Rakkaat kuulijat!
Jeesuksen tarina päättymässä
Tänä yönä kaikkialla maailmassa iloitaan Jeesuksen ylösnousemuksesta. On kristikunnan suurimman juhlan aika. Tänä yönä mekin olemme lukeneet Raamatun pyhiä kirjoituksia. Toiset niistä palauttavat mieliimme sen, kuinka Jumala voi vapauttaa pahan vallasta. Toiset kertovat pääsiäisen ihmeestä.
Ensimmäisenä pääsiäisaamuna oli kuitenkin toisin. Jeesus Nasaretilaisen tarina oli päättymässä. Hänet oli teloitettu rikollisena. Toivo ja innostus, jota hänen opetuksensa ja tekonsa olivat herättäneet, oli kadonnut. Opetuslapset pakenivat lukittujen ovien taa ja pelkäsivät. Vain muutamat naiset uskalsivat lähteä ulkosalle. Heidän tarkoituksensa oli tehdä se, mitä juutalainen tapa edellytti ja mikä oli jäänyt suorittamatta: vainajan ruumiin voitelu. Mitään muuta näköalaa ei ollut. Ruumiin voitelu olisi viimeinen luku Jeesus Nasaretilaisen tarinassa.
Naiset olivat lisäksi hyvin epävarmoja palveluksen onnistumisesta. Mielen täytti hautakammion kivi. ”Kuka auttaisi meitä ja vierittäisi kiven hautakammion suulta?”, he kyselivät keskenään. Huoli oli aiheellinen, sillä kivi oli suuri. Markus sanoo asian evankeliumissa vieläpä painokkaasti: ”se oli hyvin suuri kivi.” Naisten voimat eivät siis riittäisi kiven siirtämiseen.
Yllätys ja hämmennys
Haudalla odotti kuitenkin yllätys: suuri kivi oli siirretty. Vielä suurempi yllätys oli valkopukuisen nuorukaisen kohtaaminen muutoin tyhjässä haudassa. Ja kaikkein suurin yllätys oli se, mitä tämä kertoi: ”Hän on noussut kuolleista, ei hän ole täällä.”
Mitä sinä olisit ajatellut tuona keväisenä aamuna Jerusalemin lähistöllä tämän kaiken nähdessäsi ja kuullessasi? Siirretty kivi. Tyhjä hauta. Jumalan viestintuoja. Jeesus, jota ei näy missään. Mitä tämä tarkoitti?
Naiset kyllä kuuntelivat viestin, mutta sitten ”he pakenivat haudalta järkytyksestä vapisten”, kertoo Raamattu. Ehkäpä me olisimme tehneet aivan samoin. Ensimmäisenä pääsiäisenä tapahtui nimittäin jotain sellaista, jonka edessä kuka tahansa ihminen olisi ollut sanaton ja epäuskoinen. Ja niin taitaa olla vieläkin, kun meille kerrotaan, että ristillä kuollut Jumalan Poika elää. Hämmennymme, kun meille sanotaan, että Jeesusta ei pidättele mikään: ei hauta, ei suuri kivi eikä edes kuolema.
Mitä pääsiäisyön sanoma sitten merkitsee meille?
Usein mieltämme vaivaa se, mikä uhkaa jokapäiväistä arkea. Elämän suuret kivet hiertävät matkalla. Omat tai lähimmäisten huolet täyttävät mielen yön unettomina tunteina. Tuntuu, että omat voimat ja oma viisaus eivät riitä elämän vaikeuksissa. Emme löydä oikeita keinoja ongelmien voittamiseen. Ja kun tunnistamme mahdollisuuksien rajat, mieltä ahdistaa monin verroin enemmän. Sellainen on ihminen murheineen: suuria kiviä sydämellä.
Pääsiäisyönä meille kuitenkin sanotaan: anna elämän murheiden ja huolten olla. Sinulla on hyvä Jumala, joka yllättää armollaan ja hyvyydellään. Jos hän pystyy herättämään oman Poikansa kuolemasta elämään, miksi hän ei auttaisi sinuakin.
Pääsiäisyönä meille sanotaan: älä pelkää äläkä vapise, luota Taivaallisen Isän hyvyyteen. Vuosituhannet hän on ollut uskollinen ja armelias niitä kohtaan, jotka heikkoina ja epävarmoina ovat turvautuneet häneen. Alusta alkaen hän on halunnut huolehtia sinustakin. Kasteessa hän on ottanut sinut omakseen. Hän lupaa olla läsnä elämäsi kaikissa vaiheissa. Hän on Pelastajasi ja vierittää elämäsi suuret kivet sivuun.
Pääsiäisyönä meille sanotaan: saat kaikki syntisi anteeksi, sillä Jumalan Poika ei kuollut turhaan. Olet vapaa syyllisyyden taakasta. Jeesus Kristus on tehnyt sovinnon sinun ja Isän Jumalan välille. Sen vuoksi voit turvallisella mielellä sopia riidat lähimmäistesi kanssa, saada heiltäkin anteeksi ja antaa heille anteeksi. Ja olet jälleen vapaa palvelemaan lähimmäistäsi.
Pääsiäisyönä meille sanotaan: sinulle on avattu tie uuteen elämään. Se alkoi ristiltä ja vie tyhjän haudan kautta Isän Jumalan luo. Samalla tavoin kun Jeesus herätettiin kuolleista, tapahtuu kerran sinullekin. Elämäsi viimeinen päivä on tulevan elämän ensimmäinen päivä. Ylösnousemuksessa saat uuden ruumiin ja heräät Isän luona. Laita siis toivosi ristin ja ylösnousemuksen Jeesukseen: kuolemalla hän on sinunkin kuolemasi voittanut. On pääsiäisyö – ilon ja ylistyksen aika. Aamen.