Kirkkopäivät ovat aina etukenossa kokeilemassa uutta ja katsomassa miten kokeilut sopivat kirkon elämään. Yhtenä uutuutena Kouvolassa on yhteisötaideteos Liina, sillä yhteisötaidetta ei ennen ole Kirkkopäivillä tehty.
Kirkkopäivillä mustista, harmaista ja valkoisista pisteistä ja viivoista kuvioidaan piirtäen, maalaten ja painaen yhteinen Liina kauppakeskus Hansassa lauantaina 23.5. klo 11–15. Yhteisötaideteos Liinaa työstetään Ulla Remeksen ja Tero Annanollin johdolla.
Ennen Kirkkopäiviäkin Liina saa jo merkkejä itseensä. sillä maan tasalle palaneen Kankaan koulun oppilaat aloittivat Liinan työstämisen heti pääsiäisen jälkeen.
Liinan teemoina ovat tuhka ja toivo – mikä sopisikaan paremmin lähtökohdaksi koulupalon kokeneessa Kouvolassa.
– Vaikka tulipalosta on jo kulunut yli vuosi, niin koen, että näillä oppilailla ei ole ollenkaan vaikeutta päästä sisälle asiaan. Luovuutta tuntuu löytyvän ihailtavalla tavalla ja yritän kannustaa heitä siinä, kuvataiteen opettaja Antti Arponen toteaa.
Sosiaalinen media mukaan
Mitä tekisit elämässäsi toisin – mikä kaduttaa? Entä mitä toivot nyt, mikä unelma kantaa? Mitä kohti kuljet, mikä päämäärä tuntuu tavoittelemisen arvoiselta?
Niin virheet, erehdykset kuin pettymyksetkin saa nyt paljastaa Twitteriin. Mukaan mahtuvat myös toiveet, unelmat ja tavoitteet. Hashtagit #nyttekisintoisin, #tätäkohti ja #tätätoivon synnyttävät yhteisötaideteos Liinaa, jonka teemat katsovat taakse, katumukseen, ja eteenpäin, toivoon.
Nyt tekisin toisin -teema kannustaa myöntämään virheet ja epäonnistumiset ja tunnustamaan muutoksen tarpeen, ehkä armon kaipuun. Tätä kohti ja Tätä toivon -teemat kannustavat löytämään tavoitteita, toiveita, päämääriä, unelmia ja ehkä sitoutumaankin niihin.
Kirkkopäivien jälkeen Liina jää Kouvolan seurakuntiin muistoksi ja uuden toivon merkiksi.
Kuopiolainen kuvataiteilija Ulla Remes ja helsinkiläinen kuvataiteilija Tero Annanolli ovat yhteisötaiteilijoina olleet mukana mm. Helsingin designpääkaupunkihankkeessa, Turun kulttuuripääkaupunkihankkeessa ja Helsingin Taiteiden yössä sekä Kansallisteatterin Globen uupuneet -projektissa. Molemmilla on takanaan kansainvälistä näyttelytoimintaa, useita julkisia omistuksia ja viidentoista vuoden taiteilijan ura. Annanolli on parhaillaan mukana Teatterikorkeakoulun Taiteilija kehittäjänä -koulutuksessa ja Remes kehittää taiteen soveltavaa käyttöä, osallistavaa taidetta ihmisen tueksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi. Molemmat ovat myös taidepedagogeja.
Lähteinä on käytetty Kouvolan seurakuntien uutista ja Ulla Remeksen tiedotteita.