Yhteiskunnassa pohditaan koronakysymysten ja kiireiden keskellä, miten asioiden sisällöt olisivat ymmärrettäviä. Kysytään myös, miten kirjoitusten otsikoiden sisällöt sisäistettäisiin ja ovatko tarkasteltavat asiakysymykset yleensä tärkeitä yhteiskunnassa. Kiinnostavia kysymyksiä on ollut esillä Savon Sanomien palstoilla 5.7.2022.
Koulussa matematiikan symbolista on sanottu lyhyesti vain ma. Nimitykset algebra ja geometria ovat lisäksi tuttuja. Kyseiset käsitteet saavat ajattelun liikkeelle. Mietitään esimerkiksi, onko algebra helpompaa kuin geometria vai päinvastoin.
Jatko-opinnoissa hypoteesien testaamiset ovat olleet ajankohtaisia. Niiden avulla on todistettu kysymyksiä todeksi. Geometriasta muistuu käytännön sovellus, miten saadaan tehdyksi suorakulma kolmen laudan pätkän avulla. Sehän tapahtuu helposti, jos lautojen pituudet ovat esimerkiksi 30 cm, 40 cm ja 50 cm.
Suorakulma on tarpeellinen rakentamisessa, joten oli keksittävä sopiva käytännön sovellus. Voidaan kysyä, mitkä ovatkaan kahden laudan pituuksien yhteisnimitys ja toisaalta pisimmän laudan nimitys.
Edellä olevassa viitattiin rakentamiseen, jonka kanssa joudutaan tekemisiin. Omakotitalossani tehtiin aikoinaan kattoremontti. Siinä tarvittiin puutavaraa, joka oli pinottu kadun varteen. Puupino kallistui uhkaavasti ja oli romahtamaisillaan. Tässä kohdassa oli otettava käyttöön opitut käytännön taidot. Muistui mieleen myös fysiikasta tuttu tasapaino-oppi, jota oli sovellettava tilanteeseen.
Lehtien sivuilta on ollut kiinnostava lukea matematiikkaan liittyviä ajatuksia ja tehtäviä, jotka on tarkoitettu ihmisten luettavaksi ja pohdittavaksi. Voidaan miettiä muun muassa, miten lasketaan helposti päässälaskuna lukuun viisi päättyvien lukujen neliöitä.
Kun siirsin lautoja sopivasti toiseen reunaan, pino kääntyi alkuperäiseen muotoonsa vinosta asennosta. Pino ei enää muistuttanut päädystä katsoen Pisa-tornia. Tasapaino-opin käytännön sovellustieto auttoi mukavasti. Rakentaminen sisältää runsaasti matematiikan sovelluksia. Lukijat keksivät varmaan niitä tätä kirjoitusta lukiessaan.
Kuopio – Jukola 2014 – viestitapahtumassa olin toimihenkilönä. Minua kiinnosti kyseisessä asiassa erityisesti suunnistukseen liittyvät menetelmät, joiden mukaan televisiosta näkyivät suunnistajien etenemiset maastossa.
Suunnistajat eivät varmaan ajatelleet tuolloin juostessaan, että heidän kohdallaan toteutuivat matematiikan käytännön sovellukset. Matematiikan sovellukset ovat niin jokapäiväisiä, ettei niitä aina huomaakaan.
MAOL ry:n jäsenlehden Dimension kirjoitukset ovat olleet lukijoita puhuttelevia, esimerkiksi Opettajakin kaipaa matematiikan iloja ja miksi matematiikka aiheuttaa hörähtelyä.
Tätä kirjoitusta tehdessäni muistuvat mieleen monet muutkin koetut matematiikan osaamisen tarpeet ja sovellukset.
Eino Leinon päivää, runon ja suven päivää vietettiin ja kunnioitettiin 6.7.2022.
Terveisin
YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi
Suomen tietokirjailija
Reservin upseeri
Kiuruntie 11
70340 Kuopio
Jukola-viestikilpailujen suunnistajat eivät varmaan ole ajatelleet, että heidän kohdallaan toteutuivat matematiikan käytännön sovellukset. Monet tarkasteltavat asiat ovat useinkin sisällöltään niin jokapäiväisiä, ettei niiden merkitystä aina huomaakaan.
Terveisin YTT, KT. dosentti Veikko Vilmi, Kiuruntie 11, 70340 Kuopio.