Teesi n:o 23 – Evankeliumilla on sivuvaikutuksia

Kirkon tehtävä on julistaa evankeliumia, ei jakaa leipää tai politikoida. Kuulostaa tylyltä. Mutta ei nyt puhuta kirkon tehtävästä, vaan evankeliumista. Mitä se oikein on? Ihan simppelistä hommasta ei olekaan kyse.

Evankeliumilla tarkoitetaan ilosanomaa. Kirkossa se on julistusta pelastuksesta ja Jeesuksesta Kristuksesta sen ytimessä. Evankeliumi on myös neljän Raamatun kirjan nimi. Luterilaisessa ajattelussa evankeliumi on lain vastakohta. Sanalla on siis monta käyttöä.

Luterilaisissa tunnustuskirjoissa – ja niitähän piisaa! – evankeliumilla nähdään muun muassa neljä vaikutusta eritoten syntiä vastaan. Ensinnäkin evankeliumi vaikuttaa suullisena sanana, kun julistetaan syntien anteeksiantamus. Toiseksi evankeliumi vaikuttaa kasteena ja kolmanneksi ehtoollisessa. Ehkä kiinnostavin on neljäs vaikutus eli avainten valta ja kristillisen yhteisön keskinäisen yhteyden valta. Mutta voi,  viimeksi mainittua osataan käyttää myös monin tavoin väärin sulkemalla ihmisiä jumalisen yhteisön ulkopuolelle.

*

Kotimaa julkaisee viikoittain yhden teesin reformaation merkkivuoden innostamana (5.11.2017 saakka). – Teesien kirjoittaja/kokoaja on Olli Seppälä. – Keskustelu sallittua, jopa toivottavaa.

  1. Evankeliumia on kirjoitettu Jeesuksesta 20 kappaletta. Tutkijat ovat erittäin arvostetusti kertoneet niiden rehellisen ja realistisen olemuksen joka luonnollisesti perustuu perimätiedon lähtökohtaan. Tämän tietoisuuden pohjalta voidaan jotenkin arvioida niiden sivuvaikutuksia kuin myös rehelliseen uskoon kuuluvia vaikutuksia.

2017 Teesiblogi
2017 Teesiblogi
TEESIBLOGI. Reformaation merkkivuoden kunniaksi teesi per viikko. Myös Kotimaan takasivulla julkaistut teesit on kohdistettu kirkolle ja sen uskollisille pojille ja tyttärille. Saa kommentoida.