Trumpilainen messiaismi

Syyskuussa 2019 Yhdysvaltojen presidentti Donal Trump totesi olevansa ”valittu”, the chosen one. Mistä oli kysymys?

Apulaisprofessori Kimberly Stratton, kanadalaisen Carlton Universityn apulaisprofessori, julkaisi joulukuussa 2020 kiintoisan artikkelin (löytyy verkosta nimellä From biblical times to Trump, false messiahs have doomed societies).

Poliittinen johtaja vai pelastava messias?

Artikkelissaan Stratton mm. tarkasteli Donald Trumpin roolia Yhdysvaltojen valkoihoisten evankelikaalien messiashahmona.

Nyt, sen jälkeen kun presidentti Trump usutti osan kannattajistaan hyökkäämään 6.1.2021 Yhdysvaltojen senaattiin ja edustajainhuoneeseen estääkseen reiluissa vaaleissa kokemansa vaalitappion, Strattonin artikkeli on hyvin mielenkiintoinen ja ajankohtainen.

Yhdysvalloissa, maassa, jonka kouluissa ei ole uskonnonopetusta, ihmisillä ei ole tutkimukseen perustuvia tietoja kristinuskosta tai muista uskonnoista.

Siellä täysin moraaliton, narsistinen Trump on esitetty kristinuskon sankarina. Kyse on kuitenkin ollut vain politiikasta ja äänestäjien kalastelusta, ei uskonnosta.

Politiikan ja vallan seireenilaulu on vetänyt puoleensa saarnamiestukijoita. Apulaisprofessori Stratton viittaa Jerry Falwell junioriin, joka on kuulunut Donald Trumpin uskonnollisiin lakeijoihin.

Paheellisen messiaan puolustus

Ongelmanahan on ollut miten tehdä monenlaisiin seksi-, vero- ja muihin skandaaleihin sotkeutuneesta ja vastustajiaan huonotapaisen lapsen tavoin nimittelevästä presidentistä kristillinen messiashahmo.

Itsekin skandaalinkäryinen Falwell on, näin Stratton toteaa, turvautunut raamatunselityksiin tukeakseen Trumpin messiasroolia. Falwellin mukaan Trump on kuin kuningas David, joka oli huorintekijä ja himoitsemansa Batsheban aviomiehen murhauttaja, ja silti jumalansa valitsema ykkössuosikki hallitsijaksi.

Näin Vanhan testamentin kertomuksella evankelikaalien saarnamies on kuin selittänyt pois Trumpin – noin kristittyjen näkökulmasta ikävät – luonteenpiirteet ja toimintatavat.

Salaliittojen salattu tieto

Kimbely Strattonin joulukuisessa artikkelissa oli myös tärkeä  viittaus QAnon-salaliittoteorioihin, jotka niin ikään levittivät messiasmyyttiä.

QAnon levitti sanomaa Yhdysvaltojen salaisten johtajien pimeästä salaliitosta ja esimerkiksi lasten laajamittaisesta hyväksikäytöstä. Se julisti, että oli kuitenkin tulossa Suuri Herääminen, jossa ”totuus” paljastuu.

Tämän salaliittosivuston mukaan, näin Stratton kertoo, kyse oli myös maailmanlopun näkökulmista, suuresta lopusta eli Showsta.

Loppiaisena me kaikki näimme, mikä tämä suuri ”show” oli. Presidentinvaalin tosiasiallisen häiviönsä kieltävä Trump, jonka faktantarkastajat toteavat presidenttikautensa aikana valehdelleen noin 20.000 kertaa, lähetti loppuratkaisunaan äärikannattajansa amerikkalaisen demokratian kimppuun, estämään Joe Bidenin presidenttinimityksen viimeistä vahvistusta.

Kuten Kimberly Stratton totesi jo joulukuun 2020 artikkelissaan, messiasliikkeet päätyvät lopulta tuhoamaan sen, mitä ne esittävät asettuvansa pelastamaan. Mytologia ei voitakaan tosiasioita.

Loppiaisena 2021 Capitol Hillillä Donald Trump tuhosi oman poliittisen perintönsä, mikä se sitten olikin,  ja onnistui presidenttikaudellaan vakavasti vahingoittamaan amerikkalaista demokratiaa.

