”Uudenlainen uskonnonopetus voisi johtaa uskontosokeuteen”

uskonnot liitutauluxx420

Suomen Ekumeenisen Neuvoston (SEN) kevätkokouksessa kuultiin kipakkaa kritiikkiä pohdinnasta kajota nykyiseen toimivaksi nähtyyn uskonnonopetuksen malliin.

Helsingissä pidetyn kokouksen avauspuheenvuoron käyttänyt neuvoston puheenjohtaja, katolisen kirkon Suomessa piispa Teemu Sippo totesi, että ekumeeninen yhteisö on tyytyväinen nykyiseen uskonnonopetukseen. Sippo viittasi opetusministeri Jukka Gustafssonin
ilmoitukseen käynnistää selvitystyö, joka pohtii oman uskonnon korvaamista uskontotiedon ja etiikan opetuksella, ja puolusti nykymallia.

– Nykyinen toimintamalli tunnetaan ja sen pohjalta on mahdollista kehittää oppiainetta ja sen sisältöjä. Liittämällä kaikkien uskontojen oppilaat samaan opetusryhmään vaikeutetaan oman uskonnon tarkastelun oppimista. On psykologisesti vaikeaa olla ryhmässä, jossa ei voi ilman ristiriitojen pelkoa suhtautua omaansa ihmetellen ja kyseenalaistaen. Se kyky tarvitaan dialogin mahdollistumiselle, Sippo sanoi.

Sippo myös hämmästeli, miksei uskonnon asiantuntijat kelpaa mukaan työskentelyyn, kun pohditaan esimerkiksi varhaiskasvatuksen ja lukion tuntijakoa. Hän kyseli, ummistetaanko silmät todellisuudelta, kun esimerkiksi yli neljä miljoonaan suomalaista kuuluu luterilaiseen kirkkoon.

Vaarana ”uskontosokeus ja -lukutaidottomuus”

Ortodoksisen uskonnon opettaja, TM Marianne Kantonen totesi, että nykyisen uskonnonopetuksen järjestämisen hinta ei ole korkea.

– Uuden oppiaineen perustaminen sen sijaan on kallis ja laaja operaatio joka on myös vaikea järjestää. Sen opetuksessa tieto kunkin vähemmistön osalta jää vähäiseksi ja pinnalliseksi.

– Vaarana on ympäripyöreän, kaikkia miellyttävän oppiaineen syntyminen, joka johtaa lopulta uskontosokeuteen ja uskontolukutaidottomuuteen. Kyky uskonnon ymmärtämiseen ei synny sieltä täältä poimitun tiedon varassa.

Kantanen totesi, että uskonnollisten koulujen perustamiseen on Suomessa suhtauduttu varauksellisesti.

– Yhteinen katsomusaine voi jakaa oppilaat vielä pahemmin. Uskonnollisten ja elämänkatsomuksellisten ryhmien perustaessa omia koulujaan, on vaarana että maahamme syntyy kapealle aatteelle perustuvia rinnakkaiskouluja.

– Uskonnon muuttaminen kaikille yhteiseksi katsomusaineeksi ja etiikaksi on arvoitus. Kukaan ei tiedä mitä uusi oppiaine pitäisi sisällään. Uskonnonopetuksesta tiedetään, että se on taannut Suomessa hyvää uskontorauhaa.

Lue myös: Imaami: Yhteinen uskontotieto loisi tarpeen islamilaisille kouluille

Teemu Sipon puhe SEN:n nettisivuilla

Marianne Kantosen puhe SEN:n nettisivuilla

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSKY tukee kampanjaa tasa-arvoisen avioliiton puolesta
Seuraava artikkeliJulkisuudessa väitelleet järjestöt kohtasivat

Ei näytettäviä viestejä