Toivo ei merkitse, että valoa tulisi pimeyteen

Toivo ei merkitse, että valoa tulisi pimeyteen. Voi olla kyseessä turha toivo. Sitä moni varhaiskristittykin jo aikoinaan koki, kun Herra ei tullutkaan takaisin lupaustensa mukaan. Paruusia jäi toteutumatta eikä Jerusalemin temppeliäkään rakennettu uudelleen. Niinpä kristillistä sanomaa ja Herran sanoja tulkittiin uudella tavalla ja toivo palautui, mutta moni on sen menettänyt nykypäivänä. Kirkossa vallitsee erilaisten mielipiteiden kirjo ja kaikenlaista opetusta kuulee julistettavan. Herran jalan jäljissä on kuitenkin turvallista kulkea, mitä kaikkea ilmastonmuutos ja muu tuokin sitten tullessaan. Elämä ja varsinkin kuolema voivat yllättää vielä monet aivan uskomattomalla tavalla. Silloin totuus Herrasta ja hänen sanomastaan itse kullekin viimeistään paljastuu.
  1. Mikäli kilpailukyky sitä ehdottomasti vaatii voisi toisista kristillisistä arkipyhistä mielestäni tehdä tavallisia työpäiviä. Tämä vaatisi kuitenkin joko palkkojen korottamista tai vuosilomapäivien määrän lisäystä. Itse olen jälkimmäisen kannalla. Tällöin ihmiset voivat hakea lomiaan niille ajankohdille, joille itse haluavat. Kristitty voisi siis hakea loppiaista ja helatorstaita vapaaksi kuten aina ennenkin ja muut, jotka eivät koe juuri ko. päiviä merkityksellisinä voisivat pitää lomansa silloin kun itselle parhaiten sopii.

  2. Mikäli arkipyhistä tehdään tavallisia työpäiviä mutta palkkoja tai vuosilomapäiviä ei lisätä tarkoittaa tämä silloin sitä, että ihmisiä pyydetään tekemään enemmän töitä samalla palkalla. Tähän tuskin kovin moni suostuu, en minä ainakaan. En myöskään usko että sille olisi aitoa tarvettakaan.

    • Minun mielestäni arkipyhistä voidaan tehdä työpäiviä korvaamatta niitä työntekijöille muilla vapaapäivillä. Näin saadaan Suomi nousuun.

  3. Mikäli kyseessä on pelkästään kilpailukykyetu, tuolloinhan myös vappupäivä tulisi siirtää viikonloppuun. Kilpailukykyetua ajatellessa ei pitäisi olla merkitystä sillä mikä tai mitkä juhlapäivät siirretään viikonloppuina vietettäväksi. Miksiköhän työmarkkinajärjestöt eivät ole esittäneet tätä vaihtoehtoa julkisuudessa?!

    • Taas näytetään siirtyvän siihen moodiin, että ensin kommentoidaan ja vasta sitten ajatellaan. Internetillä tuntuu olevan tämä vaikutus aikuisiin ihmisiin.

      Mielestäni ehdotus perustuu suomalaiseen tapakulttuuriin eli siihen, miten ihmiset tosiasiallisesti viettävät juhlapäiviä. Vappua juhlistetaan yleisesti. Loppiaista ja helatorstaita ei juhlita vaan ne ovat vain ”ilmaisia” vapaapäiviä, joilla ei ole enemmistölle sen suurempaa merkitystä. Tämän voi jokainen todentaa tarkkailemalla ihmisten käyttäytymistä.

      Siksiköhän työmarkkinajärjestöt eivät ole esittäneet tätä vaihtoehtoa julkisuudessa…

    • Taidatte muut olla niin nuoria, että ette muista, että työviikko oli ennen kuusipäiväinen. Minäkin olen käynyt koulua lauantaisin. Sitten ahneet ammattiliitot saivat aikaan viisipäiväisen työviikon. Kuuden päivän työviikkoon olisi palattava. Näin saadaan Suomi nousuun.

    • 7-päiväinen viikko periytyy muinaisilta sumerilaisilta. Sen vahvisti Mooseksen laki, joka määräsi viikon seitsemännen päivän, siis lauantain, yleiseksi lepopäiväksi. Kristinuskon piirissä on lepopäivä siirtynyt sunnuntaiksi, koska pääjumalanpalveluksen päiväksi tuli jo varhain Jeesuksen ylösnousemuksen muistopäivä.

    • Eli siellä on ammattiyhdistysliikkeen hommaana rutkasti ylimääräistä vapaata yli sen mitä uskonto määrää eli että mitä kirkko oikein valittaa? Mikä ihmeen merkitys sillä on missä exakt avaruudellisessa asemassa jokin krit. juhla tapahtuu.

