Viisi naista, joille Jeesus antoi äänen

Lukijani.

Miehillä on Kotimaan blogeissa viisi ääntä, naisilla yksi. Tulkoon tasaus naistenviikon nimissä.

Naisista ensimmäinen saa äänen ilman sanoja. Kyse on syntisestä naisesta fariseuksen kodissa (Luuk. 7:36-50). Siellä isäntä ajatteli ja puhui naisesta. Pöytävieraat puhuivat Jeesuksesta. Jeesus taas osoitti sanansa sekä isännälle että naiselle. Nainen oli vaiti, mutta puhui teoillaan paljosta rakkaudesta. Jeesus julisti hänen syntinsä anteeksi ja käski mennä rauhassa.

Naisen ääni kaikuu synnintunnustusrukouksessa 706.

Toinen nainen saa äänen, kun on aika langettaa tuomio (Joh. 8:3-11). Aviorikoksen tehnyt nainen tuotiin Jeesuksen kivitettäväksi. Tuomiota ei pantu täytäntöön, vaikka Jeesus antoi luvan heittää ensimmäisen kiven. Jokainen syyttäjä oli nimittäin myötäsyntinen, sillä toinen syyllinen aviorikokseen oli jo jätetty rankaisematta. Kun Jeesus lopulta kysyi naiselta, eikö kukaan tuominnut, tämä vastasi: ”Ei, herra.” Niinpä Jeesuskaan ei häntä tuominnut vaan käski menemään.

Kolmas nainen saa äänen, kun yrittää toimia huomaamattomasti (Mark. 5:25-34). Hän hipaisi salaa Jeesuksen viittaa, koska ajatteli, että pääsee siten eroon vaivastaan. Koskettaminen johti parantumiseen, mutta asia paljastui. Jeesus pysähtyi ja vaati, että tekijä tulee esiin. Silloin nainen heittäytyi pelon vallassa maahan ja kertoi julkisesti, mitä oli tehnyt ja miksi. Jeesus totesi, että usko oli parantanut ja käski tämän mennä rauhassa.

Neljäs nainen saa äänen, kun tahtoo tyttärensä paranevan (Mark. 7:24-30). Vierasheimoinen nainen lankesi Jeesuksen eteen ja kertoi asiansa. Kun Jeesus aikoi kieltäytyä, käynnistyi aito vuoropuhelu. Siinä väite kumottiin vastaväitteellä. Lopulta Jeesus täytti naisen pyynnön ja käski tämän mennä lapsensa luo.

Viides nainen saa äänen, kun koettaa välttää muiden kohtaamista (Joh. 4:5-30, 39-42). Samarialainen nainen kävi keskellä päivää pitkän teologisen keskustelun Jeesuksen kanssa. Se kaikui kauemmas kuin öinen pohdinta Jeesuksen ja Nikodemoksen kesken. Vuoropuhelu Sykarin kaivolla nimittäin johti naisen elämän uusille urille. Hän meni käskemättä kotikaupunkiinsa ja todisti merkillisestä kohtaamisesta. Se ääni loi Jeesukselle lisää tilaa julistaa sanomaansa.

Ääni murtaa monet muurit. Löydä siis Sinäkin oma äänesi!

Sinun

Harmaa rovasti

Jouni Parviainen
Jouni Parviainen
Olen palvellut pääosan työurastani sotilaiden pappina. Eläkkeelle jäätyäni katselen blogissani maailmaa lyhyinä silmäyksinä (mottona "bona, bene, breviter", noin 2000 merkkiä). Teen sen milloin asiantuntemukseni pohjalta milloin pelkällä tunteella. Käytän jäsentelyn punaisena lankana teemaa Kirjeitä Harmaan rovastin hyllystä.