Pääkirjoitus: Lähi-idän kaaos syvenee

Israelin ilmavoimat surmasi iskussa Beirutiin Hizbollah-järjestön johtajan Hassan Nasrallahin.

Iskun jälkeen on arvioitu, että suuria tappioita kärsinyt poliittinen ja terroristijärjestö organisoituu uudelleen ja kostaa Israelille. Taustalla on myös Hizbollahia rahoittava ja aseistava Iran, olihan Nasrallah Iranin johtajien liittolainen.

Nasrallah oli Libanonissa ja Lähi-idässä sekä palvottu että vihattu hahmo. Hän oli vastuussa myös monista terrori-iskuista, sotaseikkailuista ja siviilien kuolemista Libanonissa, Syyriassa ja Israelissa.

Hizbollah on pyyhkinyt pöytää YK:n päätöslauselmilla, joiden perusteella järjestön olisi pitänyt luopua aseistaan ja vetäytyä Israelin rajalta. Myös tästä syystä aselepo ei ole kestänyt: sotilaallisesti voimakas järjestö tähtääkin Israelin tuhoamiseen.

Sitä Israel ei voi sallia ja pyrkii nyt lyömään vihollisensa moukaroimalla Libanonia. Mutta on kyseenalaista, tuoko sotilaallinen ratkaisu rauhaa.

LÄHI-IDÄN KAAOS juontuu monen syyn ohessa myös siitä, että alueella podetaan edelleen yli sadan vuoden takaisen osmanien imperiumin hajoamisen ja lyhytaikaisen ranskalais–brittiläisen vallan jälkeisiä kriisejä. Etniset ja uskonnolliset jakolinjat ovat jyrkkiä. Heikot ja korruptoituneet valtiot ovat usein yhteiskunnallisesti taantumuksellisia ja vähemmistöjä suvaitsemattomia.

Israel on ongelmistaan ja kipeästä palestiinalaiskysymyksestä huolimatta alueen ainoa toimiva demokratia ja oikeusvaltio. Sen tieteellis-tekninen kehitys- ja elintaso kertovat menestyksestä. Toisissa olosuhteissa se voisi olla esimerkkinä ja hyödyllisenä kumppanina alueen muille valtioille.

Hajoavassa Lähi-idässä eletään taas tilanteessa, jossa vain aseet puhuvat – vaikka eskaloituva sota ei olisikaan kenenkään etu. Mutta siviilien kärsimys jatkuu. Israel on evakuoinut pohjoista väestöään. Libanonissa ehkä yli miljoona siviiliä on joutunut pakenemaan kodeistaan ja sadat ovat kuolleet.

Samoin ehkä viimeiset rauhankyyhkytkin.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMysteerikuva: Kenen kanssa ja missä tilaisuudessa UKK juo kahvia?
Seuraava artikkeliUkrainan uskonyhteisöt tasapainoilevat arvokonservatismin ja Venäjä-inhon välillä

Ei näytettäviä viestejä