Kotimaa uutisoi juuri, kuinka rippikoululaisia on innostettu ns. TikTok tanssihaasteeseen, jonka avulla nuorisoa voitaisiin innostaa lisäämään liikkumistaan.
Ilmeisesti jutun pohjalla on ajatus siitä, että digitaalisaatio enemmänkin passivoisi nuoria kuin innostaisi heitä enemmän liikkumaan.
En ole enää nuori, enkä varmaan tiedä kaikkea, mutta uskon, että digitalisaatiolla on pitkässä juoksussa huomattavasti positiivisempia vaikutuksia kuin ennen
Näin digitalisaatio on lisännyt nuorten liikkuvuutta
Ennen vanhaan oli ”nörttejä” jotka vain nököttivät päätteen edessä, mutta asia on muuttunut täysin. listaan tässä muutaman esimerkin.
Modernimmat puhelinpelit ”pakottavat” käyttäjän liikkumaan
2016 oli mielenkiintoinen vuosi, markkinoille tuli peli nimeltä Pokemon go, joka todellakin innosti nuoria liikkumaan. Lyhykäisyydessään, pelin ideana on kävellä paikoista toisiin ja keräillä erilaisia ”pokemoneja”. Tästähän moni nuori innoistu, ja liikuntaa varmasti tuli!
Nykypäivänä pelin suosio on laskenut, mutta edelleekin usea nuori pelaa sitä.
Tietoa on nykypäivänä enemmän saatavilla
Digitalisaatio on mahdollistanut sen, että nuorten on helpompi hakea netistä tietoa liikunnasti. Itse olen hieman viimeaikoina hurahtanut kuntosaliharjoitteluun, jossa vääränlaisella tai huonolla suoritustekniikalla saattaa jopa loukata itsensä.
Onnekseni satuin löytyämään netistä täysin maksutta runsaasti tietoa oikeaoppisesta kuntosaliharjoittelusta sekä treenaamisesta. Yksi mainisemisen arvoisista lähteist on ainakin saliohjelma.info -niminen verkkosivusto, josta lyötyi useampikin hyödyllinen treeniohjelma.
Ennen kotiin joutui tilamaan fittneslehtiä, joissa treeniohjelmat tai opastus ei varmastikaan ollut parhaasta päästä. Toisin on nyt, kun esimerkiksi youtubesta voi katsoa tarkalleen oikeat suoritustekniikat.
Älylaitteet innostavat liikkumaan
Mielestäni ainakin on motivoivaa, kun omaa kehitystä voi helposti seurata puhelimella tai ranteeseen laitettavalla älykellolla – Oho kävelen näköjään joka päivä lenkkini hieman nopeammin, hyvää duunia!
Hankittuani älykellon, huomasin kuinka liikun huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Miksi? Jokin sisälläni vain halusi tavoittaa päivittäin sen suositellun 10 000 askeleen rajan.
Nuoret varmasti kilpailevat jo nyt, siitä kenellä on paras kehitys näillä älylaitteilla.
Eli onko digitalisaatio sittenkään niin paha?
Tässä oli nyt vain muutama mieleen tullut esimerkki. Mielestäni digitalisaatio ei passivoita ihmisiä. Mitä mieltä olitte nopeasta kirjoituksesta? En ole ennen kirjoitellut blogeja, nyt halusin asiaa kokeilla ja tuoda mielipiteeni esiin.
Aihe on mielenkiintoinen, vaikka se ei ole saanut kommentteja. Tällä forumilla keskustelua syntyy, jos onnistuu herättämään lukijoissa teologista tai kirkkopoliittista oikeassa olemisen halua.
Asiaan: Digitalisaatio aktivoi ja passivoi. Tai ei tee kumpaakaan.
Liikunnan suhteen voi olla niinkin, että valmiiksi aktiiviset liikkujat osaavat käyttää liikkumisessaan hyväksi myös digitaalista maailmaa. Ne, jotka eivät ole liikunnallisesti aktiivisia, eivät ehkä löydä virikkeitä siihen netistä eivätkä älylaitteetkaan saa heitä (meitä?) liikkeelle. Vai olenko liian kyyninen asian suhteen?
Karoliina, jos haluat keskustelua, lisää otsikkoon rippikoulu 🙂