Uskonnonvapauden suuntaviivoja EU:ssa

Elämme kasvavien maailmankatsomuksellisten ristiriitojen maailmassa. Vapaus ajatella ja puhua omantuntonsa mukaisesti, samoin vapaus uskontoon ja sen vaihtamiseen on yhä useammin uhattuna.

Yksi Euroopan Unionin päätavoitteista on ihmisoikeuksien ja demokratian edistäminen sekä Euroopassa että maailmanlaajuisesti. Euroopan parlamentista on kasvanut kansainvälisesti merkittävä ihmisoikeuksien puolustaja, joka päätöslauselmillaan lisää tietoisuutta ihmisoikeusrikkomuksista ja luo poliittista painetta toimia toisin.

Parlamentissa suurin osa ajasta menee tavalliseen lainsäädäntötyöhön, mutta tällä saralla olen paneutunut valtuuskuntajäsenyyksieni mukaisesti paitsi Israelia ja Lähi-itää koskeviin asioihin niin myös laatimaan kiireellisiä ihmisoikeuskannanottoja ja osallistumaan erilaisiin keskusteluihin ja seminaareihin uskonnonvapauskysymyksistä. Olen vedonnut suurlähettiläisiin sekä tavannut totalitäärisissä maissa asuvia henkilöitä ja heidän läheisiään.

Uskon, että vaikka joskus vetoaminen itsevaltaisten tyrannien hallintoihin tuntuu toivottomalta, se ei kuitenkaan ole turhaa. Esimerkiksi iranilaisen pastorin Yosef Nadarkhanin kuolemantuomio peruttiin voimakkaan kansainvälisen huomion vuoksi. Maissa, kuten Iran, Irak, Kiina, Nigeria, Pakistan, Kazakstan tai Valko-Venäjä jne., kaivataan kipeästi sitä vapautta, joka meillä länsimaissa on.

Tilanne Euroopassakaan ei ole helppo. Antisemitismi nostaa päätään Unkarissa ja mm. Iso-Britanniassa uskoaan puolustanut kristitty hotellinomistaja haastettiin oikeuteen. Kaiken lisäksi me kristityt nahistelemme keskenämme; joissakin maissa valtakirkko painostaa voimakkaastikin vähemmistökirkkoja. Meidän on oltava valppaina puolustamassa omantunnon- ja uskonnonvapautta myös omissa yhteiskunnissamme.

Siksi pidän erityisen tärkeänä ja merkittävänä sitä, että kesäkuussa EU:n neuvosto julkaisi uskonnonvapauden edistämistä koskevat suuntaviivat jotka ohjaavat EU:n ja jäsenvaltioiden toimintaa sekä EU:n rajojen sisällä että ulkosuhteissa. Suositusten erityisenä tavoitteena on sekä ennaltaehkäistä uskonnonvapauden sortoa että käsitellä sen loukkauksia ajankohtaisesti ja johdonmukaisesti.

Suuntaviivoissa mm. erotellaan selkeästi väkivaltaan yllyttävä vihapuhe ja uskontoa kritisoiva puhe. Kaikkia katsomuksia on saatava arvioida, ja viisas osaa tehdä sen tavalla, jossa toisen uskonnollisia tunteita ei tarkoituksellisesti loukata. Uskonnonvapauteen myös ehdottomasti kuuluu oikeus vaihtaa uskontoa, sekä oikeus rauhanomaisesti kertoa omasta uskonnostaan ja uskostaan muille.

Käytännössä yhä selkeämmin myös uskonnonvapauden loukkaukset otetaan huomioon, kun EU päättää sopivista toimista kolmansien maiden kanssa tekemiensä sopimusten pohjalta. Ihmisoikeuslausekkeet mahdollistavat myös mahdollisen yhteistyön keskeyttämisen erityisesti rahoituksen suhteen. Nämä suositukset ovat tärkeä työkalu, kun kohtaamme uskonnonvapauden loukkauksia ympäri maailmaa, ja olen tyytyväinen, että EU:ssa on näin tunnustettu uskonnonvapauden strateginen tärkeys.

