Presidentti Trumpin yksi vaalilupaus oli järjestää vuorokaudessa rauha Ukrainaan. Se ei tietysti
ollut realistinen lupaus, mutta nyt hän on lähtenyt junailemaan asiaa kuitenkin rajulla tavalla.
Rauhan saaminen Ukrainaan on hyvä asia, mutta tapa, jolla Trump asiaa hoitaa, järkyttää meitä
suomalaisia ja eurooppalaisia. Erityisesti se järkyttää ukrainalaisia ja Venäjän naapureita.
Trump on lähtenyt toimimaan Venäjän kanssa tavalla, jossa Venäjä näyttäytyy enemmän
liittolaiselta kuin vastustajalta.
Trump ei ole missään vaiheessa tuominnut Putinia eikä Venäjää
hyökkäyssodan alkamisesta. Hän on päinvastoin ryhtynyt syyttämään Ukrainaa ja Zelenskyä sodan
alkamisesta ja liittynyt siinä Venäjän valheelliseen narratiiviin. Asia rinnastuu hieman
talvisotaamme, jonka Neuvostoliitto ilmaisi Suomen aloittamaksi ja Suomen syypääksi siihen.
USA:n puolustusministeri Pete Hegseth ilmaisi Euroopassa, että USA:n mukaan Ukrainasta ei voi
tulla Naton jäsentä ja että Ukrainan on suostuttava alueluovutuksiin Venäjälle. Asiantuntijat ovat
lisäksi arvioineet, että USA Trumpin johdolla saattaa vetää joukkojaan pois Baltiasta. Kaikki nämä
ovat Venäjän vaatimuslistalla eikä Venäjä hyväksy myöskään eurooppalaisia rauhanturvaajia.
Toinen kysymys on kokonaan se, onko muiden pakko suostua Venäjän vaatimuksiin. Venäjä vaatii
myös vaaleja Ukrainaan eli haluaa syrjäyttää Zelenskyn ja saada itselleen mieluisamman johtajan
hänen tilalleen.
USA:n vallanvaihtumisen jälkeen monet arvioivat, että Trumpin puheet ovat vain ”koepalloja” ja
jonkinlaista erikoista taktiikkaa. Nyt on paljastanut melko selkeältä näyttävä linja. Diili Venäjän
kanssa Ukrainasta ja muistakin asioista on Trumpille tärkeämpää kuin Euroopan liittolaiset ja
Ukraina sekä meidän etumme. Trump ei näytä piittaavan Venäjän tekemistä sotarikoksista
Ukrainassa eikä ole nostanut missään esille Venäjän vastuuta sodan tuhojen korvaamisessa.
Ainoa hyvä puoli karmeassa tilanteessa on järkytyksen tuoma herätys Eurooppaan. Euroopan
maiden tulee kyetä yhdistämään voimansa ja luomaan oma, vahva toimintalinja. Samoin Euroopan
on kyettävä vastaamaan jatkossa omasta turvallisuudestaan ilman USA:n apua. Toivon rauhaa
Ukrainaan, mutta viime aikojen tapahtumia en olisi halunnut elämäni aikana nähdä! USA ei toimi
oikeuden ja vapauden puolustajana!
Toivo Loikkanen
Michael McFaul @McFaul (tviitti 19.2.25)
19t
Trump’s team allegedly has offered Putin (1) Ukrainian territory, (2) no NATO membership for Ukraine, (3) no US soldiers in Ukraine, (4) the withdrawal of US soldiers from Europe, including from frontline states, and (5) sanctions relief. Putin’s return offer — nothing.
Europa plant riesiges Verteidigungspaket – Mittwoch, 19.02.2025.
Eurooppalaiset valtiot suunnittelevat jättimäistä puolustuspakettia oman turvallisuutensa vahvistamiseksi ja Ukrainan tukemiseksi. Berliner Zeitungin” mukaan paketin arvo voi olla jopa 700 miljardia euroa.
focus.de/politik/ausland/700-milliarden-euro-europa-plant / Suomi tuskin vastustaa yhteisvelkaa. Se on meille pelkkä ilo.
