Seura-lehdessä on entisen missin (1993) Tarja Smuran haastattelu. Siihen sisältyy kiinnostava lisäpiirre, kun hän kertoo uudesta avioliitosta miehen kanssa, jonka tausta on uskonnollisessa yhteisössä. Mikä yhteisö on kysessä, sitä ei jutussa yksilöidä. Lukija saa miettia tykönänsä.
Uskonnollinen yhteisö loi varjon Tarja Smuran uusperheen arkeen: ”Minunkin sopeutumisellani on rajansa”
Markus mainitsi myös taustastaan uskonnollisen yhteisön kasvattina. – ”Hän vakuutti, ettei se juuri näkyisi perheen arjessa.”
Haastattelusta päätellen näkyi.
Erilaiset taustat, varsinkin uskonnolliset, voivat olla parisuhteessa rikkaus, mutta saattavat myös olla ristiriitojen aihe arjessa. Joka tapaksessa tavallista puhuttelevampi ”ex-missi-haastattelu” – Kaunis elämä -tv-sarjan tiimoilta tehty, toki.
Olli Seppälä
”Uskonnollinen yhteisö vaikeutti uusperheen elämää.”
Olisi kiva kuulla joskus sekin, kuinka monen ”vähemmän” uusperheen elämää poliittinen päätöksenteko on vaikeuttannut sallimalla yhteiskunnassa esimerkiksi tämän : https://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2442855#cxrecs_s
Kun koettaa puhua mistä tahansa uskonnollisesta ilmiöstä asiaperustein, niin tietty porukka pelmahtaa paikalle kuin varpusparvi ja mitätöi ensimmäiseksi keskustelun nostamalla tärkeämmäksi jonkin asian, joka ei mitenkään liity keskusteluun. Voisiko Tuula Hölttä kertoa, miten Nuorisosäätiö liittyy blogin otsikkoon?
Blogin aihe on mielenkiintoinen. Jos toinen aviopuoliso ei kuulu tuputuslahkoon, niin satavarmaa on, että häntä koetetaan käännyttää jatkuvalla vihjailulla tyyliin ”kun puolisosi on menossa taivaaseen ja sinä helvettiin, niin voisitko tulla meidän mukaan”. Avioliitot, joista Tarja Smura kertoo, eivät voi päättyä hyvin.
Juuri tällaiset vastakkainasettelut paljastavat, miten kammottavia ovat erilaisten lahkojen opit, mutta on hyvä muistaa, että samat kuviot on sisään rakennettu myös luterilaisuuteen. Eikö hyvä ihme olisi syytä päivittää kristillisyyden perusopit ja palata apostolien oppiin, joka on vuoren korkeuden mitan oikeudenmukaisempi, vanhurskaampi, oppi kuin se, mikä nyt hallitsee ja joka ei vapauta, vaan kahlitsee syvimpään pimeyteen, jos sen ottaa tosissaan. Ja juuri herkimmät ottavat tosissaan. Osa päätyy mielisairaalaan, millä tarkoitan vapaita suuntia, kuten helluntailaisuutta. Kyyti on karmean kylmää.
Tapio Tuomaala :”Voisiko Tuula Hölttä kertoa, miten Nuorisosäätiö liittyy blogin otsikkoon? ”
Se liitttyy yksinkertaisesti siten, että kun kirkon autonomiaa ei kunnioiteta, ja halutaan tehdä kirkosta vain eduskunnassa istuvien poliitikkojen (eikä teologien) määrittelemä organisaatio, niin silloin koko yhteiskunta poliittisine päätöksineen ml. esim. Suomi-talo vastuuhenkilöineen kuten myös Nuorisosäätiö on mielestäni se kaivattu ”avara konsankirkko”.