Venäjällä ja Yhdysvalloilla on pitkälti samat arvot

Yhdysvaltain varapresidentti J. D. Vance haukkui Euroopan arvot. Ehkä monelta onkin jäänyt huomaamatta, että yhdysvaltalaisten enemmistöllä on paljon enemmän yhteisiä arvoja ja näkemyksiä venäläisten kanssa kuin eurooppalaisten. Kokoan muutamia mielestäni olennaisia asioita.

Ihmisen arvo

Sekä USA että Venäjä ovat massayhteiskuntia, joissa yksilöllä ei ole juuri mitään arvoa. Venäjällä valtaa pitävät voivat tehdä ihmisille mitä haluavat, USA:ssa rikkaus antaa saman vallan yli köyhän massan.

Työntekijöiden järjestäytyminen ay-liikkeeksi on Venäjällä mahdotonta ja USA:ssa hyvin vaikeaa. Työntekijöillä ei ole kummassakaan juuri oikeuksia vaan he ovat työantajan mielivallan armoilla.

Kummassakaan maassa ei ole mainittavaa sosiaaliturvaa tai julkisia terveyspalveluja.

Uskonto

USA:ssa on vallassa väki, joka edustaa erilaisia lahkoja tai muuten vääristynyttä kuvaa kristillisestä uskosta. Siellä uskonto on liiketoimintaa, eikä sen useimmilla ilmenemismuodoilla ole juuri mitään tekemistä perinteisen kristinuskon kanssa. Uskonto on valtion suojeluksessa, koska se on liiketoimintaa; ja perimmiltään kyse onkin valtionuskonnosta, joka on mammonan palvontaa.

Venäjän valtauskonto on nykyään hereettinen muoto kristinuskosta (”Venäjän ortodoksinen kirkko”), jonka palvonnan kohde on Venäjä kansa ei Jumala. Sen johdon harjoittama uskonto on kristillisestä näkökulmasta raakaa jumalanpilkkaa.

Ihanteet

Molemmissa maissa palvotaan suuruutta ja väkivaltaista toisten alistamista. Asenne on sisäänrakennettu molempien maiden itseymmärrykseen, jonka mukaan voima ja alistaminen ovat ainoa oikeuden lähde.

Historia

Sekä USA että Venäjä ovat syntyneet laajentumalla mantereen laidasta laitaan; Venäjä itään, USA länteen. Laajentuessaan ne ovat tuhonneet ja/tai alistaneet alkuperäisväestön. Molemmat maat on rakennettu murhattujen kansojen ruumisröykkiöiden perustalle. Miljoonien ihmisten murhaamista ei pidetä mitenkään vääränä, kun kyseessä on oman imperiumin etu.

Mitä Euroopan pitäisi tehdä

Euroopan pitää ymmärtää, että sillä ei enää ole liittolaista Atlantin takana ja alkaa huolehtia itsestään.

20.2. 2025 Suljin keskustelun, tuli sen verran hapokasta propagandaa ja valheita, joita en viitsi moderoida.

9 KOMMENTIT

  1. Suurvalloilla on suurvaltojen kujeet. Siinä merkityksessä yhteisiä arvoja varmaankin löytyy.
    Toisekseen: verrataanko tässä pikemminkin Putinin ja Trumpin arvoja, ja mitä niistä?
    Käsityksesi arvoista, jari Hyvä, tuntuu minusta kovin pinnalliselta.

    En kyllä millään voisi allekirjoittaa, että Venäjällä ja USA:lla olisi samat arvot. Yhteisiä haasteita tai ongelmia niillä toki voi olla. Syntiä on kumpaisessakin. USA ei ole ”Trump”. Venäkään ei ole ”Putin” – muta ei koskaan liene ollut demokratia. (Eikä näytä sellaiseksi muuttuvankaan.)

    Ymmärrän kyllä, että Trump on Euroopassa Persona Non Grata. Ja ymmärrän, että Vancen puhe närkästytti: ”Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa”. Muuten puheesta voi toki olla montaa mieltä, oliko se tässä tilanteessa oikeasisältöinen. Joihinkin Euroopan hermonpäihin taisi kuitenkin osua.

    Ei Eurooppa oman historiansa puolesta voi kovin suuresti ylistää itseään, ei (sanan)vapauden eikä ihmisoikeuksien noudattamisen suhteen. Ei, vaikka täällä usein jonkinlaista ”eettismoraalista ylimielisyyttä” voi havaita. Euroopan kolonialismilla on synkät juuret. Ja kristillisyyttä on sovellettu (tai väärinkäytetty) ei-niin-humaanisti useissa jaksoissa. Näin kai on Venäjälläkin?

    Mihin USA on matkalla, jää ajan osoitettavaksi. Venäjän tilanne näyttää lohduttomalta, riippumatta siitä, miten Ukrainan käy – toivottavasti ei huonosti. Eurooppa on kriisissä, se on unohtanut kristillisen perintönsä. Ei Ranskan suuri vallankumous aatehistorioineen Eurooppa pelastanut, eikä pelasta jatkossakaan. Toisaalta ei Ameriikan Ihmamaakaan taida ihan vuorisaarnan mukaisesti elää. Eurooppa taas on tainnut kääntää toisenkin poskensa Venäjää kohti: (halpaa) kaasua, komissaari XXX. Ahneus vie kalat vedestä.

    En Amerikkaa ihannoi.

