Sunnuntain evankeliumi: Miten suola, evankeliumin tuore voima, voi elää minussa, ja kauttani, sopivana koostumuksena?

Kuvitus: Gun Damén.

Tein kerran kreikkalaisella saarella heinäkuisessa helteessä aloittelijan virheen. Kuumassa bussissa ei ollut ilmastointi päällä pariin kymmeneen minuuttiin, ja tunsin, että saan lämpöhalvauksen. Tuli huono olo. Kun pääsin hotellihuoneeseen aloin juoda kaksin käsin vettä, litratolkulla. Tuli kamala olo. Väsymystä, voimattomuutta, päänsärkyä, pahoinvointia ja lihaskramppeja. Tajusin lopulta kaivaa mukaan pakkaamiani elektrolyyttejä esille, ja olo alkoi kohentua. Olin kirjaimellisesti laimentunut, menettänyt suolani.

Vaikka näin ei olisi myös hengellisessä elämässä, niin tämän Jeesuksen vertauksen äärellä ei malta olla miettimättä, millaisia lämpöhalvauksia ja ylireaktioita ja suolanpuutteita matkan varrella on koettu. On ollut janoa, liiasta suolasta verenpainetta, mutta eniten laimeaa oloa, josta eivät krampit ole olleet kaukana. Miten suola, evankeliumin tuore voima, voi elää minussa, ja kauttani, sopivana koostumuksena, joka vie elämää eteenpäin, ei tukahdu, eikä laimennu?

Pakko miettiä sitäkin, mitä minussa on heitetty menemään kelpaamattomana ja mitä itse olen tallonut ymmärtämättömyyttäni.

PÄIVÄN LUKUKAPPALEESSA Jeremias puhuu piikkipensaasta, joka yksin kituu aavikolla. Sellainen on ihmisten voimaan turvaava ihminen, jonka sydän on luopunut Jumalasta. Hetkeä myöhemmin kärttyinen profeetta alkaa puhua valoisasti puron partaalle istutetusta puusta, joka kurottaa juurensa veteen, eikä pelkää helteiden tuloa. Ei ole vaikea päättää, kumpi itselle on tutumpi hahmo. Tulen siihen tulokseen, että suolan määrä, ja sen pohtiminen, on parempi jättää suuremman apteekkarin käsiin. Jos laimenemista on havaittavissa, kävisikö Raamattu elektrolyyteistä? Ehtoollinen on jo tiputus.

Entä valo? Onneksi Jeesus puhuu kokonaisen kaupungin valoista. Eikö se viittaa siihen, että kenenkään ei tarvitse valaista maailmaa yksin, vaan sen me voimme tehdä yhdessä?

”Menkää ja palvelkaa Herraa iloiten” on usein tapana sanoa jumalanpalveluksen lähettämissanoissa. Ehkä nämä sanat voisi muuttaa suoraan tämän evankeliumitekstin mukaiseksi: Menkää ja loistakaa!

AAVISTUKSENOMAINEN KÖRTTIHENKÄYS minussa luonnollisesti kavahtaa ajatusta, sillä suomalainen Jumalan rakkautta loistava ihminen ei todellakaan lähde jumalanpalveluksesta varsahyppyjä tehden loistamaan.

Ei, hän menee kirkkokahville, kastaa jästipullaa kahviin, ja myöntää tunteneensa pienen helpotuksen arjen ankarassa kourassa.

Asiaa on mahdoton selittää toiselle, mutta saattaa olla, että suola on asettunut hetkeksi oikeaan määräänsä. Lamppukin etsii jalkaansa ja toisia lamppuja käydessään kohti marrasta ja kuolemaa.

Kirjoittaja on Haagan seurakunnan pappi, toimittaja ja ämmi.

Matteuksen evankeliumi 5:13–16

Jeesus sanoo: ”Te olette maan suola. Mutta jos suola menettää makunsa, millä se saadaan suolaiseksi? Ei se kelpaa enää mihinkään: se heitetään menemään, ja ihmiset tallaavat sen jalkoihinsa.

Te olette maailman valo. Ei kaupunki voi pysyä kätkössä, jos se on ylhäällä vuorella. Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan. Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville. Näin loistakoon teidänkin valonne ihmisille, jotta he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät Isäänne, joka on taivaissa.”

Reformaation päivä on aiheeltaan ”Uskon perustus”.

Tekstit: Ps. 119:46, Ps. 46:2–8, 1. Kor. 3:11, Jer. 17:5–8, Room. 10:12–18, Matt. 5:13–16.

Liturginen väri on vihreä.

Alttarilla on kaksi kynttilää.

Kolehti kerätään kristittyjen yhteiseen työhön oikeudenmukaisen maailman puolesta Vastuuviikon kautta.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKatso tästä tiedot radiohartauksista sekä jumalanpalvelukset striimattuina, televisiossa ja radiossa

Ei näytettäviä viestejä