Priscilla-yhdistys: Syrjintäretoriikkaa käytetään lyömäaseena

Kuva: Shutterstock

Kotimaa julkaisi 12.9.2024 sivuillaan Naisteologit ry:n julkilausuman, jonka mukaan piispojen lähetysjärjestöratkaisu normalisoi ja kaunistelee syrjintää.

Ensinnäkin on syytä huomioida, ettei Naisteologit ry edusta kaikkia naisteologeja eikä toimi kaikkien naisteologien puolesta kirkossamme. Priscilla-yhdistys edustaa kirkkomme perinteisellä virkakannalla olevia naisteologeja, jotka yhtyvät sydämestään Suomen Ev.lut. Kansanlähetyksen (KL) ja Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) virkateologiaan ja ratkaisuihin.

Naisteologit ry:n julkilausumassa teologiset perusteet ja Raamatun sana loistivat poissaolollaan. Argumentteja oli oikeastaan vain yksi: perinteinen virkakäsitys on naisten syrjintää ja on siksi kiellettävä kirkossa. Mihin naisteologeilta unohtui teologia?

Vähäiselläkin teologisella perehtymisellä on mahdollista ymmärtää, ettei Kansanlähetyksen ja Sleyn virkakannassa ole kysymys syrjinnästä eikä ihmisten eriarvoistamisesta, vaan Raamatun sanasta nousevasta vakaumuksesta, jonka lähtökohtana on jokaisen ihmisen ääretön arvo. Se ei tosiaankaan perustu kenenkään halveksimiseen tai vihaamiseen.

Kirkossa olisi syytä puuttua perinteisen virkakannan edustajien mustamaalaamiseen, josta Naisteologit ry:n julkilausuma on surullinen esimerkki. Syrjintäretoriikkaa käytetään tosiasiallisesti lyömäaseena vähemmistössä olevaa herätysliikeväkeä vastaan.

Evankeliumiyhdistys ja Kansanlähetys mahdollistavat monille perinteisellä virkakannalla oleville naisteologeille mahdollisuuden työllistyä koulutustaan ja kutsumustaan vastaaviin tehtäviin. Siksi niitä pitäisi pikemminkin arvostaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden esimerkkeinä solvaamisen sijaan.

On myös surullista nähdä, miten vähän Naisteologit ry arvostaa lähetystyötä. Vuonna 2022 Suomen kirkon lähetysjärjestöillä oli yhteensä 181 lähetystyöntekijää. Kansanlähetyksellä heitä oli 54 ja Sleyllä 22, yhteensä siis 76, joukossa monia naisteologeja. Näiden kahden järjestön diskaaminen olisi vähentänyt kirkkomme lähetystyöntekijöiden määrää 40 prosentilla. Se olisi ilmeisesti ollut pikkuseikka Naisteologit ry:n – ja uskomatonta kyllä – arkkipiispammekin mielestä. Meidän mielestämme se ei sitä ole.

Priscilla-yhdistyksen hallitus:

Aija Ahonen pj

Sirkka-Liisa Huhtinen vpj

Iida Halme

Soili Haverinen

Mailis Janatuinen

Virpi Kurvinen

Anu Laine

Liisa Rossi

Anu Ylhäisi

Lue myös:

Naisteologit ovat pettyneet piispainkokouksen päätökseen

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJenni Kirves ahmi lapsena sotakirjoja ja päätyi isona kysymään, miten veteraanit voittivat itselleen rauhan
Seuraava artikkeliKolumni: ”Sisäisen herkkyyden armolahjaa tarvitsemme tässä ajassa kipeästi”

Ei näytettäviä viestejä