Satamaan pysäytetyt Raamatut vihdoin jakeluun Sudanissa

Viime vuoden lokakuussa eräs Sudanin kirkon pitkäaikaisista johtajista kertoi uutistoimisto World Watch Monitorille, että maahan ei ollut saatu lainkaan uusia Raamattuja vuoden 2013 jälkeen.

Tulli alkoi vuonna 2011 viivyttää arabiankielisten Raamattujen tulliselvityksiä. Ne pilaantuivat sataman kuljetuskonteissa samalla kun yli 2 miljoonaa kristittyä oli vailla Raamattua ja opetusmateriaaleja.
Nyt Raamatut on vihdoin vapautettu vuosien vetoomusten jälkeen ja viety maan pääkaupunkiin Khartumiin.

Sudan on neljäntenä vuoden 2018 World Watch -listalla. Listalle päätyvät vuosittain 50 maata, joissa kristityt kokevat vakaumuksensa vuoksi eniten vainoa. Myös USA:n kansainvälistä uskonnonvapautta valvova komissio USCIRF mainitsee Sudanin maana, jonka tilanne on huolestuttava.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir sanoi ottavansa käyttöön täysin islamilaisen perustuslain, kun kristittyenemmistöinen etelä oli äänestänyt itsenäistymisen puolesta. Ulkomaiset lähetystyöntekijät karkotettiin, kirkkoja on purettu tai otettu valtion omistukseen ja kirkon johtajia vainottu ja pidätetty.

Kehitystä

Samaan aikaan kun Raamatut vapautettiin satamasta, 19 sudanilaista kirkkoa sai omaisuutensa takaisin.
Sudan yrittää normalisoida suhteensa USA:n kanssa ja päästä pois terrorismia tukevien valtioiden listalta. Ihmisoikeusryhmät kuitenkin varoittavat, että ihmisoikeuksien paranemisesta ei juuri ole merkkejä.

USCIRFin edustajat kävivät toukokuussa Khartumissa ja Pohjois-Darfurissa. Sidosryhmien mukaan Sudanissa ei ole uskonnonvapautta.

Uskonnonvapausasioihin erikoistunut lakitoimisto CSW ilmaisi syvän huolensa siitä, että YK saattaa päättää Sudanissa toimivan itsenäisen ihmisoikeusasiamiehen mandaatin vuoden kuluttua, kun YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR aloittaa toimintansa maassa. CSW:n mukaan Sudanin tilanne on vakava ja vaatii jatkuvaa valvontaa YK:n ihmisoikeuskomissiolta.

Lähde

Tutustu lisää Sudanin tilanteeseen.

  1. ”Sudan yrittää normalisoida suhteensa USA:n kanssa ja päästä pois terrorismia tukevien valtioiden listalta.” uutinen

    Tekeekö Sudanin valtio näennäisiä myönnytyksiä normalisoidakseen suhteensä USAn kanssa? Ruohonjuurirasolla/käytännössä kristittyjen syrjiminen ja vainot silti jatkuvat?

Open Doors
Open Doorshttp://opendoors.fi
Open Doors on vuonna 1955 perustettu kansainvälinen avustusjärjestö, joka toimii vainottujen kristittyjen auttamiseksi yli 60 kohdemaassa. Open Doors Finland ry toimii osana maailmanlaajuista Open Doors –järjestöä. Toiminta Suomessa käynnistyi keväällä 2015. Tutustu historiaamme: http://opendoors.fi/historiaa