Sari Essayah
Europarlamentaarikko, KD, EPP

  1. ”viisas osaa tehdä sen tavalla, jossa toisen uskonnollisia tunteita ei tarkoituksellisesti loukata”! Tässä onkin opettelemista nykyään. En oikein mitenkään osaa sopeutua tähän aikaan jossa mikään ei ole Pyhää, eikä hyviä tapoja arvosteta. Toista ihmistä ei kunnioiteta Jumalan luomana, eikä luomakuntaan suhtauduta varjellen. Aikaa hallitsee suuri Minä. Hänen sijastaan joka on kaiken Luoja ja ylläpitäjä. Tästä kumpuavat tuhovoimat.
    On tärkeää että EU:ssa on Sarin kaltaisiakin henkilöitä, heidän puolestaan pitäisi muistaa rukoilla ja pyytää, kuten tuossa yllä, heille Jumalan siunausta ja varjelusta tärkeässä työssään ja kristittyinä.

  2. Onko Sari Essayah, ja muut kristityt, mielestänne ”uskon puolustamista”, kun hotellinomistaja heittää huoneen varanneet ihmiset ulos hotellistaan, kun huomaakin, että kyse on homopariskunnasta?

    Pitäisikö muissakin ammateissa toimivilla, ja muiden uskontojen ja vakaumusten edustajilla olla oikeus toimia vastaavasti? Haluatteko tosiaan yhteiskunnan, jossa on ”whites only” tyyliin kyltit vääränlaisten ihmisten karkoittamiseksi? Onko tämä KD:n uusi linja?

  3. Hienoa, että maatamme edustaa EU:ssa Sari Essayahin kaltainen henkilö. Hän on ns. ”terveellä järjellä” varustettu, asioista perillä oleva, ahkera ja vuorovaitustaitoinen poliitikko, joka saa ajettua arvopohjaltaan terveitä hankkeita eteenpäin.
    Voimia hänelle tärkeään työhön.

  4. Joo, aika rankkaa, jos kristityn KD hotskun omistajalle tuli niiiin paha mieeeli. Onks toi Tuomas tosiaan noin, ett homoja ei otettu? Tosi pelottavaa. Sitt täällä hurskastellaan ja muistutetaan, ett kristittyjäki vainotaan. Ei ketään pitäs syrjii eikä vainota. Ällistyttävää ettei tajuta omia pimeitä syrjimisasenteita. Ja toivotellaan kaikkee hyvää. Ja ilmeisesti ei-toivotuille pelkkää pahaa. Kenkää. Sitt varmaan tarttee kriisiterapiaa ku on homot joutunut häätämään häiritsemästä valkoista hetero-onnea. Voi djiisus.

  5. Kiitti Tuomas tuosta linkistä. Musta alkaa tuntua, että olen ihan pihalla, kun omissa piireissä ei kukaan ihan heti edes uskoisi, että tommosta on. Onko sitä aina ollu vai onko nyt joku ajan henki, joka alkaa tuottaa tämmöistä käsittämätöntä touhuu?

  6. Sonja Ottavainen

    Kiitti Tuomas tuosta linkistä. Musta alkaa tuntua, että olen ihan pihalla, kun omissa piireissä ei kukaan ihan heti edes uskoisi, että tommosta on. Onko sitä aina ollu vai onko nyt joku ajan henki, joka alkaa tuottaa tämmöistä käsittämätöntä touhuu?

    Kyllähän sitä maailmalla on ollut… Huolestuttavaa on, että tällaista aletaan tuoda ihan europarlamentikkovoimin Suomeenkin.

  7. Onhan sitä ollut rotusortoakin…

    Pidän kyllä Saria hyvin fiksuna ihmisenä ja poliitikkona, mutta toki tuo kyseinen heitto hotellinomistajasta oli aika korni yksityiskohta hänen blogissaan. Olisi saanut jäädä mainitsematta, mikäli siinä oikeasti on kyse Tuomaksen mainitsemasta asiasta.
    Muuten ihan hyvä blogi.