Tärkeät löydöt tehdään vahingossa.
Menin näillä sivuilla erääseen keskusteluun. Jostakin juolahti mieleeni kokeilla pääsenkö suoraan tietyn keskustelijan kommenttiin klikkaamalla kuvaa ketjun alussa olevasta kauhugalleriasta.
Mitä tapahtui? Jouduin tilastosivulle, jossa kerrotaan montako kertaa henkilö on kommentoinut, kuinka usein hän on saanut tykkäyksiä ja kuinka usein hän on tykännyt. Sen lisäksi sieltä voi lukea ketjussa kaikki henkilön tykkäämät kommentit sekä henkilön omat kommentit kaikkiin keskusteluihin siinä järjestyksessä kuinka paljon kommentteja on tykätty.
Olenko minä ainoa tollo, joka en ole tiennyt tällaisen olemassa olosta?
Pakkohan minun oli kokeilla pitääkö tämä paikkansa kenen tahansa kohdalla. Kymmenkuntaa pärstäkuvaa klikkasin ja aina sama tulos: vastassa oli tilastosivu.
Nyt heräsi pari kysymystä.
Peruskysymys on se, mihin tällaista julkista tilastoa tarvitaan ja mihin kaikkeen sitä voikaa käyttää? Ikään kuin alakysymys tälle on se, mitä kaikkea meistä onkaan mahdettu tilastoida ei-julkisesti ja keiden kaikkien käsissä ne tilastot mahtavat pyöriä?
Nyt tuli kylmä hiki.
Toinen kysymys liittyy havaintoon, että nimellä kirjoittajat näyttävät olevan laiskoja tykkäämään muitten kommenteista vaikka itse saisivat tykkäyksiä paljon. Tässä ei ainakaan toteudu, että se rakastaa, jota rakastetaan. Joillakin omat tykkäykset näyttävät pyöreää nollaa.
On tietysti mahdollista tykätä kirjautumatta sisään. Niin minäkin teen varsinkin mobiilista, kun siinä kirjautuminen on kovin kökköstä. Silloin näkyy vain tummahahmoinen ”vieras”.
Silti heräsi kysymys: Tällaisiako me olemme, keräämme mieluusti suosiota itselle mutta huonosti jaamme sitä muille?
Tietysti saattaa olla joku, jonka mielestä vain omat ajatukset ovat tykkäämisen arvoisia. Inhimillistä mutta ei kovin sosiaalista. Sellaisenkin mahdollistaa sosiaalinen media.
Raimo, hyvä kun huomasit tuon meistä itsekustakin tehdyn ”rekisterin”. Minä huomasin sen heti uudistuksen jälkeen.
Minäkin mietin, miksi sellainen on laadittu ja ketä se palvelee?
Ainakin siitä saa yhdellä näpäytyksellä käsityksen ko. ihmisen ajatusten suunnasta jne. Mutta kuka sellaista tietoa tarvitsee. Se on kuin, no, jonkinlainen ”stasin” lista.
Mutta googlaapa itsesi, niin voit yllättyä lisää. Kaikki, mitä olet nettiin kirjoittanut, on siellä. Minustakin on montakymmentä sivua pelkkiä Kotimaan kommentteja. Että silleen.
Kerran yllätyin kun löysin itseni ateistien ylläpitämiltä sivuilta. En tiedä, miksi olen niin tärkeä henkilö, että olivat ihan nimeltä huomioineet.
Elämä on yllätyksiä täynnä!
Tiedän kyllä googlettamisen ihmeellisen maailman. Tämän päivän löytö oli kuitenkin yllätys. No, tuskin viimeinen tässä elämässä.
Tykkäyksien välttäminen voi johtua myös periaatteellisista syistä. Jotkut haluavat osallistua keskusteluun vivahteikkaammin kuin pelkällä napinpainalluksella. Sanallisella kommentilla voi paremmin eritellä, mistä kirjoituksessa tykkää / ei tykkää. Usein se tulee myös paljastaneeksi vastapuolelle, onko tykkääjä tykkäämisessään edes ymmärtänyt oikein blogistin tai toisen kommentoijan ajatuksen.
Mä aika monesti näköjään ajaudun tykkäämään kirjautumattomana, joten tykkäykset eivät rekisteröidy julkiselle anetililleni. Kyseessä ei ole se, ettäkö haluaisin pysytellä anonyyminä tykkäilijänä vaan siitä, että en jaksa kirjautua jos ei oo mitään sanottavaa.
Sama täällä, välillä luen tekstejä kirjautumattomana ja tykkäilen siinä sivussa.
Kirjautumattomana minäkin usein tykkäilen, kun ei aina jaksa kirjautua. Ip-osoitejäljen nekin jättävät vaan ketä kiinnostaa?
Minä en painele ylimääräisiä pelkkää laiskuuttani.