Hyvä näin.
Sen tajuaminen että venäläinen ajattelu on erilaista oli minulle aikanaan melkoinen ahaa elämys. Olemme niin tottuneet omaan tapaamme ajatella, että on hankala tajuta, etteivät he ajattele samoin kuin me.
Trump lupasi saada rauhan aikaan ja
nyt hän käyttää juuri niitä rauhan avaimia, joita hänellä on. Samalla hän avaa muitakin ovia. Niitä muita avauksia me kauhistumme. Tässä tilanteessa mieluummin jättäisin uutiset seuraamatta. Miksi rasittaisin itseäni asioilla, joille en mitään voi ?
Tarkistin Wikipediasta, mitä woke tarkoittaa. Ei siinä kyllä ole mitään väärää, että ollaan tiedostavia, välitetään vähemmistöistä ja vastustetaan vihapuhetta! Ongelmat syntyvät siitä, jos tällaisilla iskusanoilla aletaan vaientaa toisinajattelijoita vaientamisen vuoksi ja siitä, jos woke tai sen (oletetut) edustajat selitetään yhteiskunnan tuhoavaksi viholliseksi. Meidän kannattaisi välttää amerikkalaisten kulttuurisotien tuomista tänne.
Se on mennyt toisinpäin Eurooppa toi kulluurisodan Amerikkaan ja se tapahtui yliopistojen kautta. Maailman talousfoorumi on myös yksi merkittävä toimija.
Muutenkin koko asiasta kannattaa vaieta kirkossa, ettei käy kuin Päivi Räsäselle saaden syytteen ”kiihottamisesta kansanryhmää” vastaan. Perusteetta, kun kukaan ei edelleenkään tiedä sen laittomuudesta. Kannattaa tosin varmuuden vuoksi vältää Paavalin tekstien lainaamista yleisesti, ettei tule kutsu leivättömän pöydän ääreen. Sekin on hyvä tiedostaa, että EU:ssa DSA valvoo ja moderoi mielipiteitä.
Toivolle; olen kanssasi hyvin eri mieltä . Ehkä se edellinen kausi Trumpin vallassa ollut sinulle mikään näyteikkuna nähdä millaista politiikka hän ajaa tai rauhansopimuksien motiivit oli jäänyt huomaamatta tai millainen persoona hän on . Ukraina olisi jo Venäjän vallassa ilman usan apua . Media ja Euroopan monet päämiehet puhuvat mitä puhuvat mutta neuvotelut Trumpin kanssa saavat ne tietoisiksi miten rauhanneuvottelut etenevät . Asiat etenevät ulkopuolella median . Kuten Trump totesi että kolme vuotta oli Euroopalla lopettaa ja pyrkiä lopettamaan Ukrainan kansan kärsimykset ja ei ole mitään tapahtunut . Nyt Macronin ja muiden johtajien puheet on jälkijättöistä uhoa ja saman toistoa että rauha pitää saada . Ei neuvotteluissa Putinin kanssa Euroopan johtajat pärjää , Putin ”kusettaa” satavarmasti . Jonkun täytyy tuoda mahdollisuus että rauhanneuvotteluiden pöytä avataan . Väitteesi Trumpin liittoutumisesta Venäjän kanssa on zaparovalaista propagandaa , kuullostaa ylen uutisoinnilta . Kreml ei olisi halunnut Trumpia vaan Kamala Harriksen .
Oli mitä mieltä tahansa niin täytyy kai rehellisyys tiedostaa että eurooppa on ollut heikko ja vailla päämääriä Ukrainan sodan lopettamisen suhteen . Ukrainalaiset odottavat rauhaa ja toivovat että tämä ei toistu koskaan . Suunta on pyrkimystä rauhaan ja lopulta sotivat maat sen allekirjoittavat . media eikä Trump ole sitä allekirjoittamassa . EU on vierestä seuraajan paikalla juhlapuheineen ja niitä samoja lauluja kyllä on kuultu ja kuullaan edelleen .
