Ajankohtaisempaa uutisointia ja lukurauhaa – Kotimaa muuttuu aikakauslehdeksi ja Kotimaa.fi-uutissivuston merkitys korostuu

Kotimaa jatkaa edelleen ajankohtaislehtenä. Kuvassa aikakauslehtimuotoisen Kotimaan suunnittelussa käytettyjä kansimalleja. Kuva: Jesperi Virtanen

Kotimaa-lehti kohtaa historiansa suurimman muutoksen tulevan vuodenvaihteen jälkeen. Viikkosanomalehti vaihtuu tammikuussa kuukausittain ilmestyvään 84-sivuiseen aikakauslehteen. Samalla Kotimaa.fi-verkkosivuston merkitys ajankohtaisena uutismediana korostuu entisestään.

Ensi vuonna 120. julkaisuvuottaan juhlistava Kotimaa on aikojen kuluessa käynyt läpi monta muutosta. Se ilmestyi alkujaan kolmipäiväisenä sanomalehtenä, sitten kaksi kertaa viikossa ja lopulta kerran viikossa. Broadsheet-koosta siirryttiin tabloidiin 1970-luvun alussa. Nyt lehti ensimmäistä kertaa muuttuu aikakauslehtimuotoiseksi. Verkkouutiset tulivat paperilehden rinnalle vähitellen vuodesta 2006, kunnes 2010 perustettiin uutissivusto Kotimaa24.fi. Nykyään se tunnetaan nimellä Kotimaa.fi.

Arjen askareet, harrastukset, medioiden seuraaminen ja muu lukeminen ovat herättäneet tarpeen saada lukea rauhassa.

KOTIMAAN MUUTOS seuraa median yleistä kehitystä. Siinä verkkojulkaisujen merkitys nousee ja toisaalta paperilehdillä halutaan tarjota entistä parempi lukuelämys, laatuhetki aikakauslehden parissa.

Kehityksen taustalla on lukijoiden lukutottumusten muutos ja toisaalta lehtien jakeluun liittyvät ongelmat. Lukutottumusten muutoksista kertoo tuore Kansallisen mediatutkimuksen tutkimustulos, jonka mukaan 88 prosenttia suomalaisista lukee sanomalehtisisältöjä digitaalisena. Yleisintä digilukeminen on 35–54-vuotiaiden ikäryhmässä eli peräti 95 prosenttia. 55 vuotta täyttäneet kurovat kuitenkin tutkimuksen mukaan eroa hyvää vauhtia kiinni.

Kotimaa on kysynyt lukijoidensa tottumuksia ja toiveita. Niistä on noussut vahvasti esille se, että lukijoiden ajankäytöstä käydään kilpailua. Arjen askareet, harrastukset, medioiden seuraaminen ja muu lukeminen ovat herättäneet tarpeen saada lukea rauhassa.

Lukijapalautteiden mukaan Kotimaa-lehti luetaan usein kannesta kanteen ja sitä myös säilytetään pitkään. Aikakauslehtimuotoinen Kotimaa tulee olemaan tuhti lukupaketti, johon ehtii paneutua rauhassa ennen seuraavan numeron ilmestymistä. Parempi paperi tukevissa kansissa tekee siitä myös näyttävämmän, luettavamman ja säilyvämmän.

Toinen palautteista noussut asia on lehden myöhästely. Se harmittaa etenkin tilaajia, jotka haluavat lukea sunnuntaina evankeliuminselityksen ja seuraavat hartausohjelmia. Myöhästymisessä on kyse juuri niistä jakeluongelmista, joiden kanssa lehdet kamppailevat. Postin jakelukustannukset nousevat jatkuvasti samalla kun sen jakelupalvelu heikkenee ja aiheuttaa myöhästymisiä. Kuukausittain ilmestyvän aikakauslehden jakelu on helpompi ajoittaa, ja lehti tulee sisältämään kerralla koko kuukauden kaivatut evankeliuminselitykset sekä hartausohjelmatiedot.

Kotimaa verkkolehtenä ja aikakauslehtenä seuraa edelleen ajankohtaisia kirkollis-yhteiskunnallisia aiheita valtakunnallisesti, tarjoaa niihin näkökulmia sekä nostaa esiin keskusteltavia asioita, kiinnostavia henkilöitä ja seurakuntien hyviä innovaatioita.

TÄRKEINTÄ ON kuitenkin sisältö. Edelleen Kotimaa on kirkon ainoa keskustelufoorumi, jossa ääneen pääsevät niin seurakuntalaiset kuin työntekijätkin. Tälle lehdessä ja nyt myös verkossa annetaan tilaa.

Kotimaa verkkolehtenä ja aikakauslehtenä seuraa edelleen ajankohtaisia kirkollis-yhteiskunnallisia aiheita valtakunnallisesti, tarjoaa niihin näkökulmia sekä nostaa esiin keskusteltavia asioita, kiinnostavia henkilöitä ja seurakuntien hyviä innovaatioita. Verkkolehti Kotimaa.fi on nopeampi, Kotimaan aikakauslehdessä ajankohtaisia aiheita syvennetään.

Teologian osuus lisääntyy aikakauslehtimuotoisessa Kotimaassa, ja uusi juttusarja vie matkalle hengellisiin löytöihin. Tuttuun tapaan katsahdetaan kulttuuriin ja luomakunnan ihmeisiin. Uutta tulee olemaan kauan kaivattu ristikko. Radion ja television hartausohjelmiin sekä niiden pitäjiin ja muihin kiinnostaviin ohjelmiin paneudutaan aiempaa laajemmin.

Kotimaa.fi-sivustolla puolestaan uutta jo nyt on mahdollisuus lukemisen sijaan myös kuunnella artikkeleita luettuna. Yleistä median kehitystä seuraten Kotimaa.fi-sivustollakin artikkelit siirtyvät yhä enemmän maksumuurin taakse tilaajien luettavaksi ja kuunneltavaksi. Jokaiseen Kotimaa-lehden tilaukseen sisältyy jo nyt oikeus lukea maksumuurin takana olevia artikkeleita ja näköislehteä.

Kotimaa.fi-sivuston palveluista löytyy lisäksi kootusti seurakuntien striimatut jumalanpalvelukset vapaasti katsottavina sekä oma sivu luottamushenkilöille.

Lukijat pääsevät seuraamaan aikakauslehden suunnittelua nyt syksyn aikana Kotimaan sivuilla.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliNäkökulma: Elokapinan mielenilmaukset eivät valitettavasti herätä niitä, joiden tulisi havahtua, vaan syventävät polarisaatiota
Seuraava artikkeliTyöntekijät kertovat: Mitä rippileireillä oikeasti tapahtuu?

Ei näytettäviä viestejä