Väärä kuningas

Donald Trump on ollut neljän vuoden ajan ”väärä kuningas”, jota suuri joukko, miljoonia uskonnollisesti motivoituneita, outoihin salaliittoihin uskoneita amerikkalaisia on kannattanut ja äänestänyt.

Näitä ihmisiä, jotka korona-aikamme maailmassa saavat myös kiittää messias-Trumpia taudin valtavasta leviämisestä Yhdysvalloissa, ovat ohjailleet manipulaatio ja uskonnollinen mytologia.

Kannatuksen käyttövoimana ovat olleet tietämättömyys, ”edistyksellisten” piirien suvaitsemattomuus perinteisiä arvoja kohtaan sekä taloudellinen ja sosiaalinen marginalisaatio.

Uskonto mobilisaatiotekijänä

Ihmisiä, varsinkin, jos heillä ei ole kunnollista koulutusta, voidaan helposti manipuloida monin tavoin. Poliittisen kannatuksen saamiseksi Donald Trump apulaisineen manipuloi USA:n kristittyjä. Nämä kannattivat ja kannattavat häntä, vaikka mies edustaa jokseenkin kaikkea, mikä on epäkristillistä.

Monet trumpismin suomalaiset kommentoijat eivät ole ymmärtäneet Donald Trumpin uskonnollisen ja fanaattisen kannattajakunnan merkitystä. Näin on lähinnä kai siksi, että tämä ilmiö, joka oli totta Yhdysvallossa, ei ainakaan vielä nyt voisi löytää kannatusta meillä Suomessa.

Asia on kuitenkin hyvin tärkeä – myös meillä Suomessa. Koulujemme uskonnonopetusta ei  kannata arvostella eikä  sitä kannata yrittää poistaa.

Koulujemme uskonnonopetus tarjoaa kasvavalle nuorisolle tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa. Se toimii oivana rokotuksena kaikkia, myös poliittisia ja väkivaltaisia messiasrooleja tavoittelevia vallantavoittelijoita vastaan.

  1. Uskontotiedon (uskontojen opettaminen tieteen näkökulmasta) on ok. ja kuuluu jokaisen kannsalaisen yleissivistykseen kuten vaikkapa historia.

    Tunnustuksellinen (vakaumuksellinen) ns. ”oman” uskonnon opettaminen kouluissa ei ole ok. Sen opettaminen kuuluu uskonnollisille yhteisöille, seurakunnille ja kirkolle.

    • Ihmisoikeussopimukset edellyttävät, että kodeilla on ensisijainen sananvalta lastensa uskontosidonnaisuuteen nähden. Koulu ei saa käännyttää lapsia toiseen vakaumukseen kuin vanhemmilla on. Siksi on meillä katsomusopetus eriytetty siten, että se tukee lasten uskonnollisen/uskonnottoman identiteetin kehittymistä. Neutraalin uskontotiedon vaarana on se, että se altistaa lapset semmoisille käsityksille, jotka ovat kodin kannalta ei-toivottavia. Ei ole lastenkaan etu synnyttää katsomuksellisia ristiriitoja lasten ja vanhempien välille siinä iässä, jolloin lapsen pitäisi voida vielä luottaa vanhempiensa hyväntahtoisuuteen. Aikuistumisen lähentyessä toki kriittisyys kodin arvoja kohtaan voi kasvaa ja saakin kasvaa. Jos perusturvallisuus on kunnossa tämmöiset kasvuprosessit eivät välttämättä johda välirikkoon, vaan opitaan puolin ja toisin sietämään erilaisuuttakin.

    • Kimmo Wallentin. Pyhäkoulu # tunnustuksellinen uskonnonopetus # oman uskonnon opetus # uskontotieto. Erot näiden välillä eivät toki ole vedenpitäviä. Mutta koulun uskonnonopetus on jo vuosikausia ollut nimenomaan uskontotietoa ainakin evankelisluterilaiseen kirkkoon kuuluville. Lähtökohtana heidän oma uskontonsa.

      Havaintojeni mukaan isoin ongelma on tällä hetkellä siinä, että uskonnonopetuksesta kiistellään vuosikymmeniä vanhan mutu-tuntuman pohjalta. Yksi seuraus on, että erityisesti elämänkatsomustiedon opetusta vaativilla voi olla usein negatiivinen ennakkoasenne uskontoa kohtaan. Tästä seuraa edelleen, että jopa uskontotietoa vierastetaan. Ikään kuin uskonnon opetus asianmukaisesti järjestettynä olisi jo sellaisenaan suunnilleen samaa kuin astrologian opetus astronomian rinnalla.

