Pelot ja vaikea ympäristö voivat sulkea iäkkäät kotiin

RollaattoriWIKIMerja Rantakokon kansanterveyden alan väitöskirja.

Ulkona liikkuminen nähdään perusedellytyksenä iäkkään ihmisen itsenäiselle suoriutumiselle päivittäisistä toiminnoista. Se mahdollistaa myös osallistumisen harrastustoimintoihin sekä kohentaa mielialaa ja toimintakykyä. Ympäristötekijät voivat kuitenkin luoda esteitä ulkona liikkumiselle, erityisesti jos liikkumiskyky on heikentynyt.

Merja Rantakokko selvitti koettujen ulkoympäristön esteiden vaikutusta liikkumisvaikeuksien syntymiseen ja elämänlaatuun. Lisäksi hän tarkasteli ulkona liikkumisen pelkoa ja tyydyttämätöntä liikunnantarvetta.

– Noin joka toinen tutkimukseen osallistunut kertoi esteistä kotinsa lähiympäristössä. Ympäristön esteet, erityisesti pitkät etäisyydet palveluihin ja levähdyspaikkojen puute, lisäsivät riskiä uusien kävelyvaikeuksien syntymiseen, Merja Rantakokko sanoo.

Haasteellinen ympäristö myös lisäsi hyväkuntoisten ikääntyneiden ulkona liikkumisen pelkoa. Yli puolet tutkimukseen osallistuneista pelkäsi liikkua ulkona. Erityisesti liikenteen melu lisäsi pelkoja, mutta myös katujen huono kunto ja mäkinen maasto olivat turvattomuuden taustalla.

Rantakokon mielestä iäkkäiden liikkumiseen ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Rantakokko havaitsi, että mitä haastavammaksi henkilö ympäristönsä koki, sen huonompi oli hänen elämänlaatunsa. Esimerkiksi henkilöillä, joiden totuttujen kulkureittien varsilta puuttui levähdyspaikkoja ja joilla oli pitkät etäisyydet palveluihin, elämänlaatu oli selvästi heikompi kuin henkilöillä, joilla ei ollut näitä ongelmia.

Väitös osoittaa, että ympäristön merkitys iäkkäiden ihmisten toimintakyvyn ylläpitämisessä on suurempi kuin on aikaisemmin huomattu.

– Erityisesti ulkona liikkumisen esteiden ratkaiseminen on tärkeää, jotta voitaisiin edistää tasavertaisia mahdollisuuksia liikuntaan osallistumiseen, ja estää uusien liikkumisvaikeuksien syntyä.

Gerontologian tutkimuskeskuksen ja Jyväskylän kaupungin yhteistyönä toteutetun liikuntaneuvontaprojektin alkuhaastatteluihin osallistui 727 jyväskylässä itsenäisesti asuvaa henkilöä 75–81-vuotiasta. Heistä 314 osallistui 3,5 vuoden seurantatutkimukseen.

TtM Merja Rantakokon gerontologian ja kansanterveyden alan väitöskirjan Outdoor environment, mobility decline and quality of life among older people (Ulkoympäristötekijät, ulkona liikkumisen heikkeneminen ja elämänlaatu iäkkäillä ihmisillä) tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa 20.5.

Lue myös: Jo sadat kiinnostuneet Vie vanhus ulos -kampanjasta

(Kuvan lähde: Wikipedia)

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliValvira haluaa keskioluen miedontamisen pohdintaan
Seuraava artikkeliYhdysvaltain presbyteerikirkko hyväksyy homopapit

Ei näytettäviä viestejä