Sählyä ja sähinää Lähi-idässä

 

Laskeva aurinko värjää edessä piirtävän Öljymäen laen ja kultaisia säteitä heijastuu Kalliomoskeijan kupolista. Katselemme tätä arki-iltamme tavallista näkyä Lähetysseuran keskuksella valmistellessamme keskuksen kenttää pelikuntoon ja vastaanottamaan innokasta nuorten ryhmää.

Jes. 62:1, 10: ”Siionin tähden minun on puhuttava,
Jerusalemin takia en voi vaieta,
ennen kuin oikeus nousee siellä kuin aurinko
ja pelastus kuin leimuava soihtu…. Lähtekää, menkää ulos porteista,
valmistakaa tie kansalle,
valmistakaa, tasoittakaa valtatie,
raivatkaa pois kivet,
kohottakaa lippu merkiksi kansoille!”

Jerusalem, hepreaksi Jerušalaim tai arabiaksi al-Quds tai profeettojen nimittämä tytär Siion, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Nimiin liittyy myös monia intohimoja, sillä Jerusalem on kolmen monoteistisen uskonnon pyhä kaupunki, monella tavalla maailman polttopiste.

Muslimeille Jerusalem tai al-Quads on Mekan ja Medinan jälkeen tärkein kaupunki, jonne Muhammed ratsasti taivaallisella ratsullaan ja näki taivasnäkynsä. Juutalaisille kyse on Luvatun maan pääkaupungista, paikasta, jossa on sijainnut juutalaisen uskonharjoituksen keskuksena olleet kaksi temppeliä. Temppelivuorella sijaitsevat nykyään muslimien kultakupolinen Kalliomoskeija ja vielä suurempi Al-Aqsan moskeija. Juutalaisilla on jäljellä temppelin jäänteistä Länsimuuri, eli ns. Itkumuuri.

Kaikki muutokset tähän, lievästi sanottuna herkkään tasapainoon aiheuttavat suurvaltapoliittisia väristyksiä maailman diplomaattipiireissä.

Me kristityt emme ole yhtään vähempää näkyvillä Jerusalemin kaupunkikuvassa. Minne vain katseen käännät, on vastassa kirkko tai luostari, entinen tai nykyinen. Jokainen kirkkokunta on halunnut merkitä läsnäolonsa tähän pyhään kaupunkiin. Kristittyjen läsnäoloon on vuosisatojen kuluessa sisältynyt paljon ristiriitoja tai muita kiistoja. Kovin huonosti on toteutunut Mestarin ohje: Joh. 13:35: ”Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne.” Surullista kyllä, kristittyjen määrä on koko Lähi-idän alueella laskenut kiihtyvällä vauhdilla.

Lähetysseurassa tehtävänämme on tukea ja vahvistaa alueen kristittyjä vähemmistöjä, sekä rakentaa siltoja juutalais- ja musliminuorten välille. Olemme yrittäneet löytää toimintamalleja, joissa osaamisellamme olisi tarvetta ja hyötyä. Erääksi tällaiseksi näyttää muodostuvan mahtava suomalainen isoskoulutus.

Olemme suunnittelemassa ”leadership”-koulutusta Länsirannan kristillisissä kouluissa ja päässeet jo vähän vetämään isoskoulutusta eri kirkkokuntien seurakuntanuorille. Näiden nuorten osaamisen ja kristillisen identiteetin vahvistaminen on erittäin tärkeää alueen kirkkojen tulevaisuuden kannalta. Suunnittelun alla on isoskoulutuksen toteuttaminen erään juutalaisen seurakunnan nuorille. Siitä on odotettavissa mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia.

Työmme ei kohdistu vain kristittyihin tai messiaanisiin yhteisöihin. Kysymys kohtaamisista, aidon välittämisen ja kiinnostuksen osoittamisesta eri taustoista tulevien nuorten arjen elämän ja haasteiden keskellä. Luottamuksen rakentaminen vie aikaa, vieläpä näin moninaisessa uskonnollis-poliittisessa tilanteessa. Haluamme olla Jeesuksen lähettäminä, emme syrji ketään, emmekä ole kenenkään puolella tai ketään vastaan.

Lähetysseuran keskus sijaitsee hyvällä paikalla Jerusalemin vanhan jakolinjan lähellä. Tänne on helppo kutsua erilaisia nuorten ryhmiä, niin juutalaisia, kristittyjä kuin muslimeja.

Urheilu on hyvä yhteinen kieli. Olemme pelailleet sählyä niin musliminuorten kuin messiaanisten nuorten kanssa. Nuorilla on monenlaisia huolia, mutta samalla suuria haaveita, joita saamme jakaa heidän kanssaan pelin tiimellyksessä ja sen jälkeen pienen iltapalan merkeissä. On todella kannustavaa, kun huiviin pukeutunut arabityttö Itä-Jerusalemista kertoo silmät loistaen, kuinka meidän peli-iltamme keskusteluineen on hänen viikon kohokohtansa. Ehkä joskus saamme juutalaisia ja arabinuoria yhteiselle kentälle pelaamaan ja jakamaan elämäänsä meidän kanssamme ja myös keskenään.

Ihmiselle haasteet ovat isoja, mutta Jumalalle kaikki on mahdollista. Luotamme Mestarimme sanaan, Matt 5:9. ”Autuaita ovat rauhantekijät”. Jumalan valtakunnan työssä on käyttöä monenlaiselle osaamiselle ja monenlaisille persoonille. Kannustamme teitä rukoilemaan rohkeasti omaa paikkaanne Kristuksen kirkon ja oman seurakunnan rakentamisessa. Herran johdatukseen luottaminen antaa elämälle suunnan ja tarkoituksen, joskus tekee siitä seikkailun Jerusalemiin saakka.

Marko Piittala
Lapsi- ja nuorisotyön asiantuntija Jerusalemissa

 

Peli-illat keskusteluineen ovat monen nuoren viikon kohokohta.

 

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
Missioblogi
Missioblogihttps://felm.suomenlahetysseura.fi/
Missioblogi on moniääninen blogi, josta voit lukea kuulumisia kirkosta ja lähetystyöstä eri puolilta maailmaa. Sen kirjoittajat ovat Suomen Lähetysseuran tai sen yhteistyökumppanien työntekijöitä, jotka tuovat terveisiä etelän kasvavista kirkoista, ilonaiheista, ongelmista ja teologisesta keskustelusta sekä uskon, toivon ja rakkauden työstä kehittyvissä maissa. Tuoreimman Missioblogin on kirjoittanut Suomen Lähetysseuran kansainvälisen työn johtaja Tero Norjanen.