Pääkirjoitus: Karismaattisuuden kanssa kannattaa olla tarkkana

Kuva: Jukka Granström

Kenialainen saarnaaja ja itse itsensä profeetaksi nimittänyt David Owuor ei nyt tulekaan Suomeen. Kesällä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle levisi julisteita, joissa mainostettiin suomalaisittain tuntemattoman Owuorin voimallista sanakonferenssia ja megaparantumiskokousta niin, että se herätti lopulta median huomion.

Tämän huomion myötä tilaisuudet Tampereella ja Turussa peruttiin, kun tilojen antajat havahtuivat kielteiseen julkisuuteen. Nyt peruttiin myös tulevan viikonlopun tapahtuma Helsingissä. Syyksi tapahtumia järjestänyt Parannuksenteon ja Pyhyyden Palvelustyö Suomi ry ilmoittaa vain ”ylitsepääsemättömän tilannetekijät”.

On hyvä, että Owuorin tulo peruuntui. Se luultavasti pelastaa monen karismaattisesta kristillisyydestä innostuneen joutumasta yhä pahemmille harhateille.

Karismaattisuus on kristinuskon nopeimmin leviävä muoto maailmalla tällä hetkellä. Suomessa sitä edustavat monet pienet vapaat suunnat. Luterilaisella kirkollakin on oma karismaattisuutta painottava joukkonsa.

Kaikenlaisessa kristillisyydessä voidaan mennä myös harhaan.

Karismaattisuus on kokemuksellista kristillisyyttä samoin kuin mystisyyteen tai hiljaisuuteen etsiytyvä kristillisyys. Karismaattisuuteen liittyy voimakas yliluonnollisina pidettyjen lahjojen, kuten kielillä puhumisen, profetoimisen, tiedon sanojen ja parantamiskyvyn korostaminen.

Kaikenlaisessa kristillisyydessä voidaan mennä myös harhaan. Luterilaiset karismaatikot erottelevat terveen ja sairaan karismaattisuuden usein sillä, että jälkimmäiseen liittyy menestysteologiaa. Karismaattisuuteen liittyy kuitenkin paljon muitakin vaaroja. Yliluonnollisen kokemuksen etsiminen voi johtaa lopulta riippuvuuteen ja irtoamiseen arkitodellisuudesta, liialliseen pyhyyden korostamiseen sekä tietynlaiseen rajattomuuteen. On koettava yhä isompaa ja lopulta etsittävä sitä vaikkapa kenialaisesta profeetasta ja vaadittava muitakin kokemaan samaa.

Karismaattisuuden kanssa kannattaa olla tarkkana. Hengen yliluonnollisia lahjoja tavoiteltaessa harvemmin muistetaan Hengen hedelmiä kuten rakkautta, rauhaa, ystävällisyyttä, sävyisyyttä ja itsensähillitsemistä. Jälkimmäisten on kuitenkin tarkoitus hillitä ja ohjata kokemuksellisuutta pysymään aisoissa.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMysteerikuva: Vakavia tunnelmia vuosikymmenten takaa
Seuraava artikkeliLuonto puhuu: Perhoset kuuluivat kesään, mutta niitä on lennossa vielä myöhään syksyllä

Ei näytettäviä viestejä