Presidentti Tarja Halosen laaja haastattelu ilmestyi Helsingin Sanomien maaliskuun 2013 kuukausiliitteessä. Siinä Halonen kertoo miksi hän liittyi uudelleen kirkon jäseneksi. Ensinnäkin, hän kertoo olevansa kristitty. Hän kertoo eronneensa kirkosta 1970-luvulla naispappeuskiistan ja kirkon homokantojen suututtamana. Eron taustalla ei ollut ateismi. Hän kertoo olleensa loukkaantunut siitä, että hänestä kerrottiin ”varmana tietona” (jopa Yleisradiossa), että hän on ateisti.
Halonen kertoo, että hän ei allekirjoita kirkon homokantaa, mutta on iloinen siitä, että kirkossa nykyään hyväksytään naispappeus. Hän toivoo, että uudistajatkin jaksaisivat edelleen pysyä kirkossa, ja puolustaa vahvasti seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia. Hän pitää tärkeänä sitä, että kaikkialla maailmassa voitaisiin hyväksyä se, että omasta seksuaalisuudesta ja lisääntymisestä päättäminen on keskeinen osa ihmisoikeuksia. Hänen mukaansa lasten kasvatukseen liittyvä pelottelu on myös turhaa. Onnellinen perhe voi hänen mukaansa olla hyvin monimuotoinen.
Iloitsin kovasti luettuani Halosen haastattelun. Iloitsen myös hänen kannustavista ja rohkaisevista sanoistaan kirkon uudistusmielisille!
Uskon, että useimmat meistä uudistusmielisistä haluavat edelleen pysyä kirkossa. Ihmisoikeuksien puolustaminen ja kriittinen keskustelu voi tuntua ajoittain turhauttavalta kirkossa, sen myönnän. Etenkin silloin kun se leimataan – jopa kirkon johdon puheenvuoroissa – ”kirkon ykseyttä hajottavaksi riitelyksi”. Mutta, en itsekään tiedä parempia kristillisiä kirkkoja kuin pohjoismaiset ev.lut.kirkot. Tunnustavan kristityn on hyvä kuulua kirkkoon. Erosin itsekin kirkosta 1980-luvulla, ennen naispappeuden hyväksyntää. Myöhemmin liityin takaisin ja aion vastakin kuulua kirkkoon.
Tunnustavan kristityn on hyvä kuulua ev.lut.kirkkoon tai muuhun kristilliseen krikkokuntaan. Miksi?
Olisi mielenkiintoista kuulla, miksi itsekukin kuulumme kirkkoon tai muuhun kristilliseen kirkkokuntaan/yhteisöön.
Voisitko, Sari, ystävällisesti tarkentaa, mitä tarkoittaa sinun vokabulaarissasi ’tunnustava kristitty’?
Lisäksi kysyn samaa kuin Salme tuossa edellä.
Leena,
tunnustava kristitty tarkoittaa sitä, että tunnustaa kristinuskoa, henkilökohtaisesti.
Presidentti Tarja Halonen on hoitanut hyvin kaikki tehtävänsä. On kunnioittavaa, kun hän liittyi takaisin kirkkoon ja näyttää hyvää esimerkkiä meille kaikille. Samoin hänen puoliso professori Pentti Arajärvi on esiintynyt julkisuudessa esimerkillisesti.
Pidin kohdasta, jossa presidentti Halonen ennusti että tulevaisuudessa kirkkoon kuuluvat vain ne, jotka sinne haluavat kuulua. Presidentti lausui että: ”moni on siellä vain tavan vuoksi.”
Painotus oli vähintään lievästi pietistinen, ei kansankirkollinen, mikä oli erinomaista.
Ausburgin tunnustus löytyy muuten ihan kirkkomme omilta nettisivuilta.
Rouva Halosen kyllä toivotan ilomielin kirkkomme jäseneksi, mutta toki
hänenkin lausumia kuuntelen tarkkuudella, sillä presidentin arvovalta takaa media kuuluvuuden ja hän on kyllä selkeästi raskaansarjan vaikuttaja kirkossamme halutessaan.
Omien agendojen ajamisesta mainitsin yleisesti, koska se on niin mieluista
meidän ihmisluonnoillemme maalla, merellä ja ilmassa!
Tuskin oli muste ehtinyt kuivua Halosen kirkkoon liittymisasiakirjasta, kun hän koki tarpeelliseksi ryhtyä kirkkopolitiikoksi. Se oli hiukan harkitsematonta, mutta poliitikolle kovin luonteenomaista.
Ylläpito on poistanut kommentteja ketjusta. Vaikka jotkut ketjun kommentit saattoivat olla asiallisia, koko ketju poistettiin. Keskustellaan asiasta, vältetään henkilöön meneviä vihjauksia.
Yst, Ylläpito
Vaikka jotkut ketjun kommentit saattoivat olla asiallisia, koko ketju poistettiin. Olen lukenut ketjun eikä kaikkia kyllä ole poistettu. Ja ne, jotka poistettiin eivät mielestäni olleet mitenkään vihjailevia. Höh!
Petri Väljän juttu taitaa lähteä seuraavaksi siinä missä kommenttinikin.
Minun vastaukseni alussa esittämääni kysymykseen on:
Kirkossa/kristittyjen yhteydessä voi löytää Jeesuksen kautta yhteyden Jumalaan ja säilyttää sen osallistumalla toimintaan ja käymällä Sanan kuulossa niin että saa eväitä kristilliseen vaellukseen. Jumala vaikuttaa meissä tahtomista ja tekemistä saarnatun sanan ja Pyhän Hengen voiman kautta.
Lyhyesti ilmaistuna.