Romahtaako kristillisten hautajaisten suosio?

Sivun evl.fi/tilastot mukaan hautaansiunaamisten määrä vuonna 2011 oli 48201, viime vuonna 47799; vähentyi siis 0,8 prosenttia. Tilastokeskuksen mukaan kuolemien määrät olivat 50590 ja 51710, kasvoi siis 2,2 prosenttia. Kristillisen hautajaisten osuus on vuodessa laskenut lähes kolme %-yksikköä.

Pudotus tuntuu tavattoman suurelta. Hautaustavat ovat yleensä kaikista tavoista hitaimmin muuttuvia, ja kirkkoon kuuluvien osuus vanhemmissa ikäluokissa suurempi. Vuonna 2003 osuus on ollut 98%, neljä vuotta myöhemmin 96% ja edelleen tästä neljän vuoden kuluttua 95%. Viime vuonna osuus näyttää vajonneen suunnilleen sen verran kuin 6-8 edellisen vuoden aikana.

Onko tämä tilastoharhaa? Joulukuussa kuolleita haudataan tammikuussa, mutta tuskin tämä määrä paljon vaihtelee vuodenvaihteiden välillä. Onko tilastoinnissa tehty jokin muu muutos?

Jos luku on totta, se kertoo kirkon viimeisenkin ytimen murenemisesta. Tähän saakka hautajaisista on vielä voinut sanoa kirkon osuudesta ”lähes kaikki”. Vihkimisten osuus on jo lähes puolet ja puolet, ja rippikoulu ja kaste ovat nekin menettämässä suosiotaan. Lähes kaikki mittarit osoittavat alaspäin, ja ilmeisesti alamäki vieläpä jyrkentyy edelleen.

 

  1. Kirkko on hurjaa vauhtia muuttumassa valtion- tai kansankirkosta tavalliseksi uskonnolliseksi yhdyskunnaksi. Kirkon etsikkoajat olivat ja menivät, niitä ei otettu todesta, ja nyt edessä on blogistin ennakoima jyrkkenevä alamäki. Ihmeitä saattaa silti tapahtua, vieläkin. Se ainakin on selvää, että populismilla ja ihmisten miellyttämisyrityksillä käyriä ei saada nousuun. Ihmiset haistavat epäaidon jo kaukaa.

  2. Aika paljon selittää maahanmuuttajien määrän jatkuva kasvu (esim. veäläisten ja virolaisten) ainakin pääkaupunkiseudulla! Ja taytyy aina muistaa, että nuo luvut koskevat pelkästään ev.lut. kirkon hautaansiunaamisia. Olisi mielenkiintoista tietää kuinka paljon muita kristillisiä hautaansiunaamisia viime vuonna oli, miksei myös muiden uskontojen vastaavien riittijen määrää! Ehkä vihdoin päästään siihen, että vain kirkon jäsenet siunataan ja otetaan tosissaan ihmisten kirkostaeroaminen!!

  3. Jori on trendien havainnoinnissa oikeassa. Kirkollisten toimitusten suhteelliset määrät ovat laskussa, ovat itse asiassa olleet jo jonkin aikaa. Turha tätä on kirkossa kieltää, vaikka tilastoille voi löytyä myös ymmärrettäviä selityksiä Arto Laitisen ilmoittamaan tapaan.

    Kirkossa kerätään tavattoman hyvin tilastoja, mutta erityisesti pitkät aikasarjat ovat valitettavan alikäytetyt. Vain tarpeeksi pitkistä aikasarjoista näkee kehityksen suunnan.

    Voidakseen tehdä tulevaisuutta, täytyy tuntea menneisyys. Jori haastaa aivan oikein irti mielikuvista faktapohjalle. Jos haluamme muuttaa kehityksen suuntaa, se on tehtävä. Tulevaisuus ei tule, se tehdään.

  4. Arto: Itse asiassa muiden uskontojen huomioiminen saa tilaston näyttämään kirkon kannalta pahemmalta. Oletetaan vaikkapa ortodokseja olevan prosentti. Siis lasku 98% –> 96% eli ei-kirkollisten osuuden tuplaantuminen onkin oikeasti 98+1=99% –> 96+1=97% eli uskonnottomien kolminkertaistuminen. Eikä muiden uskontojen jäsenmäärä kasva missään suhteessa evlut kirkosta eroamiseen; ~40 tuhatta viime vuonna eronnutta olisi esim. nostanut ortodoksien tai helluntailiikkeen jäsenmäärän lähes kaksinkertaiseksi.

  5. Sen verran vaan, että kirkolliset hautajaiset ja kristilliset hautajaiset eivät ole ihan toistensa synonyymit. Kuka tahansa voi siunata vainajan haudan lepoon. Siitä päätellen, mitä minä olen nähnyt kaikki kirkosta eronneet eivät ole uskonnottomia. Tämän kristillisen hautauksen hoitaminen ei ole kaikille uskoville ongelma. Sen voi hoitaa omin voimin eikä tarvitse ulkoistaa ammattilaisille. Tämän lisäksi olisi mielenkiintoista saada tietoa, minkä verran Luther säätiön papit ovat hautaan siunanneet. Seurakuntia on 31, joten sieltä pieni lisä.

  6. Tarja: Kysymys ei ole helppo, koska mm. hiippakunnittaisia väestötilastoja ei suoraan löydä, vainajia voidaan siunata kotikunnan ulkopuolella jne.

    Mutta esim. 2011->2012 raakaluvut hiippakunnittain:

    Turku- Åbo 2.54%
    Tampere-Tammerfors 0.63%
    Oulu-Uleåborg -0.63%
    Mikkeli-S:t Michel -2.16%
    Porvoo- Borgå -0.56%
    Kuopio-Kuopio 0.19%
    Lapua-Lappo -5.17%
    Helsinki-Helsingfors -0.85%
    Espoo-Esbo -4.41%

    Väestömuutosten takia luku ei kerro paljoa. Karkean arvioin saisi vertaamalla kirkon jäsenmäärän muutokseen hiippakunnassa, koska oletettavasti se kuvaa muuttoliikettä kohtuullisesti. Jätän tarkemman analyysin muille.