      Kiitokset blogistille. Tässä tuli taas yksi syy sille, miksi koulujen uskonnonopetusta tarvitaan!

    • Sahama: ”Ihmisoikeussopimukset edellyttävät, että kodeilla on ensisijainen sananvalta lastensa uskontosidonnaisuuteen nähden. Koulu ei saa käännyttää lapsia toiseen vakaumukseen kuin vanhemmilla on. ”

      Pitäisiö vanhemmilla olla myös sananvalta lastensa puoluepoliittisiin sidonnaisuuksiin nähden? Miksei myös sitten niin, jos kerran uskonnolliseen vakaumukseenkin nähden.

      Kouluissa pitäisi näin ollen siis opettaa myös vanhempien vakaumuksen ja puoluepoliittisen kannatuksen mukaista pioluepolitiikaa, oppia, arvoja ja ohjelmia. Kokoomuksellista, vasemmistolaista-, perussuomalaista- jne. . .

      Kyllä vakaumuksellinen, tai tunnustuksellinen opetus olipa sitten kysymys uskonnosta tai poliittisesta vakaumuksesta kuuluu kodeille, puolueille, puolueiden opistoille tai uskonnollisille yhteisöille, seurakunnille ja kirkolle.

    • ”Eihän kouluissa opeteta ainakaan enää omia poliittisia vakaumuksiakaan.” Toivottavasti niistäkin kerrotaan. Historia ja yhteiskuntaoppi ovat tärkeitä aineita nykyajan hahmottamisen kannalta.

    • Pentti: ”Historia ja yhteiskuntaoppi ovat tärkeitä aineita nykyajan hahmottamisen kannalta.”

      Olen samaa mieltä. Kuten mm. poliittiset suuntaukset, myös tieto erilaisten uskontojen olemassaolosta ja niiden oppien pääpiirteistä on tärkeää ja liittyy mielestäni historiaan, joten soveltuisi mielestäni myös opetettavaksi historian yhteydessä.

    • Kimmolle: Kyllä vanhempien vakaumuksella on oikeus näkyä myös poliittisen kasvatuksen alueella. Lienee ihan selvää, että koomuslaisessa kodissa ei sallita lasten liittymistä pikkupioneereihin tai edes Nuoriin kotkiin. Vasemmistoperheessä taas useinkin vierastetaan jopa partiota, jota voidaan pitää porvarillisena järjestönä, vaikka puoluesidonnaisuutta ei olekaan.

    • Sahamalle: On selvää, että vanhempien poliittinen suuntaus vaikuttaa lastenkin maailmassa, mutta nyt olikin kysymys siitä, pitäisikö puoluepoliittista agendaa ja oppeja opettaa kouluissa kullekin oppilaalle vanhempien poliittisen vakaumuksen mukaan (kuten uskontojen kohdalla asia on)? Pikkupioneerit ja Nuoret Kotkat ovat puoluepoliittisia nuorisojärjestöjä ja sinänsä ihan ok. kuten vaikkapa kirkon nuorisokerhot ja mitä kaikkia niitä nyt onkaan. Mutta eivät ne yleisiin kouluihin kuulu.

      Kyllähän sekin on hyväksyttävää ja ok. että vanhempien uskonnollinen vakaumus tulee esiin kotona ja vaikuttaa lapsiin vanhempien opetuksen kautta, mutta ei sitä vakaumuksellista uskonnon opetusta tule sekulaarin valtion kouluissa opettaa kuten ei myöskään vapaan valtion kouluissa puoluepoliittista oppia tai vakaumusta.

  2. Uskonnollisuus on luonnollinen osa ihmisyyttä. Ei sitä tarvetta voi poistaa sillä tavoin, ettei sitä koulussa opeteta. Salaliittoteoriat on yhtä lailla uskonnollisuutta, joka on tullut uskontojen tilalle. Ihmisillä kun on kummallinen tarve uskoa, johonkin salaperäiseen ja salattuun. Saattaa hyvin olla että hyvä uskonnonopetuksemme on pitänyt kansaamme tietyllä tavalla maan pinnalla, näissä huuhaajutuissa.

