Saako työtön kieltäytyä työstä menettämättä työttömyyskorvausta? Pääsääntönä ei, mutta eräs poikkeus tähän on uskonnolliset syyt.
Äärimmäinen rajanveto oli siviilipalveluksen suorittaneen pasifistin kieltäytyminen varastotyöstä Puolustusvoimilla. Juttu meni vakuutusoikeuteen saakka, joka äänin 3-2 päätti syyn olevan hyväksyttävä.
Kun Jehovan todistaja kieltäytyi siivoamasta evankelis-luterilaista kirkkoa, hän sai silti työttömyyskorvausta. Tämäkin juttu meni vakuutusoikeuteen, äänet tällä kertaa 4-1.
Entä jos työssä ei saa käyttää huntua, ja sitä tarjotaan musliminaiselle? Jos työ pitää tehdä lauantaina, ja sitä tarjotaan seitsemännen päivän adventistille? Mihin sinä vetäisit rajan?
Yksinkertaisin vastaus on tietysti hylätä kaikki uskonnolliset perustelut; Jehovan todistaja siivotkoon kirkkoa siinä missä muutkin. Työttömyysturvalaki kuitenkin puhuu myös epäsiveellisistä ja hyvän tavan vastaisista töistä. Voidaanko työtön nainen velvoittaa topless-tarjoilijaksi? Jos ei, ollaan jo hyväksytty perustelu, joka ei liity suoraan käytännön järjestelyihin tai fyysiseen turvallisuuteen.
Lisätietoa: http://www.uskonnonvapaus.fi/hakusanat/kieltaytyminen.html.
Ongelma lienee aika teoreettinen, koska töitä ei ole tarjottavaksi.
Hei Jori,
Todennäköisesti päätöksille löytyvät relevantit perustelut. Usein jos puhutaan vain päätöksistä, perustelut saattavat unohtua. Näin valitettavasti usein uutisoidaan juttuja lehdissäkin.
ystävällisesti Matti
Veronmaksumoraali kai luhistuu, jos potentiaalisen vakaumuksellisen, työmarkkinatuella elelevän seitsemännen päivän adventistin annetaan kieltäytyä työkokeilusta lauantaisin uskonnollisiin syihin (2000-luvun Suomessa!!!) vetoamalla.
Tämän rinnalla muutama satatuhatta köyhyysrajan alapuolella kituuttavaa työtöntä ei ole mitään.
Kari-Matti Laaksonen :”Veronmaksumoraali kai luhistuu, jos potentiaalisen vakaumuksellisen, työmarkkinatuella elelevän seitsemännen päivän adventistin annetaan kieltäytyä työkokeilusta lauantaisin uskonnollisiin syihin (2000-luvun Suomessa!!!) vetoamalla.”
On se jännä juttu, että vaikka tunnen vakaumuksellisia adventistejakin, niin heissä ei ole ainoatakaan joka kieltäytyisi työstä uskonnolliseen vakaumukseensa vetoamalla. Veronmaksumoraali ja muukin yhteisöllisyys kyllä luhistuu, kun entisistä kaikille tärkeistä ”yhteisistä asioista” tehdään yksityisiä osakeyhtiöitä, joiden voitot maksatetaan hyödykkeitä käyttävillä veronmaksajilla ilman että heillä on mitään demokraattista mahdollisuutta vaikuttaa siihen mihin heidän veroeuronsa lopulta päätyvät.
Voiko myös kulttuurin mukaiset pukeutumissäännöt olla esteenä joissakin ammateissa?
Sitaatti Romanit.fi-sivustolta ”Tavallisesti tyttö päättää 16 – 20 vuoden iässä, ottaako hän käyttöönsä romanipuvun. Se on vapaaehtoista, mutta kun puvun on kerran valinnut, siitä ei voi luopua ilman, että aiheuttaa häpeää vanhemmille romaneille.
Työasun käyttö on sallittua, jos työpäivän aikana ei kohtaa vanhempia romaneja esimerkiksi työtovereina tai asiakkaina.”
Esim. sairaalassa täytyy käyttää työasua ja siellä ei voi valita asiakkaita/potilaita, joiden kanssa joutuu tekemisiin.
Salme, en tiedä onko tuosta koskaan käräjöity. Äkkiseltään työttömyysturvalaki ei näytä asiaa mainitsevan mitenkään.