Donald Trump vannoi virkavalansa Yhdysvaltojen presidenttinä maanantaina. Hänen virkaanastujaisensa osoittivat, kuinka Trump käyttää kristinuskoa yhdistävänä symbolina poliittisesti ja sosiaalisesti haastavina aikoina Yhdysvalloissa.
Vaikka ilmaus ”God bless America” ei ole uusi Yhdysvaltain politiikassa, on huomionarvoista, että Trumpin toisissa virkaanastujaisissa rukousten esittäjiksi kutsuttiin viisi uskonnollista johtajaa, joista kaksi oli kristillisiä pastoreita ja kaksi katolista pappia.
Trump mainitsi puheessaan Jumalan puhuessaan kansallisesta yhtenäisyydestä, joka hänen mukaansa palaa Yhdysvaltoihin, ja kuinka amerikkalaiset ”ovat yksi kansa, yksi perhe ja yksi loistokas kansakunta Jumalan suojeluksessa”. Hän jopa kertoi yhdessä vaiheessa, että Jumala oli pelastanut hänet salamurhayritykseltä Pennsylvaniassa, jotta hän voisi toteuttaa tehtävänsä ”tehdä Amerikasta jälleen mahtava”.
On arvoitus, pelastiko Jumala todella Trumpin. Sillä välin monilla on käsitys, että liberalismi ja demokratia ovat kriisissä Yhdysvalloissa. Kristinuskon käyttö voi edistää yhtenäisyyttä ja harmonisempaa yhteiskuntaa, mutta sitä voidaan myös käyttää oikeutuksena hallituksen päätöksille.
Yhdysvaltalainen kirjailija ja politiikan kommentaattori Walter Lippmann korosti aikoinaan kirjassaan Public Opinion symbolien voimaa ja vaaroja. Kristinusko symbolina herättää monia tulkintoja: jotkut näkevät Trumpin pelastajana, toiset rauhan ja järjestyksen edustajana, ja osa kokee amerikkalaisuuden uudistuneen.
Kun nämä erilaiset tulkinnat yhdistetään kristinuskon kautta, syntyy yhtenäinen poliittinen yhteisö, joka vahvistaa Trumpin toista hallintokautta. Jokainen poliittinen kysymys aiheuttaa erimielisyyksiä, mutta vetoamalla kristinuskoon ja sen avoimeen tulkintaan luodaan yhtenäisyyden illuusio Jumalan alla ja uskollisuus Trumpin hallinnolle. Tällainen uskonnon taktinen käyttö voi olla myös vaarallista, sillä ihmiset saatetaan saada kannattamaan kiistanalaisia päätöksiä.
Jos kristinuskoa näin elvytetään Yhdysvalloissa välineellisiin tarkoituksiin, se voi vaikuttaa heikentävästi itse uskon periaatteitteisiin. Lopetan ajatukseni raamatunjakeeseen: ”Etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan.” (Matteuksen evankeliumi 6:33).