Vuosi on vaihtunut ja uusi on sijaan tullut. Vanhanajan Almanakassa oli sanat: Oi , jos vuosi alkava oisi Herran siunaama. Olemmeko odottaneet, toivonet ja rukoilleet siunausta ja jotain uutta uudelle vuodelle. Vai onko niin, että entinen elämä kelpaisi meille ihan hyvin, jos määrätyt ovet avautuisivat ilman rajoitusta. Tämäkin kurimus päättyy aikanaan, mutta miten? Eiköpä meillä ole ollut käytössämme tieteen koko arsenaali emmekä ole hallinneet yhtään aaltoa kunnollisesti. Tieteen apu ei patoa aaltoja, jos emme osaa tulkita tieteen sanomaa saati elää niiden mukaan. Ohjeet eivät ole olleet vaikeita noudattaa. Kuuraa kouras ja pidä turvaväli, oli erään ruokapaikan resepti. Siihen on lisättävä naamari eli hengityssuojain ja rokotukset. Nämä toimenpiteet purevat moneenkin tautiin, mutta tämä näyttää olevan askeleen edellä. Miksi me joudumme kärsimään, kun sairaudet syntyvät aina jossain muualla ja tulee sitten tänne. Suomessahan ei ole syntynyt kai yhtään virallista tautia, no onhan Kumlingentauti ja sitten olen kuullut ”Tyrvään taudista”, jonka oireet ovat: Syötättää, juotattaa ja makkoittaa! Liekkö nyt ihan virallisella tautilistalla, mutta tarttuvuus on kohtalaisen hyvä.
Jos joku olisi toisin uutena vuotena, niin mikä se olisi? Olen tässä mietiskellyt mitä yhtäläisyyttä on Jumalan sanalla ja Corona rokotuksilla. Mieleen tuli hyvin paljon yhtäläisyyttä suhtautumisessa ainakin. Jonkin mielestä ei ole tautia, joten on turhaa rokottaa. Joku toinen ajattelee, että rokotteessa on peräti haitallisia, jos ei tappavia aineita. Joku on ottanut ja todennut, ei tuntunut missään. Osa on omaksunut ja kiittää, että on auttava asia, jonka saa vielä ilmaiseksi. Huomaamme vielä, että tietoa ja ohjeita jaetaan hyvin ristiriitaisesti. Puhutaan jopa asiantuntijapiireissä ristiin rastiin, joten tavallinen rivimies eli henkilö menee sekaisin akselilla pelastava/tappava. Jos on tarjolla vain kaksi tietä eli tapaa, niin ihmisluonto haluaisi vaikka kuinka pienen polun siihen väliin ja hetken uskoteltuaan alkaa uskoa, että siinä välissä on tie, jota voi ihan hyvin kulkea.
Jos kompuutterit toimivat yhtä hyvin mitä laskutikut aikoinaan, niin BKT on normaalilla tasolla ja pienen pientä kasvua on aina luvassa. Nytkin vaikka monta asiaa on ollut seis ja huonossa hapessa asiakkaitten puuttumisen takia. Mitä voimme lapsellisesti päätellä asiain tilasta. Meidän yhteiskunnassamme on paljon turhaa, joka ei anna numerollisesti lisäarvoa. Mentaalinen lienee sitäkin suurempi. Joten tehkäämme päätös tarkkailla itseämme ja siinä sivussa myös muuta rahvasta: Mikä on ensimmäinen hyökkäyksemme kohde, kun rajoituksen muurit ovat kaatuneet. Onko tulos viihteeseen vai sielun tarpeisiin kohdistuvaa. Älköön kukaan tappako sieluaan nälkään, jos kaipaus herää. Tehkäämme laupeutta itsellemme ja niin opimme tekemään sitä myös toisille tarvitseville. Siunausrikasta uuttavuotta Raamatun ja seurakuntaelämän puitteissa toivon ja toivotan kaikille.
Saanen myös huomauttaa, että asetus perusopetuksen tavoitteista ja tuntijaosta annettiin valtioneuvoston asetuksena kesällä 2012 ja sen mukaisia opetussuunnitelmia valmistellaan parhaillaan. En ymmärrä tätä sirkusta, mitä Yle tällä hetkellä pyörittää viikosta toiseen.
Lukion tilanne on hieman erilainen, mutta lukion tuntijako on myös tarkoitus antaa asetuksella eikä viedä sitä eduskuntaan.
Sitä yritin tuossa jo aikaisemmin sanoa, että näillä kansanedustajien gallup-vastauksilla ei ole asiassa erityistä painoarvoa. Tuolloin minut leimattiin parlamentarismin vastustajaksi. 🙂
Minähän en enää 67-vuotiaana mitään nykyisestä kouluopetuksesta ymmärrä. Omasta koulunkäynnistä on kulunut jo puoli vuosisataa. Silloin opetettiin historiaa toiselta luokalta oppikoulusta lähtien. Minulla heräsi valtava kiinnostus menneisyyden asioihin. Uskontoa opetettiin jo kansakoulussa. Se oli luokanopettajan hommia kuten muutkin aineet: laskento, lukeminen, kirjoitus yms. Hyvinhän se uskontokin tuli opittua. Opettaja kysyi: ”Milloin Jumala loi taivaan ja maan.” Vastaus kuului: ”Alussa”. Jos nyt ovat vastakkain tuntimäärien vähentäminen historiassa tai uskonnossa, on ehdottomasti vastaukseni uskonnossa. Olen historian maisteri, Suomen historia on pääaineeni. Jos kansalainen ei tunne historiaa, on hän aika lailla hukassa ja kaikenlaisten ääriliikkeiden vietävissä. Uskonto on tietenkin minulle pappina rakas. Opetan sitä mielelläni jälkeläisilleni ja koulussakin opettaisin, ellen jäisi jo eläkkeelle vanhana ukkona.
Minusta koulun pitäisi opetuksessaan antaa lapselle tieto maailmasta sellaisena kuin maailma on. Sellainen opetus, jossa jätetään pois Jumala ja Jeesus Kristus olevana ja toimivana totena, antaa lapselle väärän kuvan maailmasta. On surkeata, jos tuleva kehitys rakennetaan virheellisen maailmankuvan varaan. Tosiasioiden oppiminen ja tunnustaminen on viisauden alku.