    • ”Salaliittoteoriat on yhtä lailla uskonnollisuutta, joka on tullut uskontojen tilalle.”

      Kumma vaan että näihin salaliitoihin uskovat juuri eniten uskovaiset…

    • Pekka: ”Uskonnollisuus on luonnollinen osa ihmisyyttä.”

      Ei ole. Täysin perätön väite. Todista väitteesi.

      Pekka: ”Salaliittoteoriat on yhtä lailla uskonnollisuutta”

      Jos salaliittoteoriat ovat uskonnollisuutta, niin siinä tapauksessa myös uskonnollisuus on salaliittoteorioita. MOT.

      Pekka: ”Ihmisillä kun on kummallinen tarve uskoa, johonkin salaperäiseen ja salattuun.”

      Niinpä, Kellä on ja kellä ei. Jotkut usovat ihan tosissaan jopa salattuihin jumalolentoihin ja eri sorttisiin muihin henkkiolentoihin.

    • Jeesus ei suinkaan ollut ja toiminut salassa, kun tuli ihmiseksi noin parituhatta vuotta sitten.

    • Kettunen: ”Jeesus ei suinkaan ollut ja toiminut salassa, kun tuli ihmiseksi noin parituhatta vuotta sitten.”

      Joo, henkilö nimeltä Jeesus on todistettavasti joskus muinoin ilmeisesti elänyt Telluksella, mutta hänen ihmeteoistaan, neitseellisestä syntymästään ja ylösnousemisestaan, puhumattakaan jumaluudesta ei ole minkään sorttisia päteviä todisteita.

      Tämä samainen henkilö nimeltään Jeesus on luvannut jopa tulla takaisin keskuuteemme, vaan eipä ole herraa näkynyt eikä kuulunut. Lienee hyvin epätodennäköistä, että kuuluukaan. Pari tuhatta vuotta sitten kuolleet tuskin enää Telluksella tallustevat.

    • Jeesus ei suinkaan ollut ja toiminut salassa, kun tuli ihmiseksi noin parituhatta vuotta sitten.

      Kyllä avoimesti voi toimia ja silti salattuja puhua…hähän puhui tavaliselle kansalle paljon vain vertauksin, joita ei edes kaikkia selittänyt muille kuin läheisille oppilailleen…

  3. Lapset harrastavat myös ravitsemuksessaan eri oppeja kuin vanhemmat. Vegaaniksi voi alkaa jo alaikäisenä. Se lienee eläinoikeuksien nousun syytä/ansiota ? Ei haluta syödä lajitoveria. Monille lihasta luopuminen on sama kuin elämästä luopuminen. Sehän on osa vihervasemmistolaista salaliittoa.

    • Osa lapsista ja nuorista omaksuu kerrassaan toisenlaisen ravitsemuksen: pizzaa, nuudeleita, sipsejä ja kokista. Sekä karkkia.

  4. Prkka ja Kimmo. Salaliittoteoriat ja tietynlainen uskonnollisuus viihtyvät kyllä yhdessä, vaikka niitä ei voi samaistaa. Näin Ruotsin TV-stä dokumentin ”Vaccinkrigarna” rokotteiden vastustamisesta. Suomalainen rokotekriitikko paljastui ainakin kahden salaliittoteorian kannattajaksi. Sarjaa seuratessani en voinut olla huomaamatta, kuinka rokotusvastaisuuden tilalle olisi lukuisia kertoja voinut vaihtaa termin evoluution vastustaminen. Tässä ollaankin tämän blogin ytimessä: asiallisen uskonnonopetuksen luulisi antavan välineitä erilaisten vääristymien käsittelyyn.

  5. Olen uskonnon, psykologian ja filosofian opettaja sekä opinto-ohjaaja ja pappi. Kymmeniä vuosia olen pyörinyt kouluissa.
    Suurella rintaäänellä ja pitkällä kokemuksella sanon keskusteluun, että joopa joo. Etenkin Kimmolle sanon, että joo, koska sinua taitaa sittenkin vaivata oma katsomuksesi kun olet aina tivaamassa todisteita. Anna toisten uskoa ja olla. Olisin myös varovainen tietämään paremmin Jeesuksen aikeista kuin Hän itse.

