Pakolaisia autetaan Noormarkussa jo kolmatta vuotta sinnikkäiden vapaa­ehtoisten ja seura­kunnan yhteistyönä

Leena Kolkka esittelee leluja, joita arvostetaan lapsiperheissä. Vasemmalla Seija Vikman ja taustalla Pirkko Simula. Seurakunnan varastossa on monenlaista tavaraa pakolaisten tarpeisiin haarukoista lakanoihin ja tyynyihin. Kuva: Kaj Aalto

Kun ukrainalaisia alkoi tulla sotaa pakoon Suomeen keväällä 2022, kolme noormarkkulaista naista otti yhteyttä Noormarkun seurakunnan diakonissa Kristiina Johanssoniin. He halusivat tehdä jotain kouriintuntuvaa pakolaisten hyväksi.

– Kysyttiin olisiko seurakunnalla antaa käyttöön tila, johon voisi kerätä tavaraa. Halukkaita antajia ja auttajia kyllä olisi, ryhmän yhteyshenkilönä toimiva Pirkko Simula kertoo.

Seurakunnasta löytyi sopiva tila, johon alkoi tulla astioita, paistinpannuja, liinavaatteita, tyynyjä, leluja ja muuta, mitä ihminen tarvitsee arjesta selviämiseen. Vaatteita ei ole kerätty, mutta lämmintä ylle on toki toimitettu pyynnöstä kiireelliseen tarpeeseen.

– Ihmiset ovat tuoneet myös aivan uutta tavaraa. Ja yleensäkin jaetaan vain puhdasta ja ehjää tavaraa. Pyydämmekin ensin ottamaan meihin yhteyttä, ennen kuin lahjoitustavaraa tuodaan, Simula tähdentää.

Kolmikko Leena Kolkka, Seija Vikman ja Pirkko Simula ahertaa auttamistyössä jo kolmatta vuotta, eikä into ole laantunut. Kirkkoherra on kannustanut ja antanut seurakuntatalon avaimen ryhmälle, joka näin voi tehdä työtään omassa tahdissaan.

He kertovat lahjoittajien verkoston kasvaneen ja tarjonnan monipuolistuneen. Vaikka moni suomalainen on väsynyt kuuntelemaan sotauutisia ja Ukrainan kärsimys on vaarassa unohtua, Satakunnassa auttamishalua näyttää riittävän.

NOORMARKKU ON nykyään osa Porin kaupunkia, jonne on asettunut yhä enemmän ukrainalaisia. Myös noin puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Kankaanpäähän on toimitettu tavaraa. Kankaanpäässä on vastaanottokeskus ja myös melko paljon
ukrainalaisia.

Sekä Porista että Kankaanpäästä tullaan Noormarkkuun myös noutamaan tavaraa sopimuksen mukaan. Monet tulevat linja-autolla.

Kysymykseen miksi on tärkeää, että seurakunta on mukana auttamistyössä, Leena Kolkka toteaa, että koska se on osa diakoniaa.

– Ihmisten auttamistahan se on. On hienoa että seurakunta voi tarjota vapaaehtoisille merkityksellistä tekemistä.

Noormarkun kolmikko on auttanut myös muita paikkakuntalaisia. Kun tulipalossa kotinsa menettänyt perhe oli puilla paljailla, he toimittivat apua tilanteesta selviämiseen.

– Meillä on ollut siunaus mukana tässä työssä. Ukrainalaiset ovat todella kiitollisia. Lapset ovat tulleet tutuiksi ja he juoksevat meitä vastaan ja halaavat, Pirkko Simula kertoo.

Hän toivoo, että hänen omat lapsensakin ovat oppineet, mitä ihmisten auttaminen on ja miten paljon se antaa. Hänen miehensä on taustajoukoissa mukana.

– Haluamme osoittaa pakolaisille lämpöä ja kohdata heidät sillä tavalla kuin haluaisimme itse tulla kohdatuiksi, Leena Kolkka sanoo.

Haastattelutuokion päätteeksi diakonissa Kristiina Johansson siteeraa Kolmannen Mooseksenkirjan kehotusta ”kohdella joukossanne asuvia siirtolaisia ikään kuin he olisivat heimolaisianne”.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKasteiden ja vihkimisten määrä vähenee, mutta syitä ei varmasti tiedetä – ”Se on iso aukko tutkimuksessa”, Suvi-Maria Saarelainen sanoo
Seuraava artikkeliTapani Nuutiselle vaaput ovat kuin kalakavereita ja yhdellä on nimikin

Ei näytettäviä viestejä