  2. Jari , Vance on ehdottamasti sitä mieltä että sinulle kuuluu sananvapaus ja saat verrata USA ta sosialistiseen diktaduuriseen valtioon. Yksi nosto vain että ei ehkä kannata niputtaa Amerikan kansalaisia rikkauksien perässä juoksijoihin heitä on 335miljonaa .
    Vance puhe oli demokratian puolustuspuhe ja varmasti jää historiaan , kun kyse on kansakunnan suunnasta niin lopulta demokratia on niistä huonoista hallitusmuodoista paras . Demokratiaan ehdottomasti kuuluu sananvapaus ja yksilöiden oikeudet . Demokratia on parasta kristillisyydelle elää ja kasvaa ja itseasiassa se on lähtökohtaisesti juuri juutalaiskristillisistä perintöä . Vance vetosi miettimään Eurooppaa että mitkä ne arvot on minkä puolesta me taistelemme . Sisällä on suurin uhkamme ihmiskunnassamme . Vancen ajattelu on täysin samaa kuin Trumpin , vaikka keinot ja tyyli on hyvin erilaisia . Nyt olisi enemmän rukouksen aika kuin pelonlietsonnan aika .

    • Timo G.,

      Säälin Sinua. Olet hyvin syvällä valheiden verkossa ja tunnut uskoavan kaiken mitäUSA:n johto sanoo.

      Kysyisin Sinulta, uskotko seuraavat:

      1) Ukraina aloitti sodan Venäjää vastaan (Trumpin väite)

      2) Ukrainan presidentti on diktaattori (Trumpin väite)

      3) Venäjällä ja USA:n Muskilla on oikeus tehdä vaalipropagandaa Euroopan maissa (Vance)

      4) Virkamiehet pitää erottaa, koska he ovat toimineet lakien mukaan, esim. poliisit tutkineet ja syyttäjät syyttäneet (Trumpin toiminta)

      5) Presidentti yksin päättää mikä on laillista ja hänellä yksin on korkein valta (Trumpin puhe)

      6) USA:lla on oikeus vaatia alueita muilta valtioilta (Trumpin puheet)

      7) Valehtelu on oikein, kristillistä ja demokraattista (Trumpin ja Vancen melkein kaikki puheet)

    • Vähän puollustan Timo G;tä.

      1. 2014 Vihreät miehet. Siitä se alkoi. Emme saa syitä selville. Historia tutkii tätä myöhemmin. Joten on tyydyttävä siihen mitä nyt näemme. Venäjä hyökkäsi.

      2. Diktaattori? Taitaa olla retoriikkaa. Vaaleilla hänet kuitenkin valittiin.

      3. Miksi ei?

      4. Tälle löytyy hyvät perusteet. Suomessa pitäisi käynnistää vastaava prosessi. Meillä virkakoneisto liian iso.

      5. Presidentti ei varmaan yksin päätä.

      6. Ei ole, näin kuitenkin tapahtuu.

      7. Valehtelu on monimutkainen käsite ja samalla se on yksinkertainen. Avoimuus ja läpinäkyvyys kuuluvat demokratiaan.

    • Sami P.

      2. Ei retoriikkaa vaan valhe.

      3. Miksi vieraan valtion raha saisi määrätä vaalit. Melko outo ajatus.

      4. Siis potkut Suomessakin poliiseille ja syyttäjille, jotka ovat poliitikon mielestä epämiellyttäviä? Esim. jos tutkii kansanedustajan ampuma-aserikosta (vertautuu Trumpin petoksiin ja raiskauksiin).

      5. Näin Trump sanoi.

      7. Ei valehtelu ole monimutkaista, se on väärän tiedon antamista vastoin parempaa tietoa.

  3. Jukka M.,

    Listasin muutamia maita yhdistäviä piirteitä. Euroopalla on paljon pahuutta kontollaan, en kiistä.

    Olemme kuitenkin nyt uuden edessä. Meillä on vihollinen idässä ja ehkä kohta toinen Atlantin takana.
    Atlantin takainen on uhannut valloitusretkellä Tanskaa ja valehdellut, että Ukrainan vaaleilla valitti presidenttti on diktaattori, joka aloitti sodan Venäjää vastaan. Sama presidentti on sen sijaan ylistänyt P-Korean Kimiä ja ei ole sanonut poikkipuolista sanaa Venäjän verisestä diktaattori Putinista.

    Seuraavaa uutista odotellaan.

  4. Amerikassa ihmisellä on arvo, väkimäärästä riippumatta.

    Uskonto Amerikassa on hyvin moninapaista. Protestanteille on tyypillistä jakaantuminen. Venäjän patriarkka edustaa tietysti kirkkoansa. Bysantin historiasta löytyy lisää. Yksi patriarkka ei kuitenkaa pysty pilaamaan kirkkoa. Jos näin olisi, se olisi tuhoutunut aikoja sitten.

    Yhteiskunnissa on monenlaisia ihanteita.

    Euroopan historia yhtä veristä ja täynnä ruumiskasoja, emme taida olla parempia.

    Euroopan on aika pitää huoli sananvapaudesta.
    Amerikan ja Venäjän kristillisyyden vertaaminen tarvitsisi laajemman analyysin.

    • Venäjän kaikki piispat ovat valtion FSB:n toimijoita. Venäjän ”kirkko” on valtion propaganda elin.

      Aiemmmin, ennen 1918 osa piispoista ei ollut hereettisiä, nykyään kaikki ovat. Venäjän kirkko alistettiin valtiolla Pietari I:n (ei ollut ”suuri” vaan sadistinen murhaaja) aikana, jolloin tsaari julisti olevansa kirkon pää.

Kommenttien lisääminen on estetty.