Juuri nyt kun kirjoitan tätä, kokoontuvat papit ympäri Suomen lääninrovastiensa ympärille äänestämään kirkolliskokous- ja hiippakuntavaltuustovaaleissa. Moni on äänestänyt ennakkoon, kuten minä. Toivottavasti kollegat äänestävät ahkerasti.
Samalla valmistaudun seurakunnassani illan vaalikokoukseen, jossa äänestetään maallikkojen vaalissa. Äänestyskoppi, vaalilistat, liput ja leimat on valmiina. Sinettiteippikin jo löytyi. Kirkkovaltuustomme 15 jäsentä saapuvat illansuussa paikalle. Heistäkin osa on äänestänyt ennakkoon.
Jokin minua tässä nyppii. Olemme valitsemassa kirkon eduskuntaa ja myös toisen elimen jäseniä. Minulla pappina on automaattisesti äänioikeus. Se olisi, vaikken toimisi nyt missään papinvirassakaan. Pääsen äänestämään tuon tuosta näiden vaalien lisäksi esimerkiksi asessorin- ja piispanvaalissa. Äänestän aina, koska se on minulle annettu oikeus. Silti en ole ylpeä osastani ja etuoikeudestani.
Tämä johtuu siitä, että maallikkovaalissa äänioikeus on vain seurakuntien luottamushenkilöillä. Oliko niin, että se tarkoittaa alle yhtä prosenttia kirkon jäsenistä? Vaikka kuinka perustellaan ja puhutaan kauniisti edustuksellisesta demokratiasta, on tässä vinouma. Meidänkin seurakunnan 15 kirkkovaltuutettua käyttää 3689 ihmisen ääntä. Ei siinä mitään, luotan äänioikeutettuihin, mutta voisiko tämä kiinnostaa muitakin?
Yritän puhua ja toimia omassa työssäni osallisuuden ja osallistamisen puolesta. Seurakunta on jäsentensä yhteisö. Tänään vaalipäivänä pitää perustella itselleni tarkkaan, mitä se tarkoittaa.
Silti toivotan hyvää vaalipäivää samalla toivoen, että kaikki, joille äänestämisen armo on suotu, käyttävät oikeuttaan.
Hyvä blogi. Kyllä meillä tavallisilla seurakuntalaisilla pitäisi olla oikeus osallistua kaikkiin vaaleihin.
Samaa mieltä. Kotimaa (Mari Teinilä) pääkirjoitti viime viikolla suorat sanat asiasta. Tämä osoittaa maallikon paikan kirkossamme… Häpeä! Jos pääasiallinen syy on se että äänestystulos jäisi kuitenkin alhaiseksi, niin ei se tällä tavalla ainakaan nouse.
Kyllä. Kotimaan pääkirjoitus oli hyvä ja sieltä sain tuon äänioikeutettujen prosentin. Tänään tämä vaan jotenkin konkretisoitui omalla kohdallani vielä enemmän, kun olen käytännön tasolla mukana sekä pappien että maallikoiden vaalissa.
Kirkolliskokouksen valittavien ihmisten valinta on kaukana tasapuolisesta ihmisarvostuksesta. Samoin kuin sen uskon päätökset, jotka eivät tietääkseni ole päätöksiä. Jeesus antoi samanlaisen ihmisarvostuksen jokaiselle.
Olen samaa mieltä edellisten kommentoijien ja blogistin kanssa. Kiitos
Nykyinen järjestelmä on HYVÄ. Kansanvaali olisi kohtuuttoman kallis. Mistä ehdokkaat saisivat resurssit vaalikampanjoihin? Kansanvaalissa äänestys prosentti olisi alle 5%. Ja kysymys on vaan siitä, ettäluottamushenkilöt valitsevat itselleen edustajat kirkolliskokoukseen. Sitä voidaan verrata puheenjohtaja vaaliin.
Mistä ehdokkaat missään vaaleissa saavat resurssit vaalikampanjoihin? Se ei ole riitä syyksi tähän systeemiin joka on höperön moniportainen ja ehdottoman epädemokraattinen. Me saamme äänestää presidenttiä suoraan ja meppejä vaan ei henkilöitä kirkon päättävään elimeen. Ei hyvä.
Mutta ei saada äänestää hallitusta, puhemiehiä tai valiokuntia. Eikä niitä edustajia joita mepit keskuudestaan valitsee eri tehtäviin.
Kirkon pitäisi olla kirkko eikä sosiaalidemokraattinen puolue.
Ehdokkat ovat juuri käyneet seurakuntavaalikampanjat omassa seurakunnassa. Näihin vaaleihin pitäisi tehdä kampanja koko hiippakunnan 30 seurakunnan alueelle. Kuinka moni viitsisi lähteä kampanjoimaan hiipakunnalliseen kansanvaaliin?
Miksi tuloksia ei saada silloin kun luvataan? Tänäänhän piti listojen olla tiedossa vai enkö osaa etsiä oikeasta paikasta? Ei tällä sivustolla ainakaan mitään päivitetä. Eihän äänioikeutettuja kovin paljon ole, joten miten voi olla näin hidasta. Seurakuntavaaleissa olin mukana hääräämässä ja käsky kävi, että tietojen pitää olla kirkkohallituksessa puoileen yöhön mennessä ja seuraavana päivänä julkaistiin kaikki valitut. Nyt esim. Oulusta ei ole yhtään mitään tietoa vieläkään!
Marmatin turhan aikaisin. Anteeksi. Onhan Oulustakin jo tietoa.
Eikös ollut yksi Hiippakunta mistä naista ei löytynyt soveliaaksi kirkolliskokoukseen.
Luulen siellä naisten äänestämässä olleen viksumpia kun toisiaan moiseen tyhjänpyörittämiseen eivät ajan hukkaamiseen tärkeämmältä ehdottaneet.