    • Ahonen: ” kun olet aina tivaamassa todisteita. ”

      Perusteettomat väitteet ovat pelkkää MUTUA tai jenkilästä tuttua salaliittoteoreetikkojen lietsomaa ”vaihtoehtoista fakktaa” ja sokeaa uskoa, jolla ei ole mitään merkitystä faktatasolla, ainoastaan tunnetasolla perusteettomana mielipiteenä.

      Ahonen: ”Anna toisten uskoa ja olla.”

      Koska olen kieltänyt ketään uskomasta mihin itse haluavat? En koskaan. Ikinä en olisi edes sellaiseen urotekoon pystynyt. Päin vastoin. Olen useasti korostanut jokaisen ihmisyksilön oikeutta ajatusten, mielipiteiden ja sanojen vapaaseen virtaan (mikäli sillä uskolla ja siitä seuraavilla teoilla ei vahingoiteta ketään).

      Tässä keskustelussa olen ainoastaan esittänyt oman kielteisen kantani erittäin vahvasti kyseenalaisten, vakaumuksellisten asioiden opettamisesta totuutena yhteiskunnan varoin ylläpidetyssä koululaitoksessamme.

    • Ahonen: ”Olisin myös varovainen tietämään paremmin Jeesuksen aikeista kuin Hän itse.”

      Taitaa vain olla niin, että Jeesus- nimisen muinaisen henkilön nykyisistä tai menneistä aatokksista ja aikeista ei kukaan ihminen, et sinä enkä minä, eikä Puntun Paavo, enempää kuin Juortanan Jussi tai Kapakka Lassikaan tiedä hölkäsen pöläystä. Jos mitään aikeita on koskaan edes ollut.

  6. USA:sta näemmä tuppaa aina vain tulemaan jos jonkinlaisia kristillisiksi naamioituneita liikkeitä, joiden ”kristillisyys” lopulta paljastuu valheeksi, jonkinasteiseksi hyväksikäytöksi tai vähintään ihmisiä joka puolella maailmaa hämmentäviksi ja villitseviksi hurmahenkisiksi kuvitelmiksi. Jeesus unohtuu, kun näiden liikkeiden matkaan lähtee. Amerikkalainen käsitys kristillisyydestä on todella omituinen ja pahimmillaan jopa vaarallinen. Meilläkin luetaan, katsotaan ja kuunnellaan paljon näitä päätä ja sydäntä sekoittavia bisnesihmisiä, jotka pukevat sanomansa kristilliseen kaapuun.

    Raamatussa jo on varoitettu ”susista lammasten vaatteissa”. ”Kenellä korvat on, se kuulkoon.”
    Rukoilkaa ihmiset oikean, Jeesukseen katsovan kristillisyyden puolesta kaikkialla. Armoa ja rauhaa.

  7. Kari Roos, puhut asiaa jenkeistä tulevista kristillisistä liikkeistä. Oma arvioni seuraavassa:

    Amerikkalaiseen uskonnolliseen kulttuuriin kuuluu, että hyvin monet vähänkin enemmän tunnettavuutta saavuttaneet julistajat perustavat oman palvelujärjestön.
    Järjestön pyörittämiseen tarvitaan paljon rahaa, ja tästä seuraa, että evankeliumi tuotteistetaan mainosmiesten toimesta. Pitää erottua joukosta, ja tuotteen täytyy olla vetävä. Tästä seuraa, että evankeliumista ja julistuksesta karsitaan pois sellaiset tosiasiat, jotka eivät vedä kuulijoita ja rahanuhraajia. Ei puhuta kärsimyksestä, ahdistuksesta, tappioista, sairauksista, masennuksesta. Mainosmiesten tuote on irvikuva todellisesta kristillisyydestä. Usein tuotteistetussa evankeliumissa esiintyy seuraavia piirteitä: karismaattista ylistystä, sairaiden puolesta rukoilemista, ihmekeskeisyyttä, myönteistä ajattelua, taloudellisen menestyksen lupaamista, yms.
    Eihän ole järkevää kertoa evankeliumista ja uskovien taistelusta sellaisia asioita, jotka eivät tuota järjestölle rahaa, jolla kaikki pyöritetään. Usein järjestön johtajisto elää luksuselämää sairauksista ja kärsimyksistä vapaina. Ainoastaan luksuselämä on totta ja kriiseistä vaietaan.