Trumpin liittoutuminen Putinin kanssa on ilmiselvää. Se on tuotu julki myös USAssa. On myös tietoja, joiden mukaan Venäjällä on hallussaan asioita Trumpin ”koukuttamiseen”. Tosin hänelle riittää se, että hän ihailee Putinia ja pitää tätä kaverinaan. Heillä on samanlaiset arvot, joihin kuuluu pyrkimys itsevaltiuteen, toisinajattelevien nujertaminen, sananvapauden rajoittaminen ja vähemmistöjen oikeuksien kieltäminen. Trump on myös lapsellisen herkkä loukkaantumaan ja pitkävihainen. Nyt hän on loukkaantunut Zelenskylle, joka ei halunnut tanssia hänen ja Putinin pillin mukaan. Trump on luokkaantunut Euroopalle, jossa on paljon hänen vastustajiaan. Nyt hän menee kimppaan Putinin kanssa ja saa samalla kostettua Ukrainalle ja Euroopalle.
Se on juuri noin kun Sami sanoi että Eurooppalainen sosialismi jonka lieveilmiöinä se on mennyt aikanaan jenkkeihin .
Kaikki Amerikan aatevirtaukset ovat alun perin ”tuontitavaraa” Euroopasta. Samalla ne ovat muuntuneet Uudella mantereella ja muodostaneet myös uutta ja palanneet tänne. Niin kristinuskon ääriprotestanttiset muodot kuin ns. maalliset ideologiat ja aatesuunnat.
”Sosialismia” ja ”marxilaisuutta” on helppo käyttää leimakirveinä ja iskusanoina. Varsinkin kun ne eivät koskaan ole olleet mitään yhtenäisiä aatevirtauksia ja yhä harvempi enää tietää, mistä oli (on) todellisuudessa kysymys.
Termi woke on siis afrikkalaisamerikkalaista perintöä ja viittaa siihen, että yksilö tai ryhmä havahtuu tai herää (wake, woke, waken) aidosti tiedostamaan yhteiskunnallisen sorron mekanismeja ja muotoja. ”Woke-väki oli alun perin ylpeästi wokea.”
Nyttemmin woke -termin käyttöön sitoutuneet piirit leimaavat sen taantumukselliseksi asenteeksi, koska syrjäytymiskeskustelussa ei ole ”lainkaan kysymys woke-ilmiöstä.” Heidän strategiansa perustuu siihen, että;
”Kaikki relevantti yhteiskuntakeskustelu ja -tutkimus on syrjäytymistä koskevaa, joka halutaan normalisoida eli normittaa ainoaksi normaaliksi yhteiskunta-ajatteluksi leimaamalla kaikki muu marginaaliseksi konservatiiviajatteluksi.”
Ei siis ihme, että Euroopan eliitti suorastaan järkyttyi Yhdysvaltain suorasukaisesta puheesta ja siitä ajattelusta, joka halutaan konservatiivisena ja syrjivänä työntää marginaaliin.
Siksi on aivan luonnollista, että myös Suomen evl-kirkossa herätysliikeet ja konservatiivinen ajattelu halutaan työntää ulkokehälle ja myös kaikki ”väärin vihityt” papit, joilta halutaan viedä saarnaoikeus (Eilen 19.2. Tuomiokapitulin käsittelyssä)
Osin teksti on lainattu Ari Helon kirjasta – Intersektionaalista vai valkoista ylivaltaa – 2023.
Hassua on tähän asiaan heitetään jälleen woke! Se ei liity mitenkään siihen, että Trump menee kimppaan Putinin kanssa.
Samaa mieltä kanssasi, Toivo!
Olen kuitenkin sitä mieltä, että Donald J:tä ei kannata leimata tai kutsua ”mielipuoleksi”. Hänet on valittu maapalllon vaikutusvaltaisimmaksi poliitikoksi demokraattisissa vaaleissa. Ja kuten näyttää, sellaisten äänestäjien toimesta, joilla on hyvin erilaiset prioriteetit, totuuskäsitykset ja näkemykset kuin meillä. Seuraukset voivat toki olla katastrofaalisia. Itse näen kyllä hänen toiminnassaan yhteneväisyyksiä Mussolinin ja Hitlerin kanssa. Kumpikin saavutti ensin kiistämätöntä menestystä, mutta eristäytyi ajan myötä kriittisiä näkemyksiä esittävistä neuvonantajista tuhoisin seurauksin. Autoritäärinen hallinto ei pidemmän päälle toimi modernissa maailmassa.
