Sanasta: Teko, tulee mieleen moniakin asioita. Tekonahka, miksi nahka, koska se ei ole nahkaa. Tekoturkis ei ole aidon veroinen statussymbolina. Sanalle voidaan antaa etuliite, joka avaa uusia asioita. Tilin teko? Heinän teko, vaikka eihän sitä heinää siinä tehdä, vaan korjataan talteen.
Kun puhutaan tekoälystä, niin heti alkaa mielikuvitus laukata. Sen rakentaminen on kuin lapsen kasvatus vain hurjan paljon nopeampaa. Lapsi omaksuu oppimisen ja erehdyksen kautta miten kannattaa toimia. Jos tekoäly toimii hölmösti, niin uusitaan se pätkä muistijälkeä, joka on virheellinen.
Nyt sitten tulee kyseeseen kuka älyn ohjelmoi ja antaa oman persoonallisen käsityskykynsä sille.Eduskunta voitaisi korvata puhemiesälyllä ja sitten pitäisi olla tietenkin ministeriäly ja oppositioäly. Mutta voisiko Suomessa tulla koskaan sellaista aikaa, että yksi ministeriäly riittäisi? Ei voi!
Keinoälyllä on rajattomat markkinat. Valtionpäämiehen puheiden kirjoittajat voivat sohvalla maaten sanoa koneelle: Kirjoitapa presidentille puhe YK:n yleiskokoukselle. Ja korrektia tekstiä alkaa tulla liuskakaupalla sopivan suurella fontilla. Mitä mainioin käyttö on silloin, kun tolppa välähtää. Silloin voi pyytää laadipa sopiva selitys miksi se ei ollut rikkomus. Pysäköinnin valvontaan se varmaan tekisi sydäntä särkeviä selityksiä. Ovatko nämä tarpeellisia käyttöjä? Ehkä ovat ehkä ei? Tuloksena voisi olla oman ajattelumme kapeneminen, miksi vaivata päätään mitenkään?
Yhden tärkeän käytön ymmärrän olevan Sellainen ohjelma, joka avaa läsimaiselle hetken ihmiselle itämaisen ylisukupolvisen aattelun. koneessa pitää olla ainakin kolme ajattelumallia: Venäläinen, Islamilainen ja Kiinalainen. Koneen pitäisi tulla opetetuksi seuraavaan: Kun joku näistä kolmesta sanoo jotain, mitä hän tarkoittaa: Nyt välittömästi, kymmenen vuoden tai sadan vuoden periodilla.
Otamme yhden esimerkin: Toisen maailmansodan loppulitviikit tehtiin niin, että Saksa jaettiin sektoreihin. Yllätys, yllätys Berliini jäi kokonaan N-liiton sektoriin. Herrasmiehet sopivat, että sekin jaetaan smalla metodilla, jokaiselle palanen. No olipas Stalin hieno mies, kun antoi meillekkin kuin tikkunekut. Ajateltiin, että nyt on pahan valta poistettu maailmasta ja ystävyys on ikuista. Jos Lännen johtajat olisivat voineet katsoa tulevaisuus klaseilla suoraan ylhäältä he olisivat nähneet, että he allekirjoittivat juuri Länsi-Berliinin asukkaiden puolesta panttivankisopimuksen. Ja se konretisoitui aikanaan. Muurilla lausuttiin ikimuistoiset sanat: Ich ain berliiner!
Tarkoitatko jonkinlaista ideologioiden tai intressipiirien välistä käsitemuunninta, joka ikäänkuin ”kääntää” tietyn käsitteenä ilmaistun snan tai sanonnan siten, että se muuttuu toisen ideologian kannalta kyseisen ideologian ymmärtämäksi käsitevastineeksi? Se olisi tarpeen jopa päivän politiikassa jatyöntajan ja työntekijän välillä. Mitä tarkoittaa esim. ”sopeutus” ns. duunarimerkityksessä? Hallityúsneuvottelujen yhteydessä se olisi varmaan tarjonnut oivan ”sketsilähteen” sovellettaessa hallituksen ja opposition eripuraan.
Juuri sitä transformaattoria, joka antaisi läntisille päättäjille oikean kuvan ei vain nyt vaan myös tuevaisuudessa. Re on kuin shakkipeliä, jossa toinen ajattelee kolme siirtoa edellä.
Ja tälläkin palstalla usein relevantti motiivi on toi sana ’tekopyhä’ …
Sekin on totta!