Huomenna, kun Suomen Turku julistaa perinteisen joulurauhan, julistukseen voisi tänä vuonna liittää myös erityisen some-rauhan julistuksen. Sosiaalisessa mediassa käytävän keskustelun osalta vuosi on ollut meillä ehkä kaikkien aikojen polarisoivin. Keskustelu monessakin asiassa on liikkunut äärilaidoilla ja silloin keskelle jää hyvin vähän tilaa millekään oikeasti yhteiskuntaa rakentavalle ja olemassa oleviin ongelmiin ratkaisuja etsivälle dialogille. Tässä toivottavasti kaikki suomalaiset voimme joulun jälkeen ensi vuonna yrittää tehdä uuden vuoden lupauksen myötä parannusta.
Yhteiskunnan jakautuminen ja polarisoituminen on tämän vuoden päättyessä sosiaalisen median ulkopuolellakin asia, josta itse kannan tänä jouluna erityistä huolta. Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaiseman suuren köyhyyskyselyn tulokset olivat ajatuksia herättävää luettavaa.
Ihmisten elämäntodellisuuksien eriytyminen on ilmiö, jonka vaikutuksia olen pidempään pohtinut tavatessani ihmisiä hyvin erilaisissa yhteyksissä eripuolilla maatamme. Kuljemme samojen kaupunkien katuja, mutta toistemme arjen todellisuus alkaa olla monelle vieras. Suuri kysymys on se, että mihin tämä todellisuuksien eriytyminen ajan kanssa johtaa.
Omasta historiastamme ja toisten maiden esimerkistä tiedämme, että hyvinvointierojen jyrkkä kasvu ei ole yhteiskunnan kokonaisedun näkökulmasta myönteinen asia. Suomessa tilanne on vielä sikäli hyvä, että meidän on halutessa mahdollista kääntää kehityksen suunta. Yhteinen päämäärämme on varmasti Suomi, jos meidän kaikkien on mahdollisimman hyvä elää ja asua. Tämän mahdollistamiseksi on jatkossa enemmän löydettävä niitä nimittäjiä, jotka yhdistävät meitä tässä maassa kuin erottavat meitä. Niitä on varmasti enemmän.
Siis huomattava enemmistö hyvä- tai suht. hyväpalkkaisia. Se veronkanto-oikeus siinäpä se…
Jaa Seppo on ilmeisesti Laura Rädyn kannattaja. Siis Suomessa on kovin vähän alle 2.600 kuukaudessa tienaavia. Kirkon työntekijöistäkin vain puolet. Mites siellä teatterihommissa. Siellä varmaan on niitä pienipalkkaisia, kuten sinä?
Osmo, äläpäs kudo olkinukkea, minä otin yo kirkon prosentit, joissa vain about 20 prossaa k i r k o n piirissä tienasi alle 2100 ekua kuussa. Muut yli 2600. Mistä tähän Rädyn logiikkaa löydät? En minä koko Suomesta puhunut!
Mun eläkkeeni on about 1300 ekua, eli revin siitä elantoni.
Ai niinkö? Johan yhteiskunnan antama toimeentulotukikin sossun luukulla on isompi kuin eläkkeesi.
Niin, jos et usko voit esittää Eteran ilmoituksen. Enkä saa edes asumistukea, en ole tosin anonutkaan…
menot kun on pienet kun en juo enkä polta, haen vaatteeni kirpputorilta enkä kerskarakenna…
Tarkennan : Muut yli 2100 ja 38 prossaa yli 2600.
”Omasta historiastamme ja toisten maiden esimerkistä tiedämme, että hyvinvointierojen jyrkkä kasvu ei ole yhteiskunnan kokonaisedun näkökulmasta myönteinen asia.”
Omasta historiastani tiedän, että Jumalan hylkääminen on suurin syy hyvinvointierojen jyrkkään kasvuun Mielestäni ”yhteiskunnan kokonaisedun näkökulmasta” ei ole millään tavalla ollut myönteistä se, että Raamatun sanoma on haluttu valjastaa poliittisten valtatavoitteiden saavuttamista varten.
Vaikka Suomen Turku ei tainnut julistaakaan somerauhaa, niin täällä K24:ssä sellainen on toteutunut harvinaisen hyvin. Hyvä Me!