Lappajärven keskikoulun liikuntasalissa käy vilinä, kun parikymmentä 7-13 –vuotiasta poikaa kirmaa Lappajärven seurakunnan järjestämässä sählykerhossa.
Pelituokio aloitetaan kerhonvetäjä Jaakko Salon johdolla luetulla pienellä rukouksella, missä pyydetään Taivaan Isän siunausta illalle. Salo muistuttaa poikia myös yhteispelin tärkeydestä, sillä sooloilemalla ei kukaan pärjää pitkälle.
– Sama pätee huippujoukkueisiin saakka. Ilman yhteispeliä ja yhteishenkeä ei homma toimi, toteaa Salo tarkasti kuunteleville suojateilleen.
Kavereita ja maalinteon riemua
Yksi touhukkaista pelureista on yhdeksänvuotias Aarne Joensuu.
– Sähly on todella kiva peli. Parasta tietenkin on, jos saan aikaan maalin. Isojen tuuletusten aika on kuitenkin vasta sitten, jos osuma syntyy vähän ennen peliajan päätöstä, Joensuu tuumii.
Myös kaverit ovat alajärveläiselle tärkeitä.
– Heidän kanssaan on mukava pelata. En ole käynyt Lappajärven puolella vasta kuin pari kertaa, eli on mukava saada uusia kavereita.
Vauhdilla kentällä häärää myös lappajärveläinen Matti Tenhunen. Hän viihtyy sekä hyökkäyksessä että maalissa.
– Maalinteko on tietysti kivaa. Jos maalivahtina ollessani pallo painuu verkkoon, se pitää vain unohtaa nopeasti.
Tenhusella on myös suosikkijoukkue Salibandyliigassa.
– Hallitseva mestarijoukkue SPV. En ole nähnyt heidän pelejään kuin televisiosta.
Aarne on ahkera kirkossakävijä
Aarne Joensuu harrastaa salibandyn lisäksi muutakin, listalla ovat muun muassa rumpujen soitto, pesäpallo sekä erilaiset seurakunnan kerhot. Myös kirkossa käynti kuuluu sunnuntaiseen ohjelmaan.
– Käymme perheeni kanssa kirkossa lähes joka sunnuntai. Olemme tehneet niin jo useita vuosia. Jumalanpalveluksessa on usein esillä samoja asioita, joita olen oppinut muun muassa Lasten Raamattu –äänitteistä.
Ilta- ja ruokarukous ovat Joensuulle tuttuja.
– Luen ennen ruokailua rukouksen: ”Siunaa Jeesus matkamme, Siunaa Isä ruokamme, Siunaa Pyhä nyt hetkemme”. Saan siitä hyvän mielen.
Tärkeää liikuntayhteisöllisyyttä maksutta
Kirkkohallituksen asiantuntijan Mikko Mäkelän mukaan seurakuntien lapsille ja nuorille tarjoamien liikuntamahdollisuuksien tarve on kasvanut. Syynä on urheiluseurojen yhä kalliimmiksi käyvät osallistumismaksut.
– Maksullisuus synnyttää monelle esteen lähteä mukaan. Seurakuntien luomat maksuttomat harrastusmahdollisuudet ovatkin siinä mielessä erittäin tärkeitä, Mäkelä toteaa.
Syksy- ja talvikauden ykkösliikuntakerho on Mäkelän arvioiden mukaan sähly.
– Sillä on vankka suosio. Sähly on helppo aloittaa, sillä siihen ei tarvita kuin kengät ja maila.
– Seurakunnissa pyörii toki myös monenlaisia muita urheilukerhoja, joista jokainen on erinomainen asia. Kokonaisuudessaan erilaisten liikuntakerhojen määrä ei ole seurakunnissa ainakaan laskussa, Mäkelä toteaa.
Mäkelän mukaan liikuntakerhoissa opitaan paljon tärkeitä asioita sosiaalisista taidoista toisen kunnioittamiseen. Kerhoissa hankittu osaaminen hyödyttää elämää myös varttuneempana.
– Erittäin tärkeää on myös yhdessä tekemisen synnyttämä yhteisöllisyys. Kun lapset ja nuoret tuntevat olevansa osa jotain kokonaisuutta, tuo se turvaa.
– Sählyssä pätee ajatus hyvän jakamisesta. Kun napsauttaa syötön kaverin lapaan maukkaaseen maalintekopaikkaan, on kyseessä todellinen hyvän jakaminen, Mäkelä hymyilee.
Kuva: Tomi Olli. Rukous ja liikunnan riemu ovat molemmat tuttuja alajärveläiselle Aarne Joensuulle. Kuva on napattu Lappajärven seurakunnan sählykerhon tuoksinasta.
Ilmoita asiavirheestä