  4. Miksi ei puhuta myös vapun ja itsenäisyypäivän siirtämisestä lauantaille? Niidenkin sijoittuminen keskelle työviikkoa heikentää saman logiikan mukaan kilpailukykyä.
    Jos yhteiskunta tekee niin typerästi, että puuttuu kristittyjen jopa raamatun aikamääriin perustuvaan juhlakalenteriin, niin vastaavasti siirrettäköön muidenkin uskontojen pyhäpäivät esim lauantaille. Parempi olisi viettää kristilliset juhlapäivät vanhoilla oikeilla paikoillaan vaikka ne eivät olisi palkallisia vapaapäiviä. Niinhän muiden uskontojen harjoittajat tekevät oman uskontonsa mukaan tänä päivänä.

    • Mikään kirkkovuoden juhla ei määräydy luomiskertomuksen perusteella. Jeesuksen syntymän päivämäärää ei tiedetä, vuosikin vain suunnilleen, joten joulun paikka kalenterissa on vain tradition varassa. On kuitenkin olennaista se, että sitä vietetään kaikkialla kristikunnassa samaan aikaan. Adventti ja loppiainen kytkeytyvät jouluun. Pääsiäisen liikkuva ajankohta perustuu juutalaiseen kalenteriin, ja sen valitseminen Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen juhlaksi toki perustuu evankeliumien kertomaan ajoitukseen, ristiinnaulitseminen kun tapahtui juutalaisen pääsiäisen aattopäivänä. Helatorstai ja helluntai määräytyvät myös evankeliumien perusteella pääsiäisen mukaan (40 ja 50 vrk pääsiäisestä).

  5. Kommenttina alkuperäiseen uutiseen: Olisi viisasta irrottaa työaikasäädökset ja kirkollinen lainsäädäntö toisistaan, kun kristikunnan ulkopuolella on jo noin neljännes suomalaisista. Mutta niin kauan kuin kristittyjä on selkeä enemmistö, on varmaankin viisasta jättää tärkeimmät kirkolliset juhlapyhät yleisiksi vapaapäiviksi. Tähän ratkaisuun ei tarvita kirkon myötävaikutusta. Kirkko pitäköön oman kalenterinsa. Tuskinpa uskonnottomillakaan on mitään vapaaan viettoa vastaan, mutta toisaalta ei toki pidä asettaa esteitä heidän työnteolleen esim. jouluna ja pitkäperjantaina. Jos työpaikoilla on hyvä sopu, voidaan näin parantaa kristittyjen mahdollisuutta saada vuorotyöstäkin vapaata suurina juhlapyhinä.

  6. ”Pääsiäisen liikkuva ajankohta perustuu juutalaiseen kalenteriin, ja sen valitseminen Jeesuksen kuoleman ja ylösnousemuksen juhlaksi toki perustuu evankeliumien kertomaan ajoitukseen, ristiinnaulitseminen kun tapahtui juutalaisen pääsiäisen aattopäivänä.”

    Jonnes antaa tällekin eri ajoituksen kuin synoptikot!

    Mistään ei tiedetä, mikä juhlapäivä milloinkin on tarkkaan Jumalan tahdon mukaisessa avaruudellisessa asemassa!

    • Kristittynä en ajattele, että mikään kirkkovuoden juhla olisi suoranaisesti ”Jumalan tahdon mukaisessa avaruudellisessa asemassa”. Juhlakalenteri on nykyisen muotonsa saanut kristinuskon ensimmäisen puolituhatvuosijakson kuluessa kirkon johtajien konsensuksen perusteella. Toki uskon, että Pyhän Hengen vaikutus on ollut läsnä kirkolliskokouksissa, mutta mistään ”Jumalan saneluratkaisusta” ei ole ollut kysymys. Jumala ei tarvitse erityisiä juhlapäiviä, me ihmiset niitä tarvitsemme.

    • Joulu olisi syytä siirtää joulukuun 25. päivästä seuraavaan viikonloppuun. Näin saadaan lisää työpäiviä työteliäälle Suomen kansalle.

    • Sepon kanssa samaa mieltä. Arkipyhät työpäiviksi ilman korvausta työntekijöille. PH siunaa varmasti.

Pasi Toivonen
Pasi Toivonenhttps://kaulahuiviblog.wordpress.com
Olen kasvatuksen ammattihenkilö ja tietotekniikan käyttäjä Suomesta. Harrastuksia ovat liikunta, tietotekniikka, valokuvaus ja teologia.