Todellinen syy talousongelmiin: Suomen rikkaat ovat laiskoja

Monet hyvinvoivat ihmiset ovat kunnostautuneet tuomitsemalla työttömät ja köyhät laiskoiksi. Lääkkeeksi tähän on ryhdytty pienentämään sosiaaliturvaa kuten asumistukia ja työttömyyskorvauksia. Nämä armottomat tuomitsijat ovat kuitenkin väärillä jäljillä: ihmiset menevät mielellään töihin jos niitä on. Todellisuudessa työnvieroksujat ovat sangen pieni osa suomalaisista.

Todellinen syy Suomen kehnoon talouteen ovat laiskat pääomanomistajat. Tämä käy ilmi Elinkeino elämän tutkimuslaitoksen (Etla) raportista.

Etlan tutkijat Petri Rouvinen ja Ilkka Ylhäinen Rouvinen, Petri – Ylhäinen, Ilkka

Raportissa todetaan, että ”…kasvun tulpaksi muodostuvat yritysten omat vaatimattomat kasvuhalut ja -kyvyt.”. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa, että yritysten omistajat eivät toteuta yhteiskunnallista tehtäväänsä eli investoi ja luo toimeliaisuutta. Ehkä onkin helpompaa haukkua köyhiä ja vaatia verojen alentamista kuin toteuttaa innovatiivistä liiketoimintaa. Onhan talentin hoitaminen vaivalloisempaa kuin lonkan veto hankitun tai perityn omaisuuden turvin.

Toisaalta yhteiskunnan ilmapiiriä pitää muuttaa siten, että reilun yritystoiminnan pyörittämistä ei leimata kovin herkästi ahneudeksi vaan ymmärretään, että kyseessä yhteiskunnallinen toiminta, josta vielä onnistuessaan saa varsin hyvän korvauksen. Tämä ei tietystikään koske korruptiivista ”liiketoimintaa”, jota sitäkin on ihan riittävästi.

9 KOMMENTIT

  1. Joo työttömiä ja köyhiä ei pidä moittia eikä ole heidän vika , jos ei ole töitä . Mutta mitä yhteiskunnalllinen vastuu tarkoittaa yrittäjällä työllistää , jos ei pysty edes itselle maksamaan palkkaa?
    Yrityksistä usein kun puhutaan niin unohtuu että suurin osa on pieniä ja keskisuuria yrityksiä ja vaikkapa koronavuosista ne monet ovat menneet konkurssiin . Tammikuussa oli yli 300 toiminimiyritystå mennyt konkurssiin. Vantaan kaupunki tarjosi tonttia huutokaupassa ilman pohjahintaa , mutta yksikään rakennusliike ei tarjonnut kun alueella on muutenkin myymättömiä asuntoja .Yrittäjien niputtaminen samaan on suomen politiikkassa usein ilmenevä asia , vaikka todellisuudessa moni yrittäjä tienaa paljon vähemmän kuin duunari . Markkinat sanelevat ja yritysten tehtävä tuottaa voittoa että pystyy maksamaan valtiolle veroja ja pystyä työllistymään . Isot yritykset laittaa rahan liikkeelle ja sijoittajat kunnes näkymät ovat hyvät ja Ukrainan sota on isoin este tälle . Kuitenkaan isojen yritysten hallitusta ei pitäisi syyllistää ja vaatia yhteiskunnallista vastuuta , se kuullostaa sosialismista . Politiikan tehtävä olisi luoda sellainen ympäristö jossa yritykset voisivat menestyä että voivat palkata myös työntekijöitä .

    • Timo G,

      Kyse on siis tietysti varakkaista yrittäjistä ja suurista yrityksisa, ei pienyrittäjistä, joiden asema on työntekijää huonompi.

      Isot yritykset ovat vastuussa yhteiskunnalle siten, että niiden pitää harjoittaa järkevää ja tuottavaa liiketoimintaa. Yhteiskunta tarjoaa niille infrastruktuurin (laki, koulutus, tiet, satamat, jne.), ja idea on että yhtiöt vastavuoroisesti tekevät hyviä asioita.

      Kyseinen raportti kertoo, että Suomessa on poikkeuksellisen hyvä olot liiketoiminnan harjoittamiseen, mutta jostain syytä yritykset toimivat ala-arvoisen huonosti. Iso kysymys on, miten yritysten toimintaa saataisiin parannettua, niiden toimintakulttuuri ja asennetta, koska ulkoiset edellytykset ovat todella hyvät.

  2. Kiitos Jari blogista! Ihmiset todellakin menevät mielellään töihin mikäli niitä olisi. Näin oli vielä hyvinvointivaltion kultaisina vuosikymmeninä 1970- ja 1980-luvuilla. Sitten iski kapitalismin kiihdytysvaihe, joka vei – muun muassa läntisestä Euroopasta – enimmän osan erityisesti vähemmän koulutusta vaativista työpaikoista. Samaan aikaan verotuksen painopiste siirtynyt yhä enemmän välillisiin veroihin, mikä käy erityisesti köyhän kukkarolle. Mutta totta: suomalainen raha on laiska. Toinen keskeinen ongelma on tietysti väestön ikärakenne.

    • Njaa. Verotusta ja investointeja sekä niiden merkitystä voidaan kyllä pohtia. Mutta esimerkiksi närpiöläiset tomaatinviljelijät ovat kertoneet etsineensä kotimaisia tomaatin poimijoita. Halukkaita ei kuitenkaan ole ollut. Mansikan poimintaa taitaa koskea sama juttu. Olisiko niin, että olemme noin niin kuin yleisesti laiskistuneet esivanhempiimme verrattuna?

      Hullu paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä. Niin väittää suomalainen sananlasku.

    • Tyttäreni yritti mansikan poimintaan joitain vuosia sitten. Ei otettu suomalaisia, koska ovat kuulemma liian hitaita. Olisiko tämä syrjintää kansallisuuden perusteella?

  3. Jari

    Kiitos blogistasi.

    Keskustelimme vaimoni kanssa uutisten kertomasta amerikkalaisten tullipolitiikasta. Se näytti kummalliselta. Tulin tuossa tilanteessa lausuneeksi, että mahdollisesti Trump halusi keikauttaa pörssiä saadakseen hyötyä pörssien heilahtelusta.

    Myöhemmin huomasin Tuomo Hyttinen esittävän samaa jopa tarkemmin numeroin:

    ”Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump rikastui keskiviikkona yli 400 miljoonalla dollarilla.”
    10.4.2025 klo 20:45

    Ennen maksumuuria sen otsikkona ja alkusanoissa lausutaan:

    ”Kommentti / Joku teki valtavat rahat – Hetki ennen Trumpin suurta uutista markkinoilla alkoi tapahtua outoja

    Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin takinkäännölle löytyy sekä itsekkäitä että markkinalähtöisiä perusteluja. Sijoittajille Trumpin tullit maksavat kalliisti jatkossakin.”

    https://www.uusisuomi.fi/uutiset/us/fcf67517-e4d2-4698-a583-ac7df50723e7?ref=newsletter:cfd9&utm_source=Postiviidakko&utm_medium=email&utm_campaign=Uusisuomi_Uutiskirje