Ministeri: Vanhuutta kohtaan asenteellisuutta ja jopa pelkoa

ArkolaRichardson Irja Askolan mukaan kirkon perusviesteihin kuuluu jokaisen ihmisarvon ja perusoikeuksien puolustaminen.

Askola puhui Helsingissä keskiviikkona järjestetyssä kutsuseminaarissa, jonka teemana oli aktiivinen ikääntyminen ja sukupolvien välinen solidaarisuus, joka on myös eurooppalaisen teemavuoden 2012 aihe.

Askolan mukaan kirkko haluaa omalta osaltaan puolustaa ihmisten ääntä ja tarvetta tulla kuulluksi ja nähdyksi. Kirkko joutuu myös itse kriittisen peilin eteen.

– Teemmekö heille ja heidän puolestaan, vaikka meidän pitäisi tehdä heidän kanssaan.

Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson piti keskeisenä suomalaisena ongelmana asennetta vanhuksia kohtaan. Hänen mukaansa Suomessa oudoksutaan erilaisuutta, ja vanhuutta tai vanhuksien kohtaamista pidetään jopa pelottavana. Yksinäisyys on ministerin mukaan niin vanhusten kuin nuorten ongelma.

Teemavuoden kansallinen lähettiläs Aira Samulin kertoi halustaan luoda erilaisia asumismuotoja ikääntyneille kuten esimerkiksi tanssijoille oma eläkekoti.

Myös Lapuan piispa Simo Peura on teemavuoden kansallinen lähettiläs. Hän pohti työelämän joustavuutta ja hiljaisen tiedon siirtämistä työelämän rakenteissa. Peura pitää tärkeänä kolmen sukupolven yhteyttä, koska se auttaa näkemään, miten oma paikka sukupolvien ketjussa vaihtuu. Hiljaista tietoa ja arvopääomaa voi siirtää sukupolvelta toiselle esimerkiksi kertomalla nuorille oman elämän suuria kertomuksia.

– Julkiseen keskusteluun tulisi nostaa myös lähisuhdeväkivalta vanhuksia kohtaan, Peura painotti.

Seminaarin keskustelussa kehotettiin käyttämään seniori-nimeä alle 75-vuotiaista, jotka eivät ole vielä vanhuksia.

Lue piispa Irja Askolan seminaaripuhe

(Kuvassa ministeri Maria Guzenina-Richardson ja piispa Irja Askola. KT/Aarne Ormio)

Lue myös Ikääntyminen ja sukupolvien solidaarisuus teemavuoden aiheina

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMonissa maissa pulaa teologian opiskelijoista – Suomessa ei
Seuraava artikkeliDuudson-hyväntekeväisyydellä myös itsekäs motiivi: Hyvä olo

Ei näytettäviä viestejä