Helsingin ortodoksinen seurakunta käytti parissa kolmessa vuodessa noin puoli miljoonaa euroa riita-asioihin.
Suurimmat menoerät olivat hieman yllättäen seurakunnan omat oikeudenkäyntikulut.
Muut menot olivat maksetut korvaukset, vastapuolien oikeudenkäyntikulut ja korot.
Seurakunta tuomittiin esimerkiksi maksamaan 32129 euron kuluni täysimääräisesti. Kyse oli siis oikeudenkäyntikuluni, sekä käräjä- että hovioikeudesta.
Mitro Revon 31628 euron kuluista käräjäoikeudesta seurakunta tuomittiin maksamaan 15000 euroa.
Molemmat oikeudenkäyntikulut yllä ovat melko tavallisia. Ne ovat esitelty yllä vertailun vuoksi. Seurakunnan omat kulut olivat lopulta hurjat.
Yhden lasku oli 161127 euroa. Arvonlisäveron jälkeen tuo “summa nousee lähes 200 000 euroon”, uutisoitiin Revon jutun jälkeen.
Omassa jutussani seurakunnan omat kulut käräjäoikeudessa olivat vielä maltilliset. Ne olivat 19190 euroa. Hovioikeuteen kuitenkin vaihdettiin jo Revon jutusta tuttu asianajotoimisto.
Vaihtaminen ei kuitenkaan auttanut. Seurakunta hävisi taas selkeästi. Seurakunnan omat oikeudenkäyntikulut yksin hovioikeudessa olivat nyt 93410 euroa.
Seurakunta valmistautui vielä valittamaan hovioikeuden tuomiosta. Valitusta ei kuitenkaan lopulta jätetty. Valmistelun hintalappu ei vielä ole tiedossa.
Valtuustoaloite esittää, että oman juttuni kaikki menot kerrottaisiin valtuustolle ”selkeästi eriteltynä”.
Ainoa puuttuva luku on siis korkeimpaan oikeuteen valituksen valmistelun hintalappu. Se on nyt viimein selviämässä aloitteen turvin. Se määrää meneekö loppusumma riidoista yli puolen miljoonan.
Omat lukunsa muodostavat seurakunnan juttuihin käyttämä työaika, muut voimavarat ja vaikutus sen työilmapiiriin.
Seurakunnan suhtautuminen omiin oikeudenkäyntikuluihin ja riskien arviointi on ollut ilmeisen löysää. Vastuullinen päätöksenteko vaikuttaa ollen hukassa.
Erikoista on, että tarvitaan peräti luottamushenkilöiden aloite vaatimaan tietoa valtuustolle. Heillä kun jo on kirkkojärjestyksen perusteella erityinen tiedonsaantioikeus.
Helsingin ortodoksinen seurakunta on Suomen ylivoimaisesti suurin ortodoksinen seurakunta. Se on viime vuosina kasvanut jo jättimäiseksi. Noin kolmasosa Suomen ortodoksisen kirkon jäsenistä kuuluvat siihen.
Ei ole yhdentekevää miten asiat tässä mega-seurakunnassa hoidetaan.
Kiitos kommenteista. Kivasti on tullut palautetta muutakin kautta.
Ajankohtainen aloite on ollut esillä neuvoston kokouksessa 10.6.2021 ja tulee (oletettavasti) käsittelyyn 11.11.2021 valtuuston kokouksessa. Seurakunnanvaltuuston istunnot ovat lähtökohtaisesti julkisia.
Montakohan miljoonaa euroa Suomen ev-lut kirkko on käyttänyt muutaman kymmenen homoparin vihkimisestä käytyihin kiistoihin eri asteissa ja seurakunnissa! Ja kiista sen kuin jatkuu vaan taas kirkolliskokouksen päätöksellä, vaikka on selkeästi Raamatun vastaista, mutta ”reillä on silmät, mutta ette näe” jne.