Tätä et olisi uskonut mehiläisistä!

Tiesitkö, että mehiläiset mainitaan sekä Koraanissa että Raamatussa (kts. esim. Mark. 1:6)?

Mehiläisten maailma tuntuu sitä mielenkiintoisemmalta, mitä enemmän siihen syventyy. 

Tästä artikkelista löydät eräitä yllättäviäkin faktoja mehiläisistä ja mehiläistenhoidosta.

Artikkeli on julkaistu Maailman mehiläispäivän (20.5.) kunniaksi.

1. Mehiläiset tuottavat muutakin kuin hunajaa 

Mehiläiset tarjoavat meille paljon muutakin kuin hunajaa, mikä on sokeria terveellisempi makeuttaja ja erinomainen hoitokeino sekä haavojen että yskän hoidossa. 

Mehiläispesästä saa myös:

  • Mehiläisvahaa, mitä käytetään esimerkiksi luonnonkosmetiikassa, lääketeollisuudessa ja puun sekä nahan huoltamisessa 
  • Propolista, mikä voi nopeuttaa haavojen ja iho-ongelmien paranemista
  • Emomaitoa: sitä käytetään ravintoarvojensa takia sekä lisäravinteissa että kosmetiikassa 
  • Mehiläismyrkkyä, mikä saattaa auttaa lihas- ja nivelkivuissa ja esimerkiksi ihon ikääntymisen hidastamisessa 
  • Vitamiini- ja proteiinipitoista siitepölyä (käytetään myös siitepölyallergian siedätyksessä)
  • Pergaa eli maitohappokäynyttä siitepölyä: erittäin ravinteikasta ja hyvin sulavaa
  • Pesäilmaa, mitä voidaan hyödyntää stressin lievityksessä ja hengityssairauksien hoidossa

Lisäksi mehiläiset pölyttävät kasvit, kuten omenapuut, mansikat ja pavut. Osa maanviljelijöistä ostaa mehiläistarhaajilta pölytyspalveluita, mikä tarkoittaa käytännössä samaa kuin pesän siirtäminen määräajaksi viljelyalan läheisyyteen. 

Arvioiden mukaan jopa 15 miljardia euroa EU:n vuosittaisesta maataloustuotannosta on hyönteispölytyksen ansiota.

2. Mehiläistarhaus on usein tappiollista

Mehiläistarhauksen aloittaminen ei ole helpoin tai varmin konsti tienata

Suomessa on tuhansia mehiläistarhaajia ja kymmeniä tuhansia mehiläispesiä, mutta elannon niistä saa vain parisataa tarhaajaa. 

Suomen Mehiläishoitajain liiton ylläpitämään Mehiläisrekisteriin on merkitty noin 850 tarhaa, mikä on vain osa Suomen kaikista mehiläistarhoista, ja useimmilla rekisterin tarhaajilla on jotain muutakin liiketoimintaa elannon turvaamiseksi. 

Mehiläistarhaus on usein tappiollista, sillä taudit, talvitappiot, parveilu ja huonot säät verottavat satoa. 

Kulut pitää maksaa myös huonoina hunajavuosina. 

Kuluja syntyy muun muassa:

  • Korjattavista ja uusittavista kalusteista
  • Punkkientorjunta-aineista 
  • Ruokintasokerista 
  • Erilaisista testauksista, kuten esikotelomätätestauksesta

Jos pesiä on vähintään 15 kappaletta, voi tarhaaja hakea Ruokavirastolta pesäkohtaista tukea (19 euroa per pesä, eli tuen määrä on vähintään 285 €/vuosi). 

Mehiläistarhojen kannattavuus ja kilpailukykyisyys voisivat parantua laajentamalla toimintaa esimerkiksi emonkasvatukseen ja kaikkien mehiläispesän tuotteiden (perga, propolis, pesäilma ja niin edelleen) hyödyntämiseen. 