    On siis kyse tuotteistetusta evankeliumista, jossa osa on totta mutta suuri osa rahantekemistä. Tässä kovassa kilpailussa ei kaihdeta edes ihmeiden tekemistä vippaskonstein. Parantunut sokea ei oikeasti ehkä ollutkaan sokea. Vesi muutetaan viiniksi kemiallisin konstein. Profetiat ovat ennalta suunniteltua viihdettä.

    Kun olen hieman asiaa tutkaillut, alkaa suorastaan kuvottaa ja oksettaa, miten Pyhä evankeliumi alistetaan häikäilemättömälle bisnekselle.

    Pakko sanoa, että osa TV7:n tarjonnasta edustaa edellä mainittua kristillisyyden irvikuvaa.

    • Tekniikan kanssa on ongelmia. Siis allekirjoitan edellisen kommenttini mutta painoin huolimattomasti ”ilmoita asiaton kommenttia”. Palaan vielä TV7n arviooni. Esimerkiksi Yliluonnollista- ohjelma ja juontaja Roth edustaa kritisoimaani kristillisyyttä.

    • Ahonen: ”On siis kyse tuotteistetusta evankeliumista”

      Evankeliumihan on aina ollut, ja on edelleen kirkon jo epäkurantiksi käynyt ykköstuote, jota yritetään vielä myydä pelastukseksi – vaikka helvetti on pelotteena menettänyt jo tehonsa – kirkon jäsenmaksua vastaan. Kauppa tosin käy sivistyneissä länsimaissa enää yhä huonommin ja huonommin.

      Taannoin eräs kunnioitettavaa yrittäjähenkisyyttä osoittanut ekonomirouva yritti uudistaa kristinuskon tuotevalikoimaa ja sai huijattua koko liudan hyväuskoisia kirkkoherroja luovuttamaan kirkkonsa rouvan markkkinapaikaksi demonien karkoitukseen ja tautien parantamiseen rukouksen voimalla.

      Olen aina ollut sitä mieltä, että jokainen uskokoon ihan vapaasti ihan mihin haluaa – vaikka höpöttelyyn näkymättömän ja hajuttoman henkiolennon kanssa – kunhan ei vahingoita sillä uskkollaan tai siitä seuranneilla teoillaan ketään tai mitään. Hädänalaisten herkkäuskoisten ihmisten uskon hyväksikäyttäminen ja sillä tienaaminen on kuitenkin mielestäni juuri sitä toisten vahingoittamista ja halveksittavinta yritystoimintaa, lasten ja naisten hakkaamiseen verrattavaa rikollisuutta.

    • Kimmo,

      Ei ole kristinuskon vika, jos jotkut ihmiset ymmärtävät ja käyttävät sitä väärin. Evankeliumi ei ole mitään kaupankäyntiä eikä helvetillä pelottelua.
      Kannattaa tutustua asiaan tarkemmin.

    • Roos: ”Ei ole kristinuskon vika, jos jotkut ihmiset ymmärtävät ja käyttävät sitä väärin. ”

      Ihmetyttää vain se, että niin monet kirkkoherrat ovat luovuttaneet kirkkkonsa – eikös kirkko ole kristinuskon pyhäkkö eli pyhä rakennus – näiden huijarien markkinapaikoiksi. Kun demonientoruntamarkkinat ja tautien parantaminen kolehtia ja lahjoituksia vastaan järjestetään kirkossa, lisää se noiden bisnestapahtumien uskottavuutta ja luotettavuutta herkkäuskoisten ja hädänalaisten ihmisten keskuudessa huimasti.

    • Roos: ”Evankeliumi ei ole mitään kaupankäyntiä eikä helvetillä pelottelua.”

      ”Ottakaa kristityltä helvetin pelko, niin otatte häneltä hänen uskonsa.” -Denis Diderot

      Mitä syytä on uskoa minkään sorttisiin evankeliumehin ilman helvetin pelkoa?

Luukkanen Tarja-Liisa
Luukkanen Tarja-Liisa
Teologian ja historian tohtori, dosentti sekä oppi- ja aatehistorian tohtori, joka kirjoittaa uskonnon, politiikan ja yhteiskunnan globaaleista ja suomalaisista ilmiöistä.