Kansalaiset ovat punninneet ja ratkaisseet vuoden 2018 alussa presidenttikysymyksen, jonka lopputuloksen tunnemme erittäin hyvin. Suomen tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuhetta 2019 kuunnellaan tarkkaan, miten ”maamme on seilannut ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä” ja ”miltä sisäpolitiikan asiat ovat näyttäneet”. Sivutaanko jossain määrin myös keväällä pidettäviä vaaleja?
Toivottavasti pelkät mielikuvat eivät ratkaise asioiden kulkua, vaan näytöt osaamisesta. Tiedotusvälineiden on esitettävä asioita objektiivisesti ja monipuolisesti. Jos näin menetellään, havaitaan esimerkiksi taitoeroja henkilöiden välillä. Pohdinnan jälkeen päädytään muun muassa valintatilanteessa sellaisiin henkilöihin, joiden pätevyydestä ja taidosta on hyötyä erilaisten tehtävien hoitamisessa. Esimerkiksi presidentin on osattava toimia tärkeiden asioiden parissa.
Ulko- ja turvallisuuspolitiikan alue edellyttää laajaa näkemystä asioiden yhteyksistä. Sisäpolitiikan alueella voidaan vaikuttaa ihmisten eriarvoistumiskehitykseen estävästi. Muun muassa talousongelmat aiheuttavat kasvavaa huolta. Kun taloudellisia päätöksiä tehdään Euroopan unionin tasolla, demokratian arvosisällön on säilyttävä. Millaiset olisivat Suomen taloudelliset voimavarat, jos lainaehdot alkaisivat suuresti muuttua? Erilaisiin kysymyksiin on kyettävä vastaamaan realistisesti.
Yhteiskunnan tehtävä on turvata kansalaisten tarvitsemia asioita. Palvelujen laadusta tehdään johtopäätöksiä, esimerkiksi lähipalvelujen järjestämisestä. Julkisuudessa on esitetty kuntia koskevia rakennemuutoksia, mitkä päätökset ovat yhteydessä niin sanottuun palveltavuuteen. Päätöksiä testataan vaaleissa. Kansalaiset haluavat avointa tiedottamista päätettävien asioiden kulusta. He arvioivat tehtyjä suunnitelmia.
Käytännön ratkaisujen avulla vaikutetaan hyvinvoinnin kehittämiseen. Sosiaaliset vaatimukset, paineet ja arvostukset ovat taustalla, kun päätetään hyvinvointipalvelujen järjestämisestä. Muun muassa ammattikoulut ovat olleet esillä arvostelua herättävästi, kun niiden kohdalla on suunniteltu muutoksia. Suuri kysymys on, miten sosiaali- ja terveyspalvelujen ongelma-alueet saadaan kuntoon. Kaavaillut maakuntauudistusasiat ovat myös haasteellisia.
Kansalaiset viestittävät ongelma-alueista, joita on hoidettava perustuslain hengessä. Tehtävät päätökset kohtaavat kysymyksiä, joiden vastaukset ovat yhteydessä arvoihin ja arvostuksiin. Ratkaisuissa on huolehdittava luotettavuuden ja oikeudenmukaisuuden toteutumisesta Onnistuneet päätökset edellyttävät asioiden tärkeysjärjestyksen selvittämistä. Kun pohditaan hallinnon laatua huolellisesti, silloin arvioidaan päätösten kohteena olevan palveluverkoston kokonaisuutta.
Palveluja järjestettäessä kysytään, millaisena koetaan tehdyt ratkaisut. Esimerkiksi erilaisiin yhdistyksiin ja järjestöihin osallistuvat ovat ymmärrettävästi yleensä aktiivisia henkilöitä. He ovat saaneet toiminnassaan demokratian pelisääntöjen oppia ja tietävät tekemiensä päätösten yhteyden hyvinvoinnin kehittämiseen ja turvallisuuteen. Tehdyt ratkaisut heijastuvat kevään vaaleihin. Lähiaikoina nähdään, miten vaaleja valmistellaan.
Hyvää uudenvuodenpäivää 2019
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
http://www.veikkovilmi.fi
Kuopio