Moni pitää mehiläisiä lähinnä harrastuksen vuoksi, ja on hyväksynyt sen, ettei toiminnasta välttämättä synny voittoa (etenkään, jos pesiä on vähän). Kaikki harrastukset maksavat, mutta luonnollisestikin suuret talvitappiot tai kaikkien mehiläisten karkaaminen harmittaa.

3. Koirasmehiläiset elävät vain muutaman viikon

Kuhnurit eli koirasmehiläiset ovat olemassa vain paritellakseen jonkin toisen pesän kuningattaren kanssa. Läheskään kaikki eivät tässä onnistu.  

Kuhnurit eivät osaa pistää. Ne eivät osaa edes syödä omin avuin. 

Kuhnurit elävät vain 6–8 viikkoa. Sen jälkeen ne joko tapetaan tai häädetään matkoihinsa, mikä tarkoittaa samaa kuin kuolemantuomio (koska ne eivät kykene syömään omin avuin).

Mehiläistarhaaja oppii nopeasti tunnistamaan kuhnurikennot työläiskennoista. 

Kuhnurikennoja varten kannattaa varata erillinen kuhnurikehä, mistä kuhnuritoukat voi tarvittaessa käydä poistamassa. Kuhnuritoukat ovat herkullista hyönteisruokaa esimerkiksi voissa paistettuna. 

Jostain syystä varroapunkit suosivat kuhnurikennoja. Leikkaamalla pesistä peitetyt kuhnurikennot pois voi jopa puolittaa punkkien lisääntymisen. 

4. Työläiset pitävät hyvää huolta kuningattaresta 

Kuningatar ja naarasmehiläiset eli työmehiläiset elävät pidempään kuin kuhnurit.

Kuningataremot elävät monta vuotta. Työmehiläiset elävät muutaman kuukauden. Syksyllä kuoriutuneet työmehiläiset elävät talven yli, elleivät sitten kuole esimerkiksi nälän tai ylisuureksi kasvaneen varroapunkkipopulaation takia. 

Työmehiläiset hoivaavat emoaan ahkerasti ruokkimalla ja puhdistamalla sitä. Jos mehiläiset tahtovat karata pesästä, mutta emon karkaaminen on estetty ritilän avulla, työläiset saattavat hieroa ja juoksuttaa kuningatarta niin pitkään, että se mahtuu ritilän silmästä läpi. 

Talvella työläiset kerääntyvät emon ympärille palloksi. Pallo ei ole stabiili. Mehiläiset järjestäytyvät välillä uudelleen, jolloin pallon muoto muuttuu. 

Lisäksi ne värisyttävät siipilihaksiaan, jotta kuningattarella olisi mukavat oltavat noin +20 asteen lämmössä – vaikka ulkona olisi saman verran pakkasta!

On tärkeää, että ilma pääsee vaihtumaan pesässä myös talven aikana. Muutoin pesän nurkkiin voi tiivistyä kondenssivettä ulko- ja sisälämpötilojen välisen eron vuoksi. 

Kesällä kerätty hunaja antaa mehiläisille polttoainetta tätä kuukaudesta toiseen jatkuvaa pörinää varten. Mehiläistarhaajan on annettava mehiläisille syksyllä yhteensä noin 20 kiloa sokeria korvaamaan viemäänsä hunajaa. Sokeri tarjoillaan veteen sekoitettuna useammassa erässä. 

5. Mehiläiset tekevät 8 tunnin työpäivää iän mukaisissa askareissa 

Työmehiläiset tekevät noin 8 tunnin työpäiviä.

Mettä keräävät työläismehiläiset:

  • Tekevät päivässä noin 12 keruulentoa
  • Keruulennon kesto vaihtelee noin vartista noin tuntiin
  • Liikkuvat lähtökohtaisesti kahden kilometrin säteellä
  • Voivat oikein makean paikan (esimerkiksi hunajakukkaesiintymän) havaitessaan lentää jopa 6 kilometrin päähän
  • Lentävät keskinopeudella 24-25 km/h, mutta tarvittaessa vauhti voi kiihtyä 40 km/h asti 

Mehiläiset keräävät myös siitepölyä. Siitepöly on proteiinipitoista ruokaa toukille.

