Monet meistä talvi yllättää, vaikka kalenterin mukaan eletään talviaikaa. Ensimmäisten lumien sataessa rengasliikkeiden parkkipaikoille kertyy jonoja. Tilanteesta kuitenkin selvitään joka vuosi.
Turvallisuustilanteen muutokset voivat tuoda vaikeampia yllätyksiä. Venäjän maakaasu tarjosi varman ja edullisen energialähteen monen maan teollisuudelle ja lämmitykselle. Saksa päätti lakkauttaa ydinvoiman ja rakensi Nordstream-kaasuputket, jotka Venäjä väänsi kiinni ja lopulta räjäytti. Huomaamatta jäi, kuinka Venäjästä oli kasvanut autoritaarinen valtio ilman länsimaisia arvoja. Sinisilmäisyys kostautui, kun Venäjä otti käyttöön energia-aseen nujertaakseen kenraali Pakkasen avulla eurooppalaisten selkärangan ja halun auttaa Ukrainaa.
Ukrainaa on jaksettava auttaa vielä pitkään ja entistä enemmän, sillä Ukraina käy puolustustaistelua koko Euroopan puolesta. Vaikka siis elämän kallistuminen kurittaa ja ihmiset alkavat kokoontua kaduille, ei Euroopan pidä luovuttaa. Vielä suurempi merkitys on USA:n antamalla avulla. Sen antama aseapu, humanitaarinen ja taloudellinen apu Ukrainalle on ollut suuruudeltaan 52,3 mrd dollaria, kun Euroopan kymmenen suurimman maan yhteenlaskettu tuki on ollut 16,42 mrd dollaria. Siksi on toivottava, etteivät välivaalit suuntaa katsetta liittovaltion ongelmiin ja heikennä USA:n halua avustaa Ukrainaa. (Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian prof. Antero Holmila, ESS 4.11.).
Sota loppuu vasta kun Venäjä vetäytyy Ukrainasta. Siihen menee vielä aikaa, sillä Venäjä on omaksunut Suuren isänmaallisen sodan myytin kyvystään kärsiä taistelussa natsismia vastaan. Nyt Venäjä soveltaa myyttiä Ukrainan ”denatsifikaatioon”. Oppositio Venäjällä kuitenkin vahvistuu samalla kun lännen pakotteet purevat ja hyökkäyssodan valheelliset perusteet tulevat ilmeisemmiksi. Yhä useammat venäläiset ovat menettäneet miehensä, isänsä tai poikansa sodassa, jolle ei ole oikeutusta.
_ _ _
Tulevaisuuteen varautuminen on elämän peruskysymyksiä. Vaikeita asioita on uskallettava katsoa suoraan ja arvioitava niiden vaikutus elämälle. Pandemia, sota ja inflaatio ovat muuttaneet perustavasti yhteisen elämän ympäristön. Samalla huolettomien aikojen identiteettipolitiikka on korvautumassa varsinaisella politiikalla.
Kestämätön velkaantuminen on saatava taittumaan. Tämän vuoden syntyvyys on jäämässä yli sadan vuoden tilastointihistorian alhaisimmaksi. Suomesta puuttuu satoja tuhansia työllisiä, eikä työvoima riitä pitämään yllä nykyistä hyvinvointivaltiota. Sen seuraukset on uskallettava kohdata ja sanoa ääneen.
Päivän Hesarin pääkirjoitus on otsikoitu: Vahva talous on köyhän etu. Siinä todetaan, että ”hyvinvointivaltion maksukriisistä kärsivät eniten yhteiskunnan haavoittuvimmat jäsenet. On nurinkurista, että velkaantumisen vaaroja vähättelevät erityisesti ne, jotka ovat ilmoittautuneet innokkaimmin puolustamaan hyvinvointivaltiota. … Politiikan pitäisi olla arvovalintoja ja priorisointeja: koska tämä asia on kokonaisuuden kannalta hyvä, tingimme näistä vähemmän tärkeistä. Vaaleissa on vaikea menestyä vastuullista ja tasapainoista talouspolitiikkaa lupaamalla. Äänestäjät on totutettu makeaan.” (HS pk 4.11.). Näin Hesari tukee Valtiovarainministeriön vaatimusta budjettikurista.
Vastasyklisyys merkitsee hyvinä aikoina varautumista tuleviin vaikeuksiin. Nyt hyvinäkin aikoina on otettu kevyesti velkaa ja jätetty tekemättä välttämättömät korjaukset rakenteisiin. Mieleeni tulee Raamatun kertomus tyhmistä morsiusneidoista.
_ _ _
Valvomisen sunnuntain evankeliumi on Jeesuksen kertomus morsiusneidoista, jotka odottavat sulhasta palaamaan hääjuhlaan. Odotus kestää ja ilta pimenee. Viisaat morsiusneidot ovat ennalta varautuneet ostamalla öljyä lamppuihinsa. Tyhmiltä öljy on loppunut. Juuri silloin lamput pitäisi sytyttää valaisemaan tietä saapuvalle sulhaselle. Tyhmät anelevat viisailta öljyä, mutta heiltä ei riitä muille jaettavaksi.
Kertomuksessa Jeesus puhuu varautumisesta: ”Tyhmät ottivat lamppunsa, mutta eivät varanneet mukaansa öljyä” (Matt 25:3). Kertomus on hyvä kuva myös maallisessa mielessä lyhytnäköisyydestä ja vastuuttomuudesta. Kuvainnollisesti öljyä – syntyvyyttä, koulutusta, työntekoa, tuottavuutta, innovaatioita, luonnonvaroja, vastuullisuutta ja kohtuullisuutta – tarvitaan pyörittämään yhteiskunnan rattaita. Ilman öljyä lamppu sammuu ja pimeä yllättää.
Jeesuksen opetus on kuitenkin hengellinen. Aika on lyhyt ja elämä päättyy. Jumalan hetki tulee yllättäen. Jeesus tulee palauttamaan oikeuden voimaan ja tuomitsemaan elävät ja kuolleet. Sitä ennen on oltava valmiina ja etsittävä yhteyttä Jumalaan. Usko on kuin tuli, jonka Jumalan Henki sytyttää. Tuli ei pala kuitenkaan ilman öljyä. Tätä öljyä ei tarvitse pumpata syvyyksistä, vaan se tulee lahjana taivaasta.
Jumalan kaipaus ja hänen varaansa jättäytyminen, Jumalan etsiminen rukouksessa ja Raamatun sanassa kerryttävät uskon öljyä. Se pitää liekin palamassa. Usein liekki on heikko ja melkein sammunut. Jumala on kuitenkin armollinen ja vahvistaa heikkoa uskoa: ”Murtunutta ruokoa hän ei muserra, lampun hiipuvaa liekkiä hän ei sammuta.” (Jes 42:3). Niin Jeesus tulee yön hetkellä tämänkin hiipuvan liekin luo ja pelastaa elämään.
.