Suuri lähetyssaarnaaja

3.12. vietetään Pyhän Francisco Xavierin muistopäivää. Hän on yksi uuden ajan merkittävimmistä lähetyssaarnaajista. Hänen työnsä on vaikuttanut katolisen kirkon kasvuun merkittävästi.

Pyhä Francisco Xavier, baskiksi San Frantzisko Xabierkoa, espanjaksi San Francisco de Javier ja portugaliksi São Francisco Xavier, syntyi 7. huhtikuuta 1506 Navarrassa. Hän kuoli 3.12.1552 Shàngchuāndǎossa, 上川島 .

Yhdessä Pyhä Ignatius Loyolan, Íñigo López de Loyola, 1491? – 1556, kanssa Xavier oli jesuiittojen perustaja vuonna 1534. Aluksi kirkon johto oli kahden vaiheilla jesuiittojen toimintaan. Vasta kuusi vuotta myöhemmin 1540 sai paavin hyväksymisen. Kun se kerran pääsi asettumaan kirkkoon niin siitä tuli yksi uuden ajan merkittävimmistä hengellisistä liikkeistä. Pitkälti juuri jesuiittojen lähetystyön ansiosta katolisista tuli maailman suurin kirkkokunta.

Xavier toimi lähetyssaarnaajana monessa maassa. Hän saarnasi ja järjesteli kirkon elämää mm. Mosambikissa, Ceilonissa, Intiassa, Malakassa, Indonesiassa, Filippiineillä ja Japanissa. Tämän jälkeen vuonna 1552 hän aikoi mennä Kiinaan mutta kuoli ennen kuin pääsi perille.

Vuonna 1662 Francisco Xavier kanonisoitiin.

Siunattu olkoon pyhien muisto. Olkaamme mekin rohkeita Herran työssä.

  1. Toivottavasti idea saa kannatusta myös työpaikoilla, joista pahimpia ovat olleet terveydenhuollon ala, kirkko ja koulu. Nyt on tullut lisää julkisuuteen pesäkkeitä, kun työpaikoista kilpaillaan. – Kun aloitimme v. 1990 ja vähän ennenkin koulu – ja työpaikkakiusaamisesta kirjoittelun, väitettiin aina, että kiusatussa on syy. Nyt olemme onneksi vähän päässeet eteenpäin lainsäädännönkin avulla. – Onnea tälle yritykselle, olemme mukana!

  2. Sellaisessa yhteisössä, jossa jatkuvasti pyritään aidosti kehittämään yhteisön jäsenten sosiaalisia taitoja ei kiusaamista esiinny.Koulukiusaamisen perussyy onkin juuri tässä. Näiden taitojen puuttuessa käytetään niitä mahdollisuuksia mitä on. Tällöin yhteisö ajautuu tilanteeseen, jossa kiusaaminen hiljaisesti hyväksytää, Hyvässä ilmapiirissä ei kiusaamista ole. Koko yhteisö nousee heti sitä vastaan, mikäli sen kaltaista toimintaa alkaa ilmetä.
    Kirkko on yksi pahimpia paikkoja kiusaamisen suhteen. Juuri tämän asian tähden. Epäasiallinen käytös hyväksytään henkilöiltä , joilla on paljon valtaa. Epäasialliseen käytökseen ei silloin kukaan uskalla puuttua. Mikäli kirkolla olisi selkeät pelisäännöt sosiaalisiin tilanteisiin, niin kiusaaminen kirkonkin työyhteisöissä katoaisi.
    Mikäli niistä säännöistä todella pidettäisiin kiinni.

    • Juha

      Kiitos puheenvuorostasi. Päivö oli uskollinen kutsumuksessaan. Hän pysyi Kiinassa pitkään vallankumouksen jälkeenkin. Vaikka vuosikymmeniä näytti ettei mitään tulosta ollut esiintynyt, niin tällä vuosituhannella juuri noilla alueilla on ollut herätystä. Jumala toimii, kun hänen aikansa koittaa.

  3. Jesuiitat veivät kristinuskon Nepaliin 1600-luvulla. Nykyisin Nepalin suurin kristillinen koulu on jesuiittojen ylläpitämä St. Xavier’s college Kathmandussa. Se on osa St. Xavier’s yhteisöä, johon kuuluu myös alakoulu sekä vammaisten ja vanhusten hoitokoteja. Olen käynyt neljä kertaa opettajavaiohtovierailuilla Kathmandun St. Xavier’s collegessa. http://www.sxc.edu.np/

Matias Roto
Matias Rotohttp://www.roto.nu
Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25