Toivo, sinä itse tuot tätä wokea. ”Putini ja Trump on itsevaltias”jne… joku roti pitäisi nyt olla kirjoittamisessa.
Toivo ja Marko. Olen teidän kanssanne eri mieltä. Kyllä tuo mistä kirjoitin kytkeytyy hyvin syvälle Euroopan ns. ”arvoihin”. Siksihän älähdys oli niin massiivinen. Ei myöskään kannata olla kovin suoraviivainen sen suhteen mitä Yhdysvallat tekee, mikäli oma pesäkään ei ole puhdas. Viittaan siihen mitä edellä kirjoitin. Arkady Moshes HS 19.2;
”Viime vuonna EU toi Venäjältä ennätysmäärän nesteytettyä maakaasua, ja tavaraliikenne Suomen ja Venäjän välillä jatkuu. Moshesin mukaan tällä on Kremlille paljon enemmän merkitystä kuin puhelinsoitoilla. ”Ei ollut eristystä. Lännessä johtajat vain loivat sellaisen kuvan” En viitsi nyt kirjoittaa mitä Saksassa tapahtuu, ettei DSA iske.
Meidän kannattaa nyt olla juuttumatta keskinäiseen heittelyyn ja syyttelyyn.
Monessa yhteydessä on jo kauan todettu, että Trump ihailee autoritaarisia johtajia. Kuten eräät kommentaattorit ovat todenneet, Trump ei välttämättä välitä USA:n kansallisesta edusta vaan omastaan, jonka hän tietysti tukijoineen näkee USA:n kansallisena etuna. Vastuu tästä on myös niillä, jotka ovat valinneet hänet valtaan.
”Eurooppa” ei ole yhtenäinen vaan EU on ollut läntisten ja keskieurooppalaisten valtioiden talous- ja rauhanprojekti. Itse olen kyllä ollut kriittinen, kun on lisäksi yritetty puhua ”yhteisistä eurooppalaisista arvoista” jotka kuitenkin pitkälti ovat olleet sekulaareja ja kieltämättä vasemmistosävytteisiä ja jopa naiiveja. Koska elämme demokratioissa, kansa voi kussakin maassa myös protestoida.
Jälkiviisaina voisimme todeta, että Saksan ja monen muun maan olisi kannattanut säilyttää asevelvollisuus ja vahvat puolustusvoimat sekä ymmärtää Venäjän perustavanlaatuinen erilaisuus. Putinistinen ulkopolitiikka peruspilareineen lausuttiin julki jo 1990-luvulla. Myös meikäläisten poliitikkojen olisi kannattanut olla sinisilmäisesti luottamatta talouskontaktien vaikuttavuuteen.
Kenenkään etuna ei ole lähettää omia sotilaita kuolemaan Ukrainaan tai levittää konfliktia. Valitettavasti Ukrainaa on myös tuettu epäröiden. Samalla kannattaa myös muistaa, että Ukraina on itse syypää siihen, että se ei ole luonut itselleen vahvaa asevelvollisuusarmeijaa, minkä lisäksi neuvostoaikainen ajattelu ja lahjonnan mahdollisuus on saanut liian monet miehet lähtemään maasta. Nyt ollaan kuitenkin siinä missä ollaan. Kommentaattori Joakim Paasikivi sanoi eräässä haastattelussa, että jos Eurooppa nostaisi puolustusmenojaan ja -tuotantoaan koordinoidusti 0,5 prosenttia ja tukisi sillä Ukrainaa, se voisi lyödä Venäjän taistelukentällä. 0,3 prosentilla voitaisiin taata, että Ukraina kestää.
Sami, Tässä kohtaa on oltava rohkeutta ja viisautta olla historian oikealla puolella ja totuuden puolella. Eikä sotarikollisen ja diktaattoriksi haikailevan keinottelijan puolella. Markolla on paljon hyviä ajatuksia. Kiitos niistä.
Ajatus historiallisesta hengestä on ikivanha ja on löydettävissä mm. Hegelin ja Marxin 1800-luvun filosofiasta sekä myöhemmistä vasemmistoliikkeistä. Barack Obaman lanseeraama lause, että joku on ”Historian väärällä puolella,” on instersektionaalisuuteen kytkeytyvä amerikkalaisen progressivismin julistama ajattelutapa, joka on haastettuna paitsi Yhdysvalloissa nyt myöskin Euroopassa.
Siis oikeasti. USA:n ulkoministeri Vance varoitti Europpaa sen sisäisestä uhasta. Mitä luemmekaan. Bild-lehti hätkäyttää maksumuurin takana olevassa artikkelissa: ”IS fordert Anhänger auf, Menschen zu überfahren” ISIS vaatii kannattajiaan ajamaan ihmisten yli. Worauf wartest du? Die Strassen sind voller Ziele Überfahre sie! ”Mitä vielä odotat. Kadut ovat täynnä kohteita“. Aja yli!”
https://www.bild.de/news/inland/staatsschuetzer-warnen-terror-drohung-gegen-deutsche-staedte-67b5b6984c5918144e4b71f3
Kosti V. Minusta on kyllä selvää, että monien Euroopan maiden maahanmuuttopolitiikka on ollut ongelmallista. Sitten on toinen asia, mitä asialle pitäisi ja voidaan tehdä.
Minusta on niin ikään ilmeistä, että valistusaikaan ja Hegelin perintöön liittyvä edistysusko on ongelmallinen, vaikka sillä on tietty oikeutus.
Eurooppalaisesta perspektiivistä tarkasteltuna on kuitenkin outoa, jos maailman johtavan suurvallan korkea edustaja julistaa Euroopan ongelmiksi ”sensuurin” sekä USA:n republikaanien nykylinjan vastaiset ”arvot”. Tilanteessa, jossa maanosassa käydään brutaalia hyökkäyssotaa, joka on täysin vastoin kansainvälistä oikeus- ja sopimusjärjestelmää, jota USA on itse ollut mukana luomassa. Jos Ukrainan asema olisikin niin yksinkertainen, että se vaikkapa luopumalla itäisistä alueistaan voisi saada aikaan kestävän rauhan!
Jossakin uusimmista uutisista todettiin, että Trump toimii niin kuin kansainvälinen politiikka olisi manhattanilaista kiinteistöbisnestä. Ukraina ja Itä-Eurooppa ovat toki meitä lähinnä.
En voi olla näkemättä nykyisessä USA:n ja Venäjän keskinäisessä kanssakäymisessä suuria yhtäläisyyksiä Molotovin – Ribbentropin -sopimuksen kanssa (sekä sitä seuranneessa Saksan johdolla tapahtuneessa Balkanin alueen rajajärjestelyissä). Kysehän oli kahden ideologiskt täysin vastakkaisen mahdin ”diilistä”. Kannattaa muistaa, että Romania joutui tässä rytäkässä luovuttamaan alueitaan ensin Neuvostoliitolle ja sitten Unkarille. Saksa takasi rajat. Sitten Romania sai Wehrmachtin yksiköitä alueelleen, tosiasiallisesti Saksan tarvitsemien Ploestin öljylähteiden turvaamiseksi sekä Neuvostoliitolta että länsiliittoutuneilta. Ja kaiken tämän verhona oli Saksan propagandassa esitetty syyte ”kansainvälisen juutalaisuuden” ja läntisten suurvaltojen juonittelusta. Neuvostoliitto pääsi helpommalla: voitiinhan syyttää länsimaiden imperialistien juonittelua.
Meille on tietysti shokki, kun USA ja Venäjä löytävät toisensa. Maailmanpolitiikan yhden teoriamallin mukaan suurvallat ovat aina suurvaltoja. Vaikka olisivat autokratioita tai demokratioita.