Sunnuntaina pidettiin Alavuden Töysässä Etelä-Pohjanmaalla Peltomiehen rukous –hartaushetki viljelijöille. Paikalle sai saapua työvaatteissa ja maatalouskoneiden kanssa. Oman mausteensa tilaisuuteen toi sää, sillä pitkin päivää harmaalta taivaalta tihkunut sade taukosi hartaushetken ajaksi.
Töysän kirkon pihamaalla pidettyyn hartaushetkeen saapui parikymmentä eri-ikäistä sanankuulijaa. Traktoreita ja työkoneita pihamaalle kertyi kymmenkunta. Idea Peltomiehen rukous –hartaushetkestä syntyi MTK Töysän sihteerin Timo Harjun ajatuksissa.
– Tavallisessa peltojen siunauksessa on väkeä ollut paikalla varsin vähän ja hekin yleensä iäkkäitä. Pyrimme näin saamaan myös nuorempaa väkeä liikkeelle. Ehdotettuani asiaa seurakunnalle, suhtautuivat he siihen heti myönteisesti, Harju sanoo.
”Myös maamme johto voisi tehdä osansa peltomiesten- ja naisten hyväksi”
Hartaushetkessä puhunut Töysän alueen kappalainen Juha Martikainen kiteytti tilaisuuden aiheen ytimekkäästi.
– Pyysimme Jumalaa siunaamaan maan kasvun. Rukoilimme, että saamme ensi syksynä syödä puhdasta kotimaista ruokaa. Maanviljelijät elävät luonnon armoilla. Silloin on luonnollista kääntää katse kohti taivasta ja luottaa siihen, että on olemassa joku joka päättää sateesta ja paisteesta.
Martikainen muistutti viljelijöiden ahdingosta, sillä heidän tilanteensa on erittäin haastava.
– Tilaisuus oli myös pyyntö ruoan kuluttajille, että he huomaisivat maanviljelijöiden ahdingon. Heidän työnsä vaatii suuria investointeja, mutta silti siitä saatava korvaus pienenee jatkuvasti.
– Myös maamme johto voi tehdä osansa helpottaakseen peltomiesten ja –naisten ahdinkoa. He voivat tehdä paljon suomalaisen ruoan eteen, Martikainen muistutti.
”Ei varaa edes siemeniin”
Maanviljelijöiden tilanne on tällä hetkellä erittäin vaikea. Timo Harjun mukaan asiaan on kolme syytä.
– Venäjän vientirajoitteet synnyttivät ylitarjontatilan, mikä on suuri ongelma. Lisähankaluutta ovat tuoneet tukiuudistukset sekä hintojen halpuuttaminen.
Harju koki pysäyttävän esimerkin olleessaan tankkaamassa autoaan.
– Juttelin samalla erään viljelijän kanssa siemenasioista. Hän totesi, ettei hänellä taida olla varaa edes hankkia siemeniä. Se kuvaa hyvin monien tilannetta.
Kevääseen on onneksi mahtunut hyvääkin. Harjulla nousi kyynel silmään peltotöissä.
– Äestäessäni peltoa tämän kuun alussa muistin, mikä tilanne oli viime vuonna. Silloin toukokuussa pellot lainehtivat vedestä eikä hommiin ollut asiaa. Nyt tilanne on siinä mielessä valoisa.
”Investoinnit ovat jäissä mutta viljelijät tukevat toisiaan”
Paikalle saapunut MTK Töysän puheenjohtaja Sami Pennala on myös maataloustuottaja, jonka kotitilalla on kuusikymmentäpäinen lypsykarja. Häntä harmittaa, ettei suomalainen ruoka saa riittävää arvostusta kuluttajilta.
– Suurin osa kuluttajista varmasti arvostaa maanviljelijöitä. Moni ei silti tule ajatelleeksi miten monta työvaihetta on ennen kuin tuote on kaupan hyllyllä.
– Kun kyseessä on suomalainen tuote, kuluttaja tietää mitä saa. Suomalaisten tuotteiden osalta ei tarvitse myöskään miettiä esimerkiksi minkälaisia torjunta-aineita on mahdollisesti käytetty tuotantovaiheessa, Pennala painotti.
Tulevaisuuteen Pennala suhtautuu haastavista ajoista huolimatta luottavaisesti.
– Eihän sitä muutakaan voi, hommien on jatkuttava.
Kirkon pihamaalle ajoi traktorin myös Susanna Hautalahti, joka hoitaa maatilaa yhdessä isänsä Heikin kanssa.
– Meillä on viljelystä sekä lihakarjaa. Karjan määrää on tosin ollut pakko pienentää reilusta seitsemästäkymmenestä pariinkymmeneen.
Hautalahden mukaan investoinnit ovat nyt jäissä.
– Niihin ei ole mahdollisuutta, sillä raha on tiukassa. Yöunia en sentään ole menettänyt.
Hautalahden mukaan viljelijät myös kannustavat toisiaan mahdollisuuksien mukaan
– Kaikki ymmärtävät miten hankala tilanne on. Teemme samoja hommia pyrkien selviytymään eteenpäin.
Kuvat: Tomi Olli. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.
Susanna Haukilahti saapui paikalle traktorilla. Hartaushetken osallistujien päät painuivat Isä meidän –rukoukseen. Tilaisuudessa luettiin myös Herran siunaus sekä veisattiin virsi Herraa hyvää kiittäkää.
Ilmoita asiavirheestä