Nigeriassa eletään arvaamatonta ja tulenarkaa aikaa, arvioi Suomessa asuva filosofian lisensiaatti Basil Eneh entisen kotimaansa tilannetta kirkkoihin tehtyjen iskujen ja poikkeustilan julistamisen jälkeen. Ääri-islamilainen terroristiryhmä Boko Haram vaatii nyt kristittyjä ja etelästä muuttaneita poistumaan pohjoisista maakunnista kolmen päivän kuluessa. Eneh pelkää, että edessä voi olla joko sisällissota tai armeijan vallankaappaus.
Enehin mukaan kristityt suunnittelevat puolustautumista islamilaista terroristijärjestöä vastaan. He eivät usko hallituksen pystyvän pitämään järjestystä uuden vuoden aattona julistetusta poikkeustilasta huolimatta.
– Monet kristityt ovat sanoneet, että maa pitäisi jakaa kahtia. Boko Haram sanoo nyt samaa, ainoa ero on, että he haluavat tehdä sen kolmessa päivässä, sanoo Basil Eneh.
Eneh kertoo, että majuri Gideon Okar yritti 1990 jakaa maata kahtia. Silloin se oli shokki sekä kristityille että muslimeille. Nyt sanotaan että mies oli aikaansa edellä ja että hänestä pitäisi tehdä sankari.
Terroristiryhmä Boko Haram hyökkäsi joulupäivänä kirkkoihin eri puolilla Nigerian pohjoisosia. Uuden vuoden aattona presidentti Goodluck Jonathan julisti osiin pohjoisia maakuntia poikkeustilan sanoen Bokol Haram ryhmää syöväksi, joka pitää murskata.
Nigerian lähes 150 miljoonasta asukkaasta noin puolet on muslimeita ja puolet kristittyjä. Luotettavia tilastoja muslimien ja kristittyjen määrästä ei ole. Sharia on lain perustana 12:ssa maakunnassa, joissa muslimit ovat enemmistönä. Nigerian historia on itsenäistymisen jälkeen ollut täynnä selkkauksia ja vallankaappauksia. 1967 -1970 käytiin Biafran sota ja 1990 -luvulla ihmisoikeusaktivisti Ken Saro-Wiwa nousi maailman tietoisuuteen taistellessaan Ogoni-heimon oikeuksien puolesta. Hänet hirtettiin 1995. Niger -joen suistoalueella taas öljyn porauksen aiheuttamat ympäristöongelmat ovat aiheuttaneet vuosia yhteenottoja.
Nigerian ongelmien taustalla Basil Eneh näkee siirtomaa-ajan, vuonna 1914 britit yhdistivät kaksi liian erilaista aluetta yhdeksi maaksi.
Kun Enehiltä kysyy, mitä hän arvelee lähitulevaisuudessa tapahtuvan, hän on pitkään hiljaa ja huokaa.
– Hallitus on heikko ja tilanne voi karata käsistä milloin tahansa. Edessä saattaa olla kaksi mahdollisuutta. Ensiksi, että syntyy vakavia taisteluita eri ryhmien välillä, joihin myös armeija osallistuu. Toinen mahdollisuus on sotilasvallankaappaus, jolla maahan yritetään saada järjestys.
2000 -luvun alkupuolella perustettu Boko Haram -ryhmä vastustaa länsimaista koulutusta ja tiedettä ja haluaa muodostaa Nigeriasta islamilaisen tasavallan. Aluksi sitä pidettiin harmittomana ryhmänä, mutta se on saavuttanut kannatusta köyhyyden ja korruption vaivaamassa maassa. Boko Haram on vastuussa monista terroriteoista muun muassa kirkkoja vastaan eri puolilla maata. Viime kesänä se iski pääkaupungissa Abudjassa YK:n rakennukseen.
Ilmoita asiavirheestä