Lukijoilta: Kirkko voisi miettiä suhdettaan paikallisuuteen

Mikkelinpäivänä vihitään uudelleen Säynätsalon kirkko, jonka kirkkosali on entisöity alkuperäiseen asuunsa. Uuden alun myötä toivottavasti voidaan keskustella nykyisen Jyväskylän lähikirkon suhteesta alueeseensa.

Mitä jos Kallion kirkosta saarnattaisiin vuosikausia moniarvoisuutta ja nykyisiä yhteiskunnan arvoja vastaan? Tuskin kirkko siellä näin toimisi.

Tilanne vertautuu Säynätsaloon. Alue oli ”Suomen punaisin kunta” ja väri näkyy yhä äänestysluvuissa. Kirkkorakennuksen taustakaan ei tue vanhoillisuutta. Kirkon rakennutti tasa-arvohistoriasta tunnettu kauppaneuvos Hanna Parviainen.

Loppiaisena 1927 Parviainen ja hänen elämäntoverinsa arkkitehti Wivi Lönn tervehtivät ovella kutsuvieraita. ”Kirkon ohella varmaan vihittiin muutakin”, totesivat Hannasta ja Wivistä kirjoittamassaan elämäkerrassa Kristiina Markkanen ja Leena Virtanen (Atena 2022).

Nykyinen vanhoillisuus on myöhäsyntyistä. Itsenäisen seurakunnan aikana useat kirkkoherrat ymmärsivät ilmapiiriä, seurakunnankin menestykseksi.

Itsenäisyyspäivän saarnat kertovat kirkon suhteesta yhteiskuntaan. Paikallislehden Säynätsalon Sanomien päätoimittajan roolissa kävin muutamana vuonna niitä tallentamassa. Vuoden 2022 saarnassa jopa kuvattiin sotiemme taistelun ”nyt jatkuvan taisteluna perhekäsityksestä”. ”Siellä on taisteltava, missä on vastarintaa”, sanoi pastori. Taisi olla ”kansankirkon” ennätys jyrkkyydessä itsenäisyyspäivänä. Äänitys on tallella.

Entistetystä kirkosta voi tulla vierailukohde. Alvar Aallon kunnantalo on aivan lähellä, Parviaisen ja Lönnin maine lisänä. Koko kirkon kannalta voi olla merkityksellistä, millaisten arvojen käyntikortin vierailija saa.

Syksyn juhlassa kuultaneen Hannan ja Wivin lähipiiriin kuuluneen Ilmari Hannikaisen kirkolle säveltämä Kantaatti. Wivin veljentyttären Kaarina Vaherin sanoissa kuoro laulaa ”Tehkää portit avariksi.”. Siinä olisi teemaa (eli sen konservatiivista tulkintaa?) vihkiäissaarnaan, jota pitämään ilmeisesti saapuu Lapuan piispa.

Säynätsalo sopii äärimmäisen huonosti vanhoillisuuden sillanpääasemaksi. Kirkolla on kai halutessaan mahdollisuus korjata tilannetta, nimityksillä ja työnjohdolla, jos se haluaa.

Juhani Niinistö

toimittaja, Jyväskylä/Helsinki

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliHengen uudistuksen uusi johtaja Johanna Sandberg: Syntiä pitää sietää
Seuraava artikkeliKolumni: Kirkko voisi perustaa kymmenien komiteoittensa lisäksi jonkin komitean, joka keskittyisi lisäämään ajattomuuspuhetta ja korostamaan kiireettömyyden ihannetta

Ei näytettäviä viestejä