Oi Herra Jeesus Kristus! Sinä kutsuit 500 vuotta sitten palvelijasi Martti Lutherin puhdistamaan kirkkosi uskon. Hän käänsi pyhät Kirjoitukset kansankielelle ja sai näin Sinun pyhän evankeliumisi taas loistamaan siellä, missä se oli ollut pimennettynä. Kun kuulemme Sinun pyhää sanaasi sellaisena, kuin se pyhien apostolien ja profeettojen kautta on meille Raamatussa annettu, saamme ymmärtää, että meidän elämämme ja uskomme lepää ainoastaan Sinun armosi varassa. Kun otamme Sinut ruumiinesi ja verinesi vastaan alttarin sakramentissa, saamme kokea, että Sinä rakastat meitä ja annat syntimme anteeksi.
Herra, me kiitämme Sinua siitä!
Oi Herra Jeesus Kristus! Myös meidänkin aikanamme Sinun pyhä evankeliumisi on monilta ihmisiltä peitossa. Epäoikeudenmukaisuus, jumalattomuus, väkivalta ja mielivalta hallitsevat maailmassa. Moni elää ilman Sinun pyhiä käskyjäsi eikä tunne Sinun pyhän evankeliumisi lohdutusta.
Herra, armahda Sinä heitä ja meitä kaikkia!
Oi Herra Jeesus Kristus! Niin kuin sinä aikanaan kutsuit palvelijasi Martti Lutherin puhdistamaan kirkkosi uskon, niin herätä Sinä itsellesi myös meidän aikanamme uskollinen todistaja, joka todistaisi Sinun pyhän sanasi koko maailman edessä Hengen valtuutuksella. Lahjoita kirkollesi syvällinen uudistus Pyhän Hengen voimassa, jotta se todistaisi tässä jumalattomassa maailmassa Sinun rakastavasta armostasi ja läsnäolostasi sanassa ja sakramenteissa ja ihmiset näin tulisivat riistetyksi sen vanhan vainoojan tuhoavasta vallasta.
Herra, armahda meitä!
Jürgen Diestelmann (1928-2014), Luther vai Melanchthon? S. 100. Erään historiallisen ystävyyden särkyminen ja sen seuraukset nykypäivän ekumenialle sekä uskonpuhdistuksen juhlavuodelle 2017. Concordia ry, Leväsjoki 2016. Alkuteos: Luther oder Melanchthon? Der Bruch einer historischen Freundschaft und die Folgen für die heutige Ökumene und das Reformationsgedenken 2017. Berlin 2014.
Jumala on yksi, ja yksi on välittäjä Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus. Hän antoi itsensä lunnaiksi kaikkien puolesta, todistukseksi Jumalan tarkoituksesta, kun oikea aika oli tullut. 1. Tim. 2:5-6
Uskonnot eivät katoa, vaikka niin on saarnattu vuosikymmenet. Päinvastoin, uskonnollisuus on entistä näkyvämpää. Se on tosin muuttanut rajusti muotoaan ja sirpaloitunut entistä kirjavampiin ryhmiin. Miten vastaamme haasteeseen? Vastaus on vanha ja koeteltu: elämällä avoimesti kristittynä, kertoen vakaasti ja lempeästi, että Jeesus on ristiinnaulittu ja ylösnoussut Herra, jonka luota löytyy anteeksianto, elämä ja taivas. Samalla rakastaen jokaista sillä rakkaudella, jolla Herramme meitä itseämme rakastaa. Apostolien teot (Apt. 6) avaa meille kokonaisvaltaisen lähetystön mallin. Se pätee edelleen. Evankeliumia julistetaan ja luoksemme tulevia autetaan lähellä ja kaukana. Kristillinen lähetystyö tarvitsee nämä molemmat, mutta ytimessä on viesti: ”Hän antoi itsensä lunnaiksi kaikkien puolesta.”
Juha Vähäsarja, Joka päivä varjelet tieni, Symbolum Oy, 2018.
Hän lopettaa sodat maan ääriin saakka, hän särkee jousen, taittaa keihään, polttaa sotavaunut tulessa. Ps. 46:10
Näin Herra taistelee kansansa puolesta ja riisuu vihollisiltamme aseet. Taistelussa ei ole miksikään hyödyksi ampua nuolia särjetyin jousin ja käyttää keihästä, jonka kärki on taitettu, tai hyökätä sotavaunuissa, jotka matkalla poroksi palavat. Herra Sebaot on kerran voittanut ja saanut voiton koko maailmasta, kaikista vihollisista ja kaikesta pahasta, ”ja hänen oikea kätensä pitää voiton”. Uskossa häneen on hänen voittonsa meidän. Kiitos olkoon Jumalan, joka antaa meille voiton meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta. (1. Kor. 15:57) Sillä ”Herra kulkee edellämme ja Israelin Jumala on oleva takanamme viimeisenä”. Laulakaamme sen tähden iloiten voitosta vanhurskasten majoissa ja alkakaamme jo laulaa täällä, siksi kunnes iäti saamme laulaa siellä.
Armoa Armosta, O. A. Welin, s. 300-301, Sley, 1966. Sulku on allekirjoittaneen lisäys.