Syksyn ensi lumi kertoo talven lähestyvän. On aika tehdä valmisteluja kylmemmän kauden yli pääsemiseksi.
Teemme valmisteluja talven varalle.
Hengellisessä elämässä saamme myös valmistautua tulevaa varten. Uusi kirkkovuosi alkaa. Jälleen kerran sen mukana tulee uusi annos hengellistä ravintoa. Koko vuoden kestävään kiertoon sisältyy kullekin ajalle sopiva annos koko vuoden tarpeiksi.
Sisällä kodeissamme olkoon lämpöä, rakkautta ja hyvää mieltä. Olkoon uutta voimaa yhä syvempään rakkauteen ja keskinäiseen luottamukseen. Keskinäiseen rohkaisuun ja elämän toivon jakamista. Saakoon Jumalan rakkaus meitä kohtaan tilaa kotiemme rakastavassa ilmapiirissä.
Ylemmässä kuvassa näkymä olohuoneestamme.
Alemmassa pihamme grillimaja syyshämärän ja ensi lumen hämyssä.
Sunnuntai 1.12.2024
1. adventtisunnuntai
Kuninkaasi tulee nöyränä
Adventtiaika puhuu Kristuksen tulosta. Hän saapuu kansansa keskelle. Hän joka syntyi ihmiseksi meidät ihmiset pelastaakseen. Kerran hän on saapuva kirkkaudessaan. Tällä tavoin hänen tulonsa luoksemme meidän elämäämme on oleellinen osa hänen työtään meidän hyväksemme.
Kerran kasteessa meidät otettiin Kristuksen yhteyteen. Meidät puettiin Kristukseen. ”Te Kristukseen kastetut olette pukeneet Kristuksen yllenne.” Gal. 3:27. Tästä seuraa jokapäiväinen uudistuminen Jeesuksen seurassa. Ylösnousemuksen voima antaa toivoa ja rohkeutta tulevaisuuden kohtaamiseen.
Pukekaa yllenne Herra Jeesus Kristus
älkääkä hemmotelko ruumistanne,
niin että annatte sen haluille vallan.
Jokaisena päivänä olemme lähempänä Kristuksen kohtaamista. Kristuksen tulemus olkoon voimaannuttajana. Kannustimena rakkauteen ja toivoon. Elämän voimana ja tukena. Kristuksen tuloa odotamme, uskon täyttymystä, sen sisältämän odotuksen toteutumista. Usko vaihtuu näkemiseksi, ajallinen ja katoavainen iankaikkiseksi katoamattomuudeksi.
Tehän tiedätte, mikä hetki on käsillä.
Teidän on aika herätä unesta,
sillä pelastus on nyt meitä lähempänä kuin silloin,
kun meistä tuli uskovia.
Luomisessa Jumala sanoi: ”Tulkoon valo!” ja valo tuli. Tämä oli Jumalan ensi puheenvuoro luomisen keskellä. Näin valosta on tullut kaikenlaisen hyvän ja rakentavan vertauskuva. Näin myös ihmisiksi eläminen on valossa vaeltamista.
Yö on kulunut pitkälle, päivä jo sarastaa.
Hylätkäämme siis pimeyden teot
Jumalan sana on voimamme. Jumalan rakkaus puhuttelee meitä. Tukee meitä arkisessa elämässämme. Niin kuin äiti tai isä rohkaiseen lastaan kävelemään ja puhumaan, niin Jumalakin oman sanansa välityksellä rohkaisee meitä elämään kunnolla.
ja varustautukaamme valon asein.
Meidän on elettävä nuhteettomasti niin kuin päivällä eletään,
Olkoon meillä myös rohkea luottamus siihen, että jos taaperrellessamme horjahdamme, niin Jumalan armo ja anteeksiantamus meitä armahtaa. Niin kuin isä tai äiti ojentaa kätensä lapsensa puoleen ja tukee tätä, kun oma askel ei vielä kanna, niin Jumalakin ojentaa pelastavan kätensä meidän puoleemme ja suo meille tukensa ja turvansa.
Toinen lukukappale eli epistola: Room. 13:11 – 14
Kirjeestä roomalaisille, luvusta 13
Tehän tiedätte, mikä hetki on käsillä.
Teidän on aika herätä unesta,
sillä pelastus on nyt meitä lähempänä kuin silloin,
kun meistä tuli uskovia.
Yö on kulunut pitkälle, päivä jo sarastaa.
Hylätkäämme siis pimeyden teot ja varustautukaamme valon asein.
Meidän on elettävä nuhteettomasti niin kuin päivällä eletään,
ei remuten ja juopotellen, siveettömästi ja irstaillen, riidellen ja kiihkoillen.
Pukekaa yllenne Herra Jeesus Kristus
älkääkä hemmotelko ruumistanne,
niin että annatte sen haluille vallan.
Ensimmäisen adventtisunnuntain aihetta esitellään ja tekstit näytetään täällä
https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/sunnuntai-1-12-2024/
Roomalaiskirjeen luvun 13 voi lukea täältä. Panen vuosien 2020, 1992 ja 1938 suomennokset sekä vuoden 2000 ruotsinnoksen välittömästi näkyviin. Tästä voi sitten mennä eteenpäin halunsa mukaan.
https://www.raamattu.fi/raamattu/UT2020,B2000,KR92,KR38/ROM.13
Saamme odottaa hyviä uutisia kaikille Herran omille. Hänellä on varattuna meille paljon hyviä lahjoja.
Pekka
Kiitos hyvästä kommentistasi
Saamme todellakin rohkaista mielemme, nostaa päämme ja suunnata katseemme eteenpäin. Jeesus tulee kun aika koittaa.
Uskonnolliset ihmiset ovat onnellisempia ja tyytyväisempiä elämään, ja heillä on parempi terveys ja vähemmän ahdistusta. (Kati Tervo-Niemelä & Jouko Porkka: Uskonnollisuus ja hyvinvointi nuoruudesta aikuisuuteen siirtymässä: sukupuoli ja polarisaatio. – Nuorisobarometri 2023). Seppo Häkkinen Gideonien yhteysillallisella Mikkelissä.
Kadotustuomioon vievä tie on leveä, ja on monta, jotka vaeltavat sitä pitkin (Matt. 7:13).
Mikä on syynä tähän? Eikö Kristus suorittanut sovitusta kaikkien puolesta? Eikö taivaallinen Isä todellakaan tahdo tämän autuutta kantavan sovituksen hedelmän olevan yleinen ja kaikkia varten?
Syytä kadotustuomioon ei ole millään tavalla liitettävä Jumalaan. Kristus on koko maailman syntien sovitus (1. Joh. 2:2; 2. Kor. 5:19), ja Jumalan tahto on, ettei kukaan hukkuisi vaan että kaikki pelastuisivat (1. Tim. 2:4; 2. Piet. 3:9; Hes. 18:23; Matt. 18:14). Sen sijaan on ihmisten syytä, etteivät kaikki pelastu, sillä kaikki eivät ota vastaan tuota autuaaksi tekevää lahjaa (Joh. 1:5, 10-11; 3:19). On välttämätöntä, että Kristuksen siunauksellinen ansio tulee meidän omaksemme (Room. 8:32). Tämä tarkoittaa, e se sovelletaan meihin niin, että kukin ottaa sen vastaan (Joh. 1:12; 2. Kor. 6:1). Siten Kristus on meissä (Joh. 6:56) ja meidän havaitaan olevan Hänessä (Fil. 3:8-9).
Martin Chemnitz, Enchiridion, Taivaallisten opinkohtien käsikirja, s. 93, Concordia ry, 2023. Lisäsin tekstiin kaksi Raamatunjaetta.
Korjaus: Tämä tarkoittaa, että se sovelletaan…
Mika
Kiitos ”Toisen Martin” tekstistä!
Matias, kai me olemme siitä samaa mieltä, etteivät kaikki kastetut ole elävässä uskossa.
Mika
Vastauksena kysymykseesi kolme kohtaa.
1)
Pyhä Henki antaa uskon oman mielisuosionsa mukaan, meidän tehtävämme on julistaa puhdasta evankeliumia. Julistan puhdasta evankeliumia ja toimitan sakramentit Jumalan sanan mukaisesti.
Uskon antaja on Pyhä Henki. Hän tietää mitä tekee myös uskon syntymisessä.
V Kirkon virka
Jotta saisimme tämän uskon, on asetettu evankeliumin opettamisen ja sakramenttien jakamisen virka. Sanaa ja sakramentteja välineinä käyttäen lahjoitetaan Pyhä Henki, joka niissä, jotka kuulevat evankeliumin, vaikuttaa uskon missä ja milloin Jumala hyväksi näkee. Toisin sanoen Jumala vanhurskauttaa Kristuksen tähden eikä meidän ansiomme tähden ne, jotka uskovat, että heidän Kristuksen tähden otetaan armoon, jotta me uskon kautta (Gal. 3:14) saisimme luvatun Hengen (Gal. 3). Seurakuntamme tuomitsevat kasteenuusijat ja muut, jotka katsovat, että Pyhä Henki tulee ihmisiin ilman ulkonaisen sanan välitystä heidän omien valmistelujensa ja tekojensa avulla.
2)
Kirkko on Pyhän Hengen työ ja hän tekee työnsä armovälineitten välityksellä. Sen sijaan erilaisten perinteiden johdosta tai erilaisista kulttuurisistä seikoista johtuvat erot ulkoisissa menoissa eivät riko kirkon yhteyttä, kunhan vain julistetaan puhdasta Jumalan sanaa.
VII Kirkko
Edelleen seurakuntamme opettavat, että yksi, pyhä kirkko on pysyvä ikuisesti. Kirkko on pyhien yhteisö, jossa evankeliumi puhtaasti julistetaan ja sakramentit oikein toimitetaan. Kirkon todelliseen ykseyteen riittää yksimielisyys evankeliumin opista ja sakramenttien toimittamisesta. Sen sijaan ei ole välttämätöntä, että perityt inhimilliset traditiot, jumalanpalvelusmenot tahi seremoniat, jotka ovat ihmisten säätämiä, ovat kaikkialla samanlaiset. Paavali näet sanoo: ”Yksi usko, (Ef. 4:5-6) yksi kaste, yksi Jumala, joka on kaikkien Isä jne.”
3)
Aina ulkoisesti mukana olevat ihmiset eivät sisäisesti ole asiassa mukana. Jotta vältetään turhien ja vahingollisten epäluulojen salakavalain epäluulojen syövereitä, meille on turvallista tietää, että armovälineet ovat voimassa toimituksia tekevien sisäisestä mielentilasta riippumatta. Jumalan sana on voimallinen toteuttamaan sen, mitä varten se on lausuttu. Samaten sakramenttien voima on Jumalan varassa eikä riipu toimittajien mielentilojen oikkujen liikkeistä.
VIII Mitä kirkko on?
Vaikka kirkko varsinaisessa mielessä on pyhien ja tosiuskovien yhteisö, on kuitenkin jumalattomienkin toimittamien sakramenttien käyttäminen sallittua, koska tässä elämässä myös teeskentelijöitä ja jumalattomia on sekoittunut tosiuskovien ja pyhien joukkoon. Onhan Kristus sanonut: ”Mooseksen (Matt. 23:2) istuimella istuvat kirjanoppineet ja fariseukset jne.” Sakramenteilla ja sanalla on Kristuksen asetuksen ja käskyn tähden tehonsa, vaikka niitä jakaisivat jumalattomatkin.
Joten Mika
Me ihmiset voimme erehtyä omissa päättelyissämme, mutta Jumalan sana ei horju eikä petä. Pyhä Henki tuntee sydämemme kokonaan, jopa paremmin kuin me itse edes voimme ymmärtää omaa itseämme.
Terveisiä Someron kirkosta
Jo parkkipaikalle tultaessa mietimme mistä löytyisi tilaa. Ajoimme tien reunassa olevalle nurmikolle puiden väliin.
Sisällä oli pienten lasten enkeliryhmä mukana messua toimittamassa. Uudet työntekijät siunattiin tehtäviinsä.
Kirkkokahvit pidettiin seurakuntakeskuksessa. Saimme keskustella ihanien ihmisten seurassa.
Olen kiitollinen siitä että Jumala pitää meistä huolta moninaisia siunauksiaan meille runsain määrin jakaen.
Eilen ja tänään olen kuunnellut äänikirjana Filippiläiskirjeen WordProjectin Raamatun audio -sivustolta
https://www.wordproject.org/bibles/audio/
zuluksi, vietnamiksi, uiguuriksi, urduksi, ukrainaksi, turkmeeniksi, turkiksi ja thaiksi.
Tänään jatkoin samaisella sivustolla Filippiläiskirjeen kuuntelemista äänikirjana
teluguksi, tamiliksi, tagalogiksi, ruotsiksi, swahiliksi, espanjaksi, somaliksi, serbiaksi ja venäjäksi.
Panen tähän viitteen toiseen kotimaiseen kieleemme. Siitä voi sitten mennä muihin mielenkiintonsa mukaan
https://www.wordproject.org/bibles/audio/64_swedish/b50.htm
Jatkoin edellä mainittua kuuntelua
romaniaksi, punjabiksi, brasilian portugaliksi, euroopan portugaliksi, ja puolaksi.
Panen viitteen puolan kieliseen sivuun
https://www.wordproject.org/bibles/audio/33_polish/b50.htm
Tänään olen jatkanut äänikirjana kuuntelua Filippiläiskirjeen kimpussa.
Vuorossa ovat olleet seuraavat kielet:
orija, marathi, malajalam, makua, ganda eli luganda.
Koska noin puoli vuosisataa sitten olin mukana keräämässä varoja gandan eli lugandan kielistä raamatunkäännöstä varten, niin panenpa viitteen gandan kieliseen käännökseen.
https://www.wordproject.org/bibles/audio/42_luganda/b50.htm
Äänikirjana Filippiläiskirjeen kuuntelu on jatkunut
latinaksi, koreaksi, khmeriksi, kannadaksi, japaniksi ja italiaksi.
Panen viitteen italiaksi
https://www.wordproject.org/bibles/audio/10_italian/b50.htm
Jatkoin Filippiläiskirjeen kuuntelua äänikirjana
indonesiaksi, unkariksi, hindiksi, hepreaksi ja gudžaratiksi eli gujaratiksi.
Panen viitteen hepreankieliseen käännökseen
https://www.wordproject.org/bibles/audio/44_hebrew/b50.htm
Raamattu käännettiin gudžaratin eli gujaratin kielelle kokonaan ensimmäistä kertaa vuonna 1823. Käännös siis vietti viime vuonna kaksisataavuotisjuhlaa.
Historian kannalta on mielenkiintoista, että sekä Intian itsenäistymisen kärkihahmo Mahatma Gandhi että Pakistanin itsenäistymisen kärkihahmo Muhammad Ali Jinnah puhuivat gudžaratia eli gujaratia äidinkielenään.
Aamulla silmäni aukaisin
Päätin jatkaa Filippiläiskirjeen kuuntelua
Vuorossa olivat kreikan, saksan, ranskan, suomen, farsin, englannin ja tšekin kieliset käännökset.
Panen viitteen englanninkieliseen osoitteeseen
https://www.wordproject.org/bibles/audio/01_english/b50.htm
Jos Herra suo, niin tänään 5.12.2024 klo 12 Someron seurakuntakeskuksessa pidettävässä torstaipiirissä kerron Fil. 4:4-7 tekstistä lähtien ilosanomaa siitä ilosta, mikä tulee meidän rakkaan Vapahtajamme rakkauden ilmi tulosta, Jumalan sanan siunattuna antina meille jaettuna, taivaallisen rikkauden runsaana ja rajattoman riemullisena aarteena.
Ilo Herrassa avaa mielen iloitsemaan yhteisen tien kulkijoita saman uskon osallisuudessa:
Fil. 3:1
Niinpä siis, veljet ja sisaret, iloitkaa Herran yhteydessä! En kyllästy kirjoittamaan teille samoja asioita yhä uudestaan, ja varmuuden vuoksi niin on parasta tehdäkin. Vuoden 2020 käännös.
Veljeni, iloitkaa siis Herrassa! Minä en kyllästy kirjoittamaan teille yhä uudestaan samoista asioista, ja sittenhän teillä on tarkka tieto. Vuoden 1992 käännös
Fil. 4:1
Rakkaat ja kaivatut veljet ja sisaret, te olette minun iloni ja palkintoseppeleeni. Pysykää siis Herran yhteydessä, rakkaat ystävät! Vuoden 2020 käännös
Rakkaat ja kaivatut veljeni, te minun iloni ja kunniaseppeleeni, pysykää siis horjumatta Herran yhteydessä, rakkaat ystävät! Vuoden 1992 käännös
Torstain 5.12.2024 kuluessa olen vielä edellisten lisäksi kuunnellut Filippiläiskirjeen äänikirjana
kantoninkiinaksi, burmaksi, bulgariaksi, bengaliksi, arabiaksi ja amhariksi.
Tässä linkki kuuntelemaani kiinan kieliseen käännökseen:
https://www.wordproject.org/bibles/audio/62_cantonese_cath/b50.htm
Toivotan kaikille oikein hyvää itsenäisyyspäivää!
Kumala isänmaatamme siunatkoon!
Lähetyksen historiasta yksi kohta
1901
Lähetysseura aloittaa työn Kiinassa. Seuraavana vuonna työalueeksi valitaan Hunanin maakunta. Ensimmäiset työntekijät ovat Hannes Sjöblom ja Erland Sihvonen.
1951
Viimeisetkin Lähetysseuran työntekijät joutuvat lähtemään Kiinasta Maon noustua valtaan.
Vuosituhannen alkupuolella Suomeen tultuani kävin Kiinassa lähetystyötään tehneen Päivö Parviaisen kotona Kalliossa. Hän kertoi kuulleensa Hunanista uutisia, että kirkko on mennyt Hunanissa voimakkaasti eteenpäin.
Ja mitä kuuluukaan Hunaniin tässä aivan uusimpia uutisia
”Kiinalaiset geologit ovat löytäneet noin 80 miljardin euron kultaesiintymän eteläisen Kiinan sisämaasta Hunanin maakunnasta. Löydöstä on uutisoitu useissa tiedotusvälineissä, muun muassa Reutersilla. —” Uusi Suomi 30.11.2024 klo 18:49
Muuten kiinalaisen kulttuurin mukaiseen lautapeliin eli sikäläiseen shakin muunnokseen.
Löysin netistä erään kiinalaisen shakin eli xiangqi -pelin ohjelman. Kokeilin muutaman kerran ja viimeisessä pelissä tein siitä yhdeksän siirron matin.