Kiitos Keskustalle, joka (osin vahingossa) nosti laimennetun oluen parrasvaloihin. Keskiolut pois ruokakaupoista ja kakkosolut tilalle! Allekirjoitan adressin.
Kakkosella alkoholin tilavuusprosentti on 2,8 – 3,7. Keskinotkealla vastaavat lukemat ovat 3,7 – 4,7. Ykkösolut eli pilsneri on alle 2,8 prosenttista.
Ruotsissa kakkosolut tunnetaan ruokakaupoisa nimellä folköl. Kansanolut. Sen prosentit ovat 2,25 – 3,5.
Kokemuksesta voin kertoa, että suomalainen kansanolut, kakkosolut, on erinomaista. Olen siirtynyt siihen mökin sauna- ja grillimakkarajuomana. Mausta sitä ei äkkinäinen erota keskarista. Kakkosoluen saatavuus vain on ollut hieman satunnaista. Olen löytänyt kaksi merkkiä, jotka tarjoavat sitä. Toinen on mielestäni parempi, jos tavallisimmissa oluissa ylipäätään suuria eroja edes on.
Kakkosolutta voisi tulevaisuudessa kutsua kenties myös seurakuntaolueksi, tai kirkko-olueksi, sillä sitä uskaltaisi tarjota esimerkiksi leirikeskuksen lähetysgrillijuhlilla.
– Olli Seppälä –
Kysyin joskus ”vuonna kivi” yhdeltä suuren olutpanimonmestarilta, miksi suomalainen keskiolut jättää suuhun epämukavan maun toisin kuin eurooppalaiset lagerit. Hänen mukaansa oluiden ero aiheutui siitä, että suomalaiset mättävät kaljoihinsa alkoholia lain salliman enimmäismäärän, kun eurooppalaisissa oluissa ilmoitetaan ainoastaan se, kuinka paljon alkoholia oluessa saa enintään olla ja oluiden alkaholimäärä on todellisuudessa paljon alheisempi.
Hauskoja saunailtoja sellaisen seurakuntaoluen parissa, joka todellisuudessa on suomalaisiin keskikaljoihin verrattuna alkoholipitoisuudeltaan ”lager than life”.