Taloustieteen professori Bengt Holmström arvioi, ettei Suomessa ole välttämättä tiedostettu, kuinka huonossa kunnossa taloutemme on (HS Talous 19. 8.).
Tämä asia on kuitenkin tiedostettu jopa niin hyvin, että olemme vaipuneet jonkinlaiseen apatiaan, jossa myönteinen tulevaisuuden usko on monilla kadonnut.
Modernin talouden toiminta perustuu pitkälti siihen, onko ihmisillä luottamusta vaikeuksista selviämiseen vai ei. Nyky-Suomessa kiihtyvää pelon ja vastakkainasettelujen lietsontaa milloin mistäkin aiheesta seuratessa pohtii, onko tämä sama maa, joka sotien jälkeen toteutti onnistuneen jälleenrakennuksen.
Talouden rakenteellisia ongelmia ei pidä kieltää, mutta vastuullisissa asemissa olevien tehtävä on myös ylläpitää sellaista ilmapiiriä, että vaikeuksista on selvitty ennenkin.
Professori Bengt Holmströmin lausuntoja lukiessa tulee mieleen, kuinka taloustieteen oikeampi nimitys edelleen olisi poliittinen taloustiede. Holmsrömiä haastatellaan aina silloin, kun halutaan puolustaa Ay-liikkeen aseman murentamista, yleissitovista palkkaratkaisuista ja minimipalkoista luopumista, hyvätuloisten verotuksen sekä erityisesti matalimpien palkkojen alentamista. ”Sattumalta” Hs haastatteli Holmströmiä paria päivää ennen Sipilän yhteiskuntasopimusviritelmän määräpäivää.
Kummallinen hallitus tämä: kun vienti takkuaa, tyrehdytetään kotimainenkin kysyntä. Lisäksi leikataan kaikkein eniten niiltä, joilla kaikkein vähiten on. Muun muassa kehitysyhteistyörahoista ja kansaneläkkeensaajien asumistuesta (monilla eläkeläisillä jää hallituksen tulevien leikkausten jälkeen 350e/kk käteen ruokaan, vaatteisiin jne).
Erittäin osuva kommentti, Kari-Matti. Ja jos mennään ajassa hieman taaksepäin, Bengt Holmströmiä haastateltiin myös 1990-luvun laman aikana kun Sailaksen leikkauslistat piti ajaa läpi. Silloin suuren talousgurun viesti oli, etteivät markkinat välitä pätkääkään siitä, onko suomalaisilla enää varaa syödä…
Kari-Matti Laaksoinen :” Holmsrömiä haastatellaan aina silloin, kun halutaan puolustaa Ay-liikkeen aseman murentamista, yleissitovista palkkaratkaisuista ja minimipalkoista luopumista, hyvätuloisten verotuksen sekä erityisesti matalimpien palkkojen alentamista.”
Tyypillinen ay-liikkeen fraasi. Jos haluaa, että esim. pienyrittäjillä olisi joskus mahdollsiuus vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin, se ei ole ”ay-liikkeen aseman murentamista”, vaikka asia näin on haluttu kautta vuosikymmenten esittää.
Kysymys on siitä, että myös heidän näkökulmansa tulisi huomioiduksi – jos nimittäin halutaan, että tässä korporaatioiden hallitsemassa valtakunnassa on jatkossakin aidosti vastuunsa kantavia ja työllistäviä pienyrityksiä, jotka eivät valtaeliitin tavoin elä ainoastaan verovaroilla, vaan jotka on kustannettu reaalitaloudessa tehdyn työn tekemisellä, eikä valtaeliitin poskensoitolla ja puoluepropagandalla.
Palkat eivät ole vientiteollisuuden läheskään ainoa eikä aina suurinkaan menoerä.
Taloustieteilijä Bengt Holmströmin tärkein viesti on haastattelun lopussa. Perinteisten ammattien määrä vähenee ja teknologian muutos on ollut niin nopeaa, että itse asiassa vain nuoret ovat pysyneet siinä mukana.
”Uusia liiketoimintamalleja on hyvin vaikea kehittää ilman nuorten osaamista, jonka hyödyntämisessä koulutuksen uudistaminen ja työmarkkinoiden jäykkyyksien poistaminen ovat keskeisessä asemassa,” Holmström sanoo.
Kehitys on myös viemässä siihen, että Adam Smithistä alkanut työtehtävien erikoistumisen aika alkaa olla ohi: osasta työntekijöitä tulee enemmänkin yksityisyrittäjiä tai freelancereita, joiden osaamista on varauduttava käyttämään hyvin erilaisissa tehtävissä.
Ja kaiken keskiössä on internet: ”se on aivan keskeistä ydinosaamista, koska se muuttaa työskentely- ja liiketoimintamalleja. Juuri nuoret osaavat hyödyntää internetin valtavaa tietomassaa kaikessa toiminnassa.”
Tätä taustaa vasten yhteiskuntasopimuksen kaatuminen ja hallituksen leikkaukset koulutuksesta kertovat lähinnä siitä, että rakenteiden purkamisen tarvetta ei ole alkuunkaan tiedostettu. Apatia puolestaan kertoo siitä, että se on vallassa olevien epätoivoista yritystä pitää kiinni maailmasta, jota ei enää ole.
http://www.hs.fi/paivanlehti/19082015/a1439870365925