Tietoverkosta löydetään kiinnostava verkkotehtävä, jossa tutkitaan ihmiskunnan historian päivämäärien tuntemusta. Suomen juhlavuonna muistellaan menneitä tapahtumia ja historian teoksia julkaistaan. Muun muassa Kuopion Reserviupseerikerhosta on tehty historiateos, jonka toinen tekijä olen. Kirjan julkaisutilaisuus oli Kuopion kaupungintalolla 14.3.2017.
Teos luovutettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistölle, kun hän ja rouva Jenni Haukio vierailivat Kuopiossa Minna Canthin päivänä. Julkaisun nimi sisältää arvoihin yhteydessä olevat sanat: ”vastuullinen”, ”perinteitä arvostava”, ”aatteellinen” ja ”edunvalvonnallinen”. Tässä kysytään, miten kyseiset sanat toteutuvat toiminnoista päätettäessä.
Palaan vielä alussa mainitsemaani ja selvittämääni verkkotehtävään, joka sisältää historian kysymyksiä. Lukijat pohtinevat varmaan myös kiinnostuneina historian osaamistaan.
Historian tehtävää ratkaistessani koulun oppiaineet muistuivat mieleen: ”Opetussuunnitelmat käsittelevät esimerkiksi historian sisältöjä ja niiden painotuksia. Suomen juhlavuonna on kiinnitetty huomiota historian tapahtumiin ja julkaistu muun muassa edellä mainittu historiateos.”
Verkkotehtävä 1: Tiedätkö ihmiskunnan historian tärkeimmät päivämäärät?
Linkkiyhteys: http://buquiz.com/fi/tiedatko-ihmiskunnan-historian-tarkeimmat-paivamaarat.html?utm_source=taboola&utm_medium=msn-finland
Olen löytänyt tietoverkosta myös tehtävän, jonka kysymyssarja tutkii ”alakoulun oppisisällön osaamista”. Joskus sanotaan vähätellen ja pohtimatta asioita syvällisemmin: ”Nuo asiat osattiin ja ymmärrettiin jo alakoulussa.”
Koulutuksen suunnittelijat, päättäjät ja erilaiset toimijat testailevat varmaan ”alakoulun yleistietojen osaamistaan” ja ”historian tuntemustaan”. Kokeen laatijat ovat sanoneet haastavasti esimerkiksi, että ”96 prosenttia aikuisista ei pääse läpi tässä esitetystä ”alakoulun tehtäväsarjasta”. Molempien testien ratkaisujen jälkeen huomasin, että ”en ollut turhaan koulujen ovia availlut.”
Verkkotehtävä 2: Suoriudutko tästä alakoulun peruskokeesta?
Linkkiyhteys: http://buquiz.com/fi/suoriudutko-tasta-alakoulun-peruskokeesta.html?utm_source=taboola&utm_medium=msn-finland
Tietokoneiden ja älypuhelimien avulla voidaan päästä tässä artikkelissa viestitettyihin kysymyssarjoihin, joita verkkotehtävät 1 ja 2 sisältävät. Vertauskuvallisesti voidaan tulla ”miljonääreiksi televisio-ohjelmien tapaan”, kun ratkaistaan esillä olevat tehtävät.
Asioita pohdittaessa tulevat mieleen PISA:n tutkimustulokset. Koulut ovat tyytyväisiä, kun PISA:n lukemistehtävät, matematiikan ja luonnontieteiden kokeet ovat menneet hyvin. Opettajia on arvostettu, kuten Kuopiossa 16. – 17.9.2017 järjestettyjä OSJ:n opettajapäiviäkin.
Juhlavuoden 2017 terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
Kuopio
Ihmiskunnan historian päivä- tai vuosimäärät: 28 oikein /30.