Työmehiläiset tekevät toki muutakin kuin keräävät mettä ja siitepölyä sekä hoitavat kuhnureita ja kuningatarta. 

Aivan pieninä työläismehiläiset työskentelevät siivoojina. Nuo muutaman päivän ikäiset pikkupiiat poistavat kuolleet sikiöt ja antavat toukille muiden työläisten tuomaa ruokamehua ja siitepölyä. 

Kun työmehiläinen on noin 10-päiväinen, sen tehtävänkuva alkaa muistuttaa enemmän sisäkön tointa. Kymmenpäiväinen työläinen alkaa siivouksen ohella rakentaa kennoja, peittää sikiökakkuja ja vastaanottaa varttuneempien työmehiläisten tuomaa mettä. Tuosta medestä kypsytetään hunajaa.

Kun työmehiläinen varttuu vielä pari päivää, alkaa se työskennellä mehiläispesän ovenvartijana. Esimerkiksi ampiaiset saattaisivat haluta pesään sisälle, mutta ovenvartijamehiläiset lähettävät kutsumattomat vieraat matkoihinsa.

Kentälle lähdetään kuriireiksi vasta yli 20 päivän iässä. Vasta tässä vaiheessa työläinen alkaa siis kerätä mettä, siitepölyä, vettä ja propoliksen raaka-aineita itse. 

Kaiken edellä mainitun lisäksi työläiset huolehtivat myös pesän lämmityksestä ja viilentämisestä. Kesällä ei tarvita lämmitystä: silloin työmehiläiset viilentävät pesää imitoimalla tuuletinta eli heiluttamalla siipiään pesän lentoaukolla.

6. Mehiläisten ja ihmisten yhteinen historia on 15 000 vuotta vanha

Espanjalaisten kalliopiirroksien perusteella villimehiläisiltä olisi kerätty hunajaa jo 15 000 vuotta sitten.

Tänä päivänä lähes kaikki markkinoilla oleva hunaja on peräisin tarhatuilta mehiläisiltä, ja aina vain isompi osa on valitettavasti hunajaväärennöksiä. Hunajaa väärennetään muun muassa lisäämällä hunajan sekaan sokeria. 

Yle Areenassa nähtävissä oleva Hunajan maa -dokumentti kertoo mahdollisesti Euroopan mahdollisesti viimeisestä villihunajan kerääjästä. Villihunajan sato on vieläkin epävarmempi kuin tarhaamalla saatu hunajasato. 

Monissa Afrikan ja Aasian maissa hunajaa kerätään kotitarvekäyttöön edelleen villimehiläisiltä. 

Yhteenveto

Mehiläispesän tuotteita käytetään monipuolisesti elintarvike-, lisäravinne-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa. Lisäksi sekä luonnonvaraiset että kesytetyt pölyttäjät ovat elintärkeitä ruoantuotannolle ja luonnon monimuotoisuudelle. 

Mehiläistarhaus ei välttämättä ole kannattavaa liiketoimintaa. Ilmastonmuutos on saanut esimerkiksi varroapunkin leviämään voimakkaasti, ja varroapunkki voi tappaa kerralla koko yhdyskunnan. Myös karhut, ankarat talvet ja esimerkiksi huonot kesäsäät heikentävät mehiläistarhauksen kannattavuutta.

Mehiläistarhauksen voi aloittaa myös harrastusmielessä. Näin voi omalta osaltaan tukea luonnon monimuotoisuutta – sekä päästä nauttimaan vasta lingotun hunajan erinomaisesta aromista.

Villimehiläisten kannan uhkaavan heikkenemisen takia kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisia karkottimia ja torjunta-aineita arjessaan käyttää.

