Sunnuntai 9.7, Apostolien päivä — Herran palveluksessa
Sinisenä kissankellotkin kukoistavat kirkkopihan tienoilla, sopivissa paikoissa. Kellokukat muistuttavat kirkonkelloista ja Raamatun sanan julistamisesta.
Matt. 16:13–19
Evankeliumista Matteuksen mukaan, luvusta 16
Kun Jeesus oli tullut Filippoksen Kesarean seudulle, hän kysyi opetuslapsiltaan: ”Kuka Ihmisen Poika on? Mitä ihmiset hänestä sanovat?” He vastasivat: ”Toisten mielestä hän on Johannes Kastaja, toisten mielestä Elia, joidenkin mielestä Jeremia tai joku muu profeetoista.” ”Entä te?” kysyi Jeesus. ”Kuka minä teidän mielestänne olen?” Simon Pietari vastasi: ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.”
Jeesus sanoi hänelle: ”Autuas olet sinä, Simon, Joonan poika. Tätä ei sinulle ole ilmoittanut liha eikä veri, vaan minun Isäni, joka on taivaissa. Ja minä sanon sinulle: Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Sitä eivät tuonelan portit voita. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, se on myös taivaissa vapautettu.”
Jeesus kysyi opetuslapsiltaan: ”Mitä ihmiset hänestä sanovat?” Lisäksi Jeesus halusi tietää, mitä opetuslapset itse ajattelevat: ”Kuka minä teidän mielestänne olen?” Aitoa, Jeesuksen yhteydessä syntynyttä uskoa peilataan näin etäämmällä olevan suuren yleisön ennakko-oletuksiin. Pietarin uskontunnustus on lyhyt: ”Sinä olet Messias, elävän Jumalan poika.” Pietarille Raamatun kirjojen ja profeettojen Jumala oli tullut eläväksi ja tutuksi Jeesuksen persoonan, opetuksen ja ihmeellisten tekojen kautta.
Jeesus ja opetuslapset ovat Filippoksen Kesarean tienoilla, lähellä nykyistä Baniasta. Siellä Hermonvuoren rinteillä, Gennesaretin pohjoispuolella ovat Jordanjoen alkulähteet. Paikalla ovat Jeesuksen Pietarille lausumien sanojen tähden myös kristillisen kirkon alkulähteet. Hermonin kalliot lienevät esikuvana Pietarin saamalle nimelle. Tuolle uskon kalliolle Jeesus perustaa kirkkonsa, josta kreikankielinen evankeliumiteksti käyttää εκκλησια eli seurakunta sanaa, josta kirkko on ihan käypä suomennos. Jeesuksen perustama seurakunta siis kristillinen kirkko valtuutettiin Pietarin ohella taivasten valtakunnan avainten haltijaksi. (+RIPPI+) Vaikka jo Baniaksessa oli foinikilaisajan ja hellenistisen ajan jumaluuksien palvontapaikkoja, vakuuttaa Vapahtaja, etteivät nuo Haadeksen portit voita Kristuksen kirkkoa.
Pentti Tepsa
Kemijärven kirkkoherra
Runo
Sinikellonkukka ja päivänkakkara kotiutuivat koivun juureen, siinä nuo molemmat ystävyksen joutuivat kiistaan suureen.
Minäpä soitan illan rauhan kellolla sinisellä,
Minä sain valkean kaulanauhan, jolla voin ylvästellä.
En minä huivista huoliskaan sinä litteä naapuri rukka.
Ei sua luotukaan loistamaan, sinä ylpeä kilikalikukka.
Lehmä se seisoi niityllä ja tuijotti koivupuuhun, kuuli kun ystävät riitelivät ja ne sieppasi suureen suuhun.
Tarja
Kiitos Arvid Lydeckenin runosta
Lounakirjaston kirjastoissa on 17 Arvid Lydeckenin teosta lainattavissa, kun lasketaan mukaan sekä hänen yksinään että jonkun toisenkin kanssa julkaistut yhteen. Tarkistin hetki sitten.
Kiitos Tarja, rytmikäs ja ajatuksia herättävä runo.
Pentti
Kiitos sinulle miellyttävästä tekstistäsi.
Pystyt lyhyesti kertomaan hyvinkin suuremmoisen sanoman.
Kiitos rohkaisustasi. Hyvää kesää teille Matias.