Uskoa ja politiikkaa

Näinä päivinä elämme poliittista aikaa. Siltä ei voi välttyä, tulee niin monessa vastaan. Omassa elämässäni on politiikkalla ollut paikkansa, mutta vielä enemmän uskolla. Politikkaan eli yhteiskuntaan heräsin vasta lukiovuosina. Lukiovuosina tilasin kotiini Suomen Sosialidemokraatin. Kalannin pappilan isäntä, isäni, kirkkoherra ei siitä tykännyt.. Hän oli puolueeton, mutta sanomalehdekseen hän oli tilannut Uuden Auran.

Tilanne ei helpottunut, kun opiskelijana aloin tilata Kansan Uutisia, tosin osoitteeni oli jo toinen. Politiikassa olen ollut pitkästä elämästäni lukio ja opiskeluajan, 3 + 6 = 9 vuotta. Sen jälkkeen en, olin kirkon pappi, enkä osallistunut järjestötoimintaan. Siihen palasin vasta 54 vuotiaana. Olin silloinkin kirkon palveluksessa, mutta en enää pappina, vaan työnohjaajana. Joku kollega on ollut sitä mieltä, etten vieläkään, enkä edes eläkkeellä voisi ottaa poliittista kantaa, mutta sehän on jo liioittelua. Ja varsinkin, kun kirkko ja sen papit ovat Suomessa ottaneet poliittiusta kantaa hyvinkin jyrkästi ja yksipuolisesti.

Olen siis täysin vapaa puhumaan paitsi piispoista, myös miniustereistä ja maan hallituksesta, Purran ja Orpon valtioneuvostosta.

Maan hallitusta on juuri nyt vaikea tuntea omakseen. Ihan vaan uskon, siis kristillisen uskon pohjalta. Hallituksen peruslinjoja on pakolaisvastaisuus. Uskon perusdokumentti Raamattu puhuu pakolaisista hyvin myönteisesti ja kehottaa pitämään heiustä huolta. Perussuomalaisten peruslinja näyttää olevan, että ennen muuta on pidettävä huolta omasta edusta ja meistäö – muilla ei niin ole väliä. Raamatun ja varsinkaan Uuden testamentin linja se ei ole, pikemminkin päinvastoin.

Tämä minun pieni kirjoitukseni ei kuitenkaan ole tunnin poliittinen tilannekatsaus, kerron nyt mielipiteeni vain yhdestä asiasta, nimittäin lisäprosenttien saamisesta Keskon ja SOK:n elintarvike-kauppoihin.

Kauppa on menestynyt hyvin. Viljelijät, tuottajat ovat olleet hätää kärsimässä, mutta kaupalla on mennyt hyvin. Valtioneuvostolle se on sopinyt ja se on halunnut lisätä merkittävien tukijoidensa menestystä. Kaupat ovat paikka paikoin hyötyneet saman katon alla olevasta ALKO:sta, mutta sehän on valtion monopoli ja hallituksen ideologia ei ole tukea valtiota, vaan yksityisiä yrittäjiä.

Miksi tukea valtiota, kun yksityiset Kesko ja SOK toivovat taloyudelliseen menestykseensä lisää, siis lisää voittoa omille tileilleen? Mitä viinakaupoistä, juomahaluisen kansan rahat on saatava suoraan Keskon ja SOK:n tileille. Niitten voiton kasvattaminen on askel oikeaan suuntaan. Ja sitten, myös viinat rukakauppoihin.

Seitsemän vuotta Münchenissä asuneena tiedän, että siellä myös ouzo ja vodka olivat Lidlin hyllyillä ja halpaan hintaan. Tämä on nyky-hallituksemme tavoite. Pois holhous ja viina vapaksi! ALKO pois markkinoilta ja lisää voittoja Keskolle ja SOK:lle! Perussuomalaiset onnistuivat saamaan hallitusohjelmaan bensiinin ja oluen hinnan laskut, ja Kokoomus kai osana vihreää siirtymäänsä on seurannut perässä

Kaikki asiantuntijat, niin alkoholin käytön kuin päihteitten käytön asiantuntijat olivat toista mieltä, mutta koska se oli vastoin Perussumalaisten poliittisia tavotteita ja Kokoomyuksen ideologista linjaa, saivat ne väistyä. Pieninä piipertäjinä mukana myös Kristillisdemokraatit. Poliittisen vaikuttamisen mestari Päivi Räsänen sai kuvansa sanomalehtiin ja koko KD-puolue nimensä vastustajiksi, kun jo hallitusohjelmassa oli yhdessä varmistettu, että prosentit nousevat.

Heikki Palmu
Heikki Palmu
Uusi, neljästoista kirjani "Jeesus vai Paavali? Pohdintoja uskonasioista. (Väyläkirjat 2022) on poleeminen, se haastaa keskustelemaan Raamatusta, uskosta ja kirkosta. Koska sitä ei ole kaikissa hyvinvarustetuissakaan kirjakaupoissa, kannattaa se tilata verkkokaupasta osoitteella vaylakirjat.fi. (23 e) Sillä hinnalla se tulee postin kautta - mukaan tarvitaan postiosoite ja puhelinnumero. Älä anna kristillisen kirjan kuihtua! Tue sitä aktiivisesti! Pysy mukana!