  1. Olipa kiinnostava blogi. Harvinaista herkkua tällä palstalla. Tämä kun on tällainen ’uskovaisten’ palsta, niin yleensä vain riidellään siitä, kuka saa naida kenen kanssa, tai kuka huutaa RAAMATUN TOTUUKSIA kovimmin.

    Aivan valtavan piristävää, että joku kantaa tänne ihan oikeita tiedonjyväsiä. Kiitos Marja Simonen! Oman mehiläistarhan perustamiseen ei oikein vanhan ihmisen rahkeet riitä, mutta siitä pidän huolen, etten omaa pihaa liian usein parturoi ja että kaikenlaiset kukat saavat kukkia 😉.

    • Lämmin kiitos kommentista ja mahtavaa, että pihassasi saa kasvaa myös luonnonkukkia! ”Rikkaruohoista” on monenlaista hyötyä niin ihmiselle kuin luonnollekin.

  2. Hieno blogi! Paljon hyvää tietoa!

    Hurahdin mehiläisiin vaimoni kanssa 7 vuotta sitten. Nyt on kuudes vuosi menossa omien mehiläisten kanssa. Kesä on muuttanut luonnettaan mehiläisten myötä. Kaikki tapahtuu nopeasti. Paju lopettaa kukintaa. Herukka pensaissa kimalaiset pyörivät, pian myös mehiläiset. Mustikan kukinta on lähellä, jos lämpöä saadaan. Voikukka on jo nyt sekä pian parhaimmillaan.

    Pienellä tarhalla olen saanut perustamisen kustannukset takaisin, mutta ei tämä pienessä muodossa tuo muuta kuin omat ja lasten hunajat ilmaiseksi sekä muutaman lantin taskuun. Työtä on paljon. Jos huomenna on lämmin päivä, käyn yhdyskunnat läpi.

    • Kiitos kommentista ja hyvää hunajavuotta:) Työtä kyllä piisaa, joten päädyin itse myymään osan yhdyskunnista. Kovin montaa pesää ei kokopäivätyön ohessa hoida.

  3. Kiitos, mielenkiintoinen viesti käytännön mehiläistietoutta. Raamattukontekstissa on mehiläiselle muitakin ulottuvuuksia ja merkityksiä, sillä
    Raamatussa Tuomarien kirjassa on ns. ’Mehiläisen laulu’ eli tuomari Deborahin laulu. Nimi Deborah merkitsee näet juuri ’Mehiläinen,’ ja egyptiläisessä traditiossa jumalat toivat mehiläisen alas taivaalta. Mehiläisen alkumuotoa tiede ei olekaan kyennyt selvittämään kuten ei maissinkaan, joka myös on legendoissa ollut taivaanlahja.
    Ranskan kuninkaallinen lilja on tyylitelty mehiläinen pyrstö pystyssä. Napoleonin kruunajaisviitassa oli koristeina 300 kultaista mehiläistä korostamassa mehiläistä kuninkaallisen suvun tunnuksena. Mehiläiskenno on lujin luonnon oma rakenne ja siksipä mm. vapaamuurarit kunnioittavat mehiläistä ja erityisesti sen numeroon 6 perustuva kennoa:
    https://themasonicobserver.wordpress.com/2016/05/26/the-beehive/

    Nyt Deborahin lauluun liittyy merkillinen
    paikka nimeltä Meroz:

    אז הל(מ)ו עקבי-סוס מ(ד)הרות דהרות (א)ביריו
    אורו (מ)רוז אמר מלאך יהוה ארו ארור ישביה

    Jos nyt nimen (M)eroz alkukirjaimesta Mim otetaan 9 askeleen tasavälein tässä oikealle ja ylös ja vasemmalle saadaan kirjaimet M A D M. Huomaa, että numero 9 on Adam eli ’ihminen’ sanan lukuarvo, joka nimi ihminen on siis els-kryptan kolmessa viimeisessä kirjaimessa ADM!

    Me-Eroz voidaankin lukea Marsista! Monet heprealaiset pitävätkin Merozia jonain planeettana.
    Edelleen Meroz-sanan lukuarvo 253 on s a m a kuin siis muukalaisia eli alieneita tarkoittavan heprean sanan monikko g e r i m joka on myös 253! Samaan sanueeseen kuuluu Raamatun outo ’taivaanmuukalainen’ hepreaksi shamgar…

    • Korjaa, taltiointi muutti heprean tekstiä, eli salakirjoitus alkaa oikealta suluissa olevasta M kirjaimesta ja etenee siitä 9 askelen kirjainhypyin vasemmalle antaen siis (suluissa olevat) m d a m.

  4. Raamatussa Tuomarien kirjassa on ns. ’Mehiläisen laulu’ eli tuomari Deborahin laulu. Nimi Deborah merkitsee näet juuri ’Mehiläinen,’ ja egyptiläisessä traditiossa jumalat toivat mehiläisen alas taivaalta. Mehiläisen alkumuotoa tiede ei olekaan kyennyt selvittämään kuten ei maissinkaan, joka myös on legendoissa ollut taivaanlahja.
    Ranskan kuninkaallinen lilja on tyylitelty mehiläinen pyrstö pystyssä. Napoleonin kruunajaisviitassa oli koristeina 300 kultaista mehiläistä korostamassa mehiläistä kuninkaallisen suvun tunnuksena. Mehiläiskenno on lujin luonnon oma rakenne ja siksipä mm. vapaamuurarit kunnioittavat mehiläistä ja erityisesti sen numeroon 6 perustuva kennoa: https://themasonicobserver.wordpress.com/2016/05/26/the-beehive/

    Nyt Deborahin lauluun liittyy merkillinen
    paikka nimeltä Meroz:

    אז הל(מ)ו עקבי-סוס מ(ד)הרות דהרות (א)ביריו
    אורו (מ)רוז אמר מלאך יהוה ארו ארור ישביה

    Jos nyt nimen (M)eroz alkukirjaimesta Mim otetaan 9 askeleen tasavälein tässä vasemmalle saadaan kirjaimet M A D M. Huomaa, että numero 9 on Adam eli ’ihminen’ sanan lukuarvo, joka nimi ihminen on siis els-kryptan kolmessa viimeisesä kirjaimessa ADM!

    Me-Eroz voidaankin lukea Marsista! Monet heprealaiset pitävätkin Merozia jonain planeettana.
    Edelleen Meroz sanan lukuarvo 253 on s a m a kuin siis muukalaisia eli alieneita tarkoittavan heprean sanan monikko g e r i m joka on myös 253! Samaan sanueeseen kuuluu Raamatun outo ’taivaanmuukalainen’ hepreaksi shamgar…

    • Seppo, älä nyt tuu pilaan tätäkin noilla marsfundamentti jutuilla. Eikö kotimaa lehti voisi perustaa näille Seppo, Tarja hörhöille jotakin omaa satti kanavaa. Ei tätä numerologista hömppää jaksa lukea.

    • Paajanen, esitin vain faktoja, jotka voi tarkistaa ko. Deborahin eli mehiläisen laulun heprealaisesta tekstistä ja heprean sanakirjoista. Ei totuus muuksi muutu vaikka miten sen hörhöksi varmankin ylivertaisesta kompetenssistasi käsin leimaisit. Ja koeta ymmärtää että uskontoja voi myös pitää hörhöilynä mikäli todistamattomuus olisi huuhaan tunnus

    • Ja Paajanen, se että ihminen odottaa lasta juuri 9 kuukautta ei ole numerologiaa vaan biologiaa, joka myös nimeen adam liittyy.

    • Seppo, mielestäni on hieman kaukaa haettu, mikäli Israelin tuomarina olisi ollut ”taivaanmuukalainen.” Samgarin ajasta ole mainintaa muuta kuin mitä Debora (mehiläinen) laulussaan toteaa, miten maa ”makasi” Samgarin aikaan. ”Samgarin, Anatin pojan aikaan, Jaelin päivinä karavaanit lakkasivat kulkemasta ja matkamiehet vaelsivat syrjäpolkuja. Suojattoman maan asukkaita ei näkynyt missään, kyliä ei enää ollut Israelissa.” Samgar päästi kansan tuohon tilaan. Sen syitä voidaan vain arvailla.

      Samgarin laiminlyönti turvallisuuden ja hengellisen elämän ylläpitäjänä johti vääjäämättä alati lisääntyvään turvattomuuteen ja hengelliseen rappioon ja hänen tilalleen tuli Debora. Siitä ei ole tietoa uhrasiko Samgar tuomariaikanaan kanaanilaisen mytologian Anat-jumalatterelle, sillä Samgar katoaa näyttämöltä. Menee kuitenkin hieman ohi blogin, joten eipä tästä nyt muuta.

    • Kosti, minä EN sanonut että taivaanmuukalainen olisi ollut Israelissa tuomarina. (Vaikka mikä’ estää ettei olisi ollutkin…) Miten oikein luet viestejä. Ja ohitit viestissäni olennaisen. Eli Meroz/madm salauksen. Typcal.

    • Seppo, no jaa, et tainnut suoraan sanoakaan. Mutta kuten (Tuom3:31) toteaa: Ehudin jälkeen tuli tuomariksi Samgar, Anatin poika. Hän surmasi kuusisataa filistealaista häränajajan pistimellä. Näin hän pelasti Israelin.” Myöntänet kuitenkin, että toisaalla olet todennut, että Samgar on käyttänyt tuota pistintä filistealaisia vastaan. Toteat, että ”monet heprealaiset pitävätkin Merozia jonain planeettana.” Vaikea on tuossa kontekstissa, kun Meroz kirotaan pitää sitä jotenkin maan ulkopuolisena, kun Siiseran sotavanut upposivat mutaan Kiisonin puron tulviessa.

    • Kosti, Deborahin voito laulussa oli minulla ja eräillä rabeilla kysymys Merozin asukaista ja siitä että Meroz nimistä paikkaa ei maan päältä ole löydetty ja siitä että rabbit pitivät Merozia planeettana, jonka voi Merozin nimen perustella olettaa olleen Mars. Ihan sama missä Siiseran vaunut ovat olleet, olennaista on että Merozin alien asukkaisilta oli odotettu apua, vaikka taistelu sitten ilman tuota apuakin voitettiin. No tähdet olivat sentään sotineet Siiseraa vastaan…
      Toinen asia on sitten se että Shamgarin gematriakin tukee tätä varsinkin kun tuon Shamgarin äiti on ollut taivaanjumalatar Anat eli yliluonnollinen olento. Katsopa linkissä avautuvan Anatin kuvapatsaan silmiä ja pitkää kalloa:
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Anat

  5. Maito ja hunaja tuntuvat olevan Raamatun herkku. Viisaus sensijaan ylistää itseään jopa makeammaksi, kuin mehiläisen mesi.

    Luonnon suuret ihmeet ovat erittäin tervetullutta oppia täällä, koska kristillisyys näkee maallistumisen uskonnonvastaisena.
    Kirkolliset puhuvat kaiken aikaa, kuinka ihmiset ovat maallistuneet ja siksi eroavat kirkosta.

    Kun yhdestä pienestä eläimestä löytyy näin paljon tietoa, niin kuka pystyy tajuamaan tiedon kokonaisuudesta ja kaikista sen osista. Se vetää hiljaiseksi.

    • Kiitos Tarja kommentistasi. Olen samaa mieltä kanssasi. Viimeksi luin ällistyneenä siitä, miten upeasti kimalaiskuningatar rakentaa itselleen pesän kaikkine mesikaukaloineen. En koskaan lakkaa ihmettelemästä sitä, mitä kaikkea luonnossa tapahtuu meidän siitä juurikaan tietämättä. Pieniä suuria ihmeitä kaikki tyynni.