Nyt on ajankohtaista mennä toreille kuulemaan, mitä kerrotaan eduskunta- ja EU-vaaleista. Vaaleissa linjataan Suomen politiikka. Vaalien informaatiolla on tiedonvälitystehtävä, jonka on esitettävä hyvin intressiryhmien poliittiset tavoitteet. Kysytään perustellusti, miten toimitaan eri asioissa ja miten hoidetaan esimerkiksi työllisyys. Yhteiskunnan kokonaisuuden hahmottaminen vaatii tietoa ja kokemusta.
Yhteiskunnan vastuulla ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikan, sosiaali- ja terveydenhuollon ja koulutuspalvelujen järjestäminen. Asiakasnäkökulma on suunnitelmia tehtäessä. On pohdittava sitä, miten syrjäytyminen estetään. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää yleisiä, tehostettuja ja erityisratkaisuja. Päätökset koetaan arkikokemuksen kautta.
Asioiden hoitamisessa vaikutetaan, esimerkiksi koulutuspolitiikkaan. Jatko-opintojen kannalta on merkittävää arvioida peruskoulusta toisen asteen koulutukseen pääsyä, sieltä edelleen korkea-asteen koulutukseen pääsyä ja lopulta työelämään sijoittumista. Koulutuspolkujen tarkasteleminen koskettaa yhteisvalintoja, joihin vaikutetaan harkittujen päätösten avulla.
Tietoa tarvitaan kehitettäessä palvelujärjestelmien toimivuutta. Taloudelliset tekijät asettavat ehtoja toimintojen toteutumiseen. Taustatekijöiden selvittäminen on tarpeen, sillä palvelujen järjestäjät ovat resursseiltaan erilaisia. Kysytään, millä tavoin ehdokkaiden arvot painottuvat, kun toimintoja järjestetään. Äänestäjät vaikuttavat siihen, miten asiat hoituvat jatkossa.
Edellä olevan lisäksi mainitsen tässä vielä koettuna asiana, kun olin seurannut 30.3.2019 Kuopion torilla vaaliasioita. Tapahtuman jälkeen olin menossa linja-autoon, jonka numero on 21, vie muun muassa Kuopion Inkilänmäelle. Jonossa kysyin: ”Onko tämä auto numero 21 vai auton kyljessä oleva isokokoinen numero?” Sanottiin: ”Kyllä tämä on auto numero 21”. Jonossa ymmärrettiin naurahtaen juoni.
Asioiden kehittely jatkui autossa ”Torilla on ollut syystä esillä monia nimiä. Miten hyvin tunnette nimen Ulrika Wilhelmina Johnson?” Päätä puisteltiin: ”Ei ole mitään tietoa. Mihinkä henkilöön nimi viitannee?” Ilme kirkastui, kun kuultiin autossa vastaus: ”Minna Canth.” Millainen on yleensä kulttuurihenkilöiden tuntemus? Kiitokset lukijoille ja kommentoijille, kun huomasitte kirjoitukseni runsaasta tarjonnasta, jota vaalien läheisyys saa aikaan.
Vuoden